Voordelen wasmachine met automatische dosering

Voordelen wasmachine met automatische dosering

Wasmachines krijgen steeds meer luxe functies. Allemaal bedoeld om het wassen nog makkelijker te maken. Zo kun je tegenwoordig wasmachines met automatisch doseersysteem kopen. Bij deze modellen hoef je niet meer handmatig het wasmiddel toe te voegen en doseren voor elke wasbeurt. De wasmachine stemt de dosering van het wasmiddel af op de hoeveelheid wasgoed.

Misschien heb je wel eens gehoord van i-DOS, TwinDos of AutoDose. Maar wat zijn precies de kenmerken? In deze WasPedia blog van Slimster.nl lees je meer over de voordelen van een wasmachine met automatische dosering!

Alle wasmachines met automatische dosering

Wat is automatische wasmiddeldosering?

Voordat we je meer gaan vertellen over de voordelen van een wasmachine met automatische dosering kijken we eerst naar de werking. Want wat houdt zo'n auto doseersysteem precies in?

Wasmachines met automatische wasmiddeldosering meten zelf de benodigde hoeveelheid zeep af en voegen dit toe aan het wasprogramma. De wasautomaat past de hoeveelheid wasmiddel zelf aan op basis van het gewicht van de was. Sommige modellen houden ook rekening met de vuilgraad van het wasgoed. Wasmachines met automatisch doseersysteem helpen bij het besparen van wasmiddel en water, maar zijn in de aanschaf wel duurder.

Tip: Lees hier meer over het beste wasmiddel voor jouw wasgoed.

Verschillende doseersystemen wasmachines

Niet elk wasmachine merk biedt automatische wasmiddeldosering aan. Vaak zijn deze modellen duurder en worden de high-end wasmachines van grote merken uitgerust met deze functie. Zo kun je via Slimster.nl onder andere wasmachines van BEKO, Bosch, Miele, Samsung en Siemens kopen met automatisch doseersysteem. Met automatische zelfdosering kun je maximaal 2 wasmiddelen tegelijk doseren. In de meeste gevallen 2 vloeibare wasmiddelen, maar soms ook wasmiddel en wasverzachter.

Bosch en Siemens i-Dos

Bosch wasmachines en Siemens wasmachines maken gebruiken van hun i-Dos systeem. i-Dos wasmiddeldosering scant en weegt de was. Op basis hiervan wordt automatisch wasmiddel en wasverzachter toegevoegd. De doseertanks vind je op dezelfde plaats als de normale wasmiddellade. Uiteraard kun je ook handmatig zeep toevoegen door het doseerbakje te gebruiken.

Miele TwinDos

Miele wasmachines maken gebruik van het TwinDos systeem. Dit automatische doseersysteem is geschikt voor vloeibaar wasmiddel en wasverzachter. Miele verkoopt hier flacons voor met speciaal wasmiddel. Dit wasmiddel is geschikt voor zowel witte was als donkere of gekleurde was. Het TwinDos-systeem kan gebruikt worden met UltraPhase 1- en UltraPhase 2-wasmiddel van Miele of met regulier wasmiddel of wasverzachter.

automatische wasmiddel dosering

Samsung Auto Optimal Wash

Samsung wasmachines maken gebruik van het Auto Optimal Wash systeem. Hierbij gebruiken de modellen een reservoir aan de voorkant van de trommel (in de deuropening). Voeg wasmiddel en wasverzachter toe en stel vervolgens de hardheid van het water in. Bij elk wasprogramma zal de wasmachine zelf het wasmiddel doseren. Sommige wasmachines van Samsung hebben geen wasmiddellade. Bij deze modellen voeg je wasmiddel toe met behulp van een doseerbol in de trommel.

Voordelen wasmachine met automatische dosering

Wat heeft een wasmachine met automatische dosering jou te bieden? Deze modellen bieden een aantal voordelen, voornamelijk gericht op besparen. Wasmachines met automatisch doseersysteem helpen bij het besparen van wasmiddel, water, tijd en geld. Bovendien blijft je kleding langer mooi omdat er minder sprake is van slijtage.

Kleding slijt minder snel

Het gebruiken van te veel wasmiddel zorgt dat je kleding vaal wordt. Gebruik je te weinig zeep? Dan worden kledingstukken grauw omdat ze niet goed schoon worden. Het is zonde als je favoriete kleding door verkeerd wasmiddelgebruik snel lelijk wordt. Door nauwkeurig te doseren met automatische wasmiddeldosering gebruikt de wasmachine nooit meer te veel of te weinig wasmiddel. Je wasgoed blijft langer mooi en sluit dus minder snel.

Lager waterverbruik

Heb je de neiging om vaak te veel wasmiddel in de wasmiddellade te gieten? Dan heeft dit als gevolg dat de machine vaker moet spoelen. Er wordt meer schuim geproduceerd tijdens het wasproces en om dit weg te spoelen verbruikt de wasmachine meer water. Automatische wasmiddeldosering voorkomt dit. Hierdoor bespaar je dus bij elk wasprogramma op het waterverbruik. Er zijn minder spoelbeurten nodig per wascyclus.

Verbruik tot 30% minder wasmiddel

Ben jij gewend om het zeep met de hand toe te voegen? Dan weet je vast dat het lastig inschatten is hoeveel wasmiddel je moet toevoegen. De schenkdop is niet altijd even nauwkeurig en je schiet snel uit. Hierdoor wordt er vaak te veel wasmiddel toegevoegd. Wasmachines met automatische dosering wegen het wasgoed en stemmen het zeepgebruik hier op af. Je bespaart op deze manier zo'n 30% wasmiddel (5 flessen) per jaar.

Extra gebruiksgemak

Een ander voordeel van wasmachines met automatische dosering is het gemak. Je hoeft niet meer te klooien met een fles wasmiddel, doseerdop en wasmiddelbakje. Je plaatst de flacon in de wasmachine en door de automatische wasmiddeldosering heb je hier geen omkijken meer naar. In de meeste gevallen doseert de wasautomaat 20 wasbeurten alvorens het wasmiddel moet worden bijgevuld. Dit scheelt jou een hoop tijd en moeite.

Wasmachines met automatische dosering besparen wasmiddel, water en tijd. Vooral wanneer je normaal niet nauwkeurig je wasmiddel afmeet.

Meet jij jouw wasmiddel niet altijd even nauwkeurig af? Dan kan een wasmachine met automatisch doseersysteem een uitkomst zijn. Je bespaart wasmiddel, water, tijd en geld. Bovendien blijven je kleren langer als nieuw. Zorg wel dat je programma's draait met een volle trommel. Bij een kleinere was wordt het wasmiddel niet altijd even goed afgestemd en gedoseerd.

Zoek jij de beste wasmachine van 2024?
Beste wasmachines

Andere bekeken ook