Wasmachine kopen: waar moet ik op letten?

Wil jij een nieuwe wasmachine kopen, maar weet je niet precies waar je op moet letten? De wasautomaten van tegenwoordig zijn steeds uitgebreider qua capaciteit, wasprogramma’s en functies. Dit kan voor verwarring zorgen. Om jou te helpen bij het maken van de juiste keuze heeft Slimster voor jou de meest handige wasmachine kooptips op een rij gezet. In de WasPedia geven we jou nuttige tips over wasmachines. Zo leer je meer over onderhoud, wasvoorschriften en zelf repareren.

Verschillende typen wasmachines

De eerste keuze die je gaat maken bij het kopen van een wasmachine is gebaseerd op welk type wasmachine voor jou het meest geschikt is. Je kunt namelijk kiezen tussen voorladers, bovenladers en was/droogcombinaties. Elk type wasautomaat heeft zijn specifieke kenmerken waardoor de één beter bij jouw huishouden een levensstijl past dan de ander.

verschil voorlader bovenlader wasmachine

Voorladers

Een voorlader is een wasmachine waar de vulopening zich aan de voorkant bevindt. Het grote voordeel van een voorlader is dat er vaak nog een wasdroger bovenop kan worden geplaatst. Daarnaast verbruikt een voorlader minder water dan een bovenlader. De voorlader is in Nederland de meest populaire wasautomaat en op Slimster.nl vind jij een groot aanbod van dit type wasmachines voor de laagste online prijs.

Wil jij weten wat de beste voorladers zijn? Bekijk dan de Beste Koop en Beste Getest wasmachine hier op Slimster.

Beste voorlader? Bekijk de test van Slimster!
Beste voorladers

Bovenladers

Bij een bovenlader, de naam zegt het al, zit de opening aan de bovenkant van het apparaat. Het voordeel van een bovenlader is dat je gemakkelijk ruimte kunt besparen. Een bovenlader is smal en kun je dus in een kleinere ruimte plaatsen dan een voorlader. Tevens hoef je niet te bukken wanneer je de wasmachine vult met jouw vuile wasgoed. Wanneer je niet zo goed ter been bent of niet gemakkelijk kunt bukken is dit zeker het overwegen waard. Bij Slimster vind je de bovenladers van gerenommeerde merken als Bosch, Miele en Siemens.

Zoek jij de beste bovenlader? Bij Slimster vind je de Beste Koop en Beste Getest wasmachines van dit moment!

Beste bovenlader? Bekijk de test van Slimster!
Beste bovenladers

Was/droogcombinaties

Met een was/droogcombinatie kun je zowel wassen als drogen. Dit scheelt aanzienlijk in ruimte, aangezien je nu geen aparte wasdroger hoeft aan te schaffen. Je kunt bij een was/droogcombinatie kiezen om enkel te wassen, te drogen of om dit gecombineerd te doen door middel van speciale was/droogprogramma’s. Het energieverbruik van een was/droogcombinatie staat ongeveer gelijk aan het verbruik van een aparte wasmachine en droogautomaat. Bekijk hier alle was-droogcombinatie ervaringen van echte consumenten!

Benieuwd naar de beste was/droogcombinaties? Bekijk snel de Beste Koop en Beste Getest wasmachines op Slimster.

Beste wasdroogcombinatie? Bekijk Beste Koop!
Beste wasdroogcombinaties

Vulcapaciteit wasmachine

De volgende wasmachine kooptip heeft betrekking op de maximale vulcapaciteit van een wasmachine. Deze capaciteit geeft aan hoeveel kilogram wasgoed je per wasbeurt in de wastrommel kwijt kunt. De meeste wasautomaten hebben een trommelinhoud van 6,7 of 8kg was. Tegenwoordig worden er echter ook veel wasmachines met een grotere capaciteit op de markt gebracht. Deze modellen beschikken over een maximale vulcapaciteit van maar liefst 10, 11 of zelfs 12 kilogram vuile was.

Je zult waarschijnlijk denken, hoe groter hoe beter! Dit is echter niet helemaal waar. Het is belangrijk dat je kiest voor een wasmachine met een capaciteit die het best bij jouw situatie en huishouden past. Een wasautomaat is namelijk het meest energiezuinig wanneer de trommel goed vol zit.

Uit een onderzoek van de Consumentenbond komt naar voren dat mensen over het algemeen hun wasmachine maar voor 60% vullen met wasgoed. Dit houdt dus in dat deze mensen eigenlijk nog veel meer vuile was per wasbeurt kunnen verwerken dan zij nu doen. Door een wasmachine te kopen met de juiste capaciteit bespaar je niet alleen op energiekosten, maar ook op de aanschafprijs.

Je kunt heel eenvoudig thuis jouw wasgoed wegen. Het kan namelijk nogal onduidelijk zijn wanneer je weet dat een wasautomaat een capaciteit heeft van 7kg. Wanneer zit er nu precies die hoeveelheid was in? Door eerst de lege wasmand op de weegschaal te zetten en dit gewicht te onthouden kun je daarna berekenen hoeveel jouw wasgoed precies weegt. Hierna zet je namelijk de volle wasmand weer op de weegschaal en het verschil tussen de volle en lege wasmand is het gewicht van jouw vuile was.

Om te helpen bij het kiezen van de juiste wasmachine hanteert Slimster.nl de volgende richtlijnen:

 • 1-2 personen: Een wasmachine met een capaciteit van 5-6 kilo.
 • 3-4 personen of een gezin met 1 of 2 kinderen: Een wasautomaat met een trommelinhoud van 6,7 of 8kg.
 • 5 personen of een gezin met 3 kinderen of meer: Een wasmachine met een maximale vulcapaciteit van 8 kilo of meer.

Bij Slimster.nl kun jij alle wasmachines vergelijken op de maximale vulcapaciteit. Wil je specifiek kijken naar een model met jouw gewenste trommelinhoud? Dat kan bij Slimster.nl heel eenvoudig:​​​​​

wasmachine koopgids

Wasmachine toerental

Als je wilt weten welke wasmachine bij jou past is het ook nuttig om te kijken naar het toerental van het apparaat. Het toerental geeft aan met hoeveel toeren jouw wasgoed wordt gecentrifugeerd. In het algemeen kunnen we stellen dat een wasmachine met een hoger toerental jouw was droger krijgt dan een wasautomaat met een lager toerental. In de praktijk komt echter vaak voor dat bij een wasmachine met een toerental van 1400 de was net zo droog uit de trommel komt als bij een wasmachine met 1600 toeren.

Op de vergelijkingspagina van Slimster.nl kun je gemakkelijk alle wasmachines op toerental vergelijken! Heb jij al een idee van het door jou gewenste toerental? Ga dan direct naar de specifieke vergelijkingspagina waar je alle modellen met desbetreffend toerenaantal kunt bekijken, vergelijken en kopen:

energiezuinige wasmachines

Energieverbruik wasmachines

Het volgende aspect waar je op moet letten bij het kopen van een wasmachine is de energiezuingheid. Een energiezuinige wasmachine verbruikt weinig water en stroom, waardoor je per maand bespaart op de energiekosten. Als keuzehulp bij het uitzoeken van een geschikte wasmachine kun je gebruik maken van de energieklasse.

Wasautomaten hebben allemaal een energielabel wat aangeeft hoe energiezuinig ze zijn. Deze energielabels lopen van A t/m G, waarbij energielabel A het meest zuinig is en energielabel E het meeste energie verbruikt. De meeste wasmachines vallen in energieklasse A of B.

Zoek jij een wasmachine die weinig stroom en water verbruikt? Bij Slimster kun je alle energiezuinige wasmachines vergelijken!

Geluidsniveau wasautomaat

Wil je graag een zo stil mogelijke wasmachine of maakt het geluidsniveau niet zoveel uit? Je kunt bepalen of een wasmachine goed bij jou past door te kijken naar het aantal decibel (dB) dat een model produceert. Zeker wanneer je de wasautomaat in of vlakbij een slaapkamer wilt plaatsen is het aan te raden om voor een stille wasmachine te kiezen.

Er bestaan wasmachines die over een speciaal nachtprogramma beschikken. Dit programma maakt minder lawaai dan de normale wasprogramma’s en is daarom geschikt om te gebruiken wanneer je ‘s nachts wilt wassen in verband met de goedkopere nachtstroom. Op Slimster.nl kun je wasmachines vergelijken op geluidsniveau.

Een wasmachine mag stil genoemd worden wanneer:

 • Het geluidsniveau tijdens het wassen tussen de 48 tot 53 dB ligt.
 • Het geluidsniveau tijdens het centrifugeren tussen de 71 en 73 ligt.

Wasprogramma's

De volgende wasmachine kooptip heeft betrekking op de verschillende wasprogramma’s waarover wasapparaten beschikken. De ene wasmachine beschikt over meer speciale programma’s dan de andere en het is maar net welke programma’s jij precies zoekt in een wasmachine. Over het algemeen geldt dat hoe meer speciale wasprogramma’s, des te duurder het wasapparaat is.

De meest voorkomende programma’s zijn speciaal voor bepaalde stoffen en kledingstukken. Hiermee zorgt de wasmachine ervoor dat deze stoffen op de meest optimale en zorgzame manier worden gereinigd. Op Slimster.nl kun je wasmachines vergelijken door te kijken naar de volgende programma’s:

wasmachine onderdelen

Functionaliteit

Het volgende aspect waar je op kunt letten bij het kopen van een wasmachine is de functionaliteit. Fabrikanten verzinnen steeds nieuwe en meer uitgebreide functies om het wassen voor jou zo gemakkelijk mogelijk te maken. De nieuwe wasautomaten van Samsung beschikken bijvoorbeeld over Smartfuncties. Hiermee kun je de wasmachine besturen via jouw smartphone en exact zien wanneer er zich een storing voordoet.

Wanneer je wat meer geld te besteden hebt en graag wil dat jouw wasmachine over de nieuwste technologieen beschikt kun je een wasapparaat aanschaffen die over verschillende functies beschikt. Zo kun je kiezen voor wasmachines met:

Online wasmachines kopen - waar op letten?

Tegenwoordig koopt bijna iedereen via het internet. Bij online webwinkels kun je eenvoudig een nieuwe wasmachine kopen. Het handige hieraan is dat het 24 uur per dag en 7 dagen per week mogelijk is. Vaak geldt zelfs dat je de wasautomaat de volgende dag al in huis kunt hebben.

Er zijn echter wel een aantal punten waar je op moet letten. Deze punten kunnen jou helpen bij het kopen van een wasmachine bij een webwinkel en zorgen ervoor dat je op de meest veilige manier de best bij jou passende wasmachine aanschaft!

 • Kijk of de webwinkel beschikt over een Thuiswinkelwaarborg of Webshop keurmerk.
 • Zorg ervoor dat je een Nederlands model wasmachine koopt. Zo weet je zeker dat het bedieningspaneel in het Nederlands is.
 • Bekijk de betaalmogelijkheden om niet voor verassingen te komen staan.
 • Wees op de hoogte van eventuele bezorg- en installatiekosten.
 • Vraag na of jouw oude apparaat weer wordt meegenomen door de bezorgers.
 • Lees reviews over de webshop en bepaal zo of de service na aankoop ook van hoge kwaliteit is.
 • Vergelijk verschillende levertijden van de verscheidene webshops die wasmachines verkopen.
 • Hoe is de garantie geregeld? Heb je bijvoorbeeld naast de gebruikelijke fabrieksgarantie nog andere garanties?
beste wasmachines kopen

Beste Koop en Beste Getest wasmachines

Er zijn natuurlijk erg veel verschillende wasmachines op de markt. Het kan lastig zijn om de perfecte wasmachine te vinden die jouw wasgoed optimaal reinigt. Slimster helpt je op weg door de Beste Koop en Beste Getest wasmachine voor jou te selecteren. Op basis van reviews, onderzoeken van de Consumentenbond en eigen ervaring worden de wasautomaten met de beste prijs/kwaliteitsverhouding voor jou in de spotlight gezet! Zo kun je eenvoudig de allerbeste wasmachine vinden.

Beste wasmachine? Bekijk de test van Slimster!
Beste wasmachines
Wasmachine kopen: waar moet ik op letten?

Dit artikel is bedoeld als keuzehulp bij het kopen van de wasmachine die het best bij jou past. Je kunt de hierin genoemde adviezen en tips gebruiken om de ideale wasautomaat voor jouw huishouden en situatie te vinden. Op Slimster.nl kun je specifieke wasmachines onderling vergelijken op prijs, specs, levertijd en reviews.

Zodoende vind je hier zeker de wasmachine die het best bij jou past, voor de laagste online prijs! In de video vind je nog enkele wasmachine kooptips van de Consumentenbond. Op welke punten moet je letten bij het kopen van een wasmachine in de winkel?

Kooptips wasmachines

Anderen bekeken ook