Hoe kan ik de wasmachine laten leeglopen?

Hoe kan ik de wasmachine laten leeglopen

Een wasmachine is een apparaat dat je wekelijks en misschien zelfs bijna dagelijks nodig hebt. Het is dan ook belangrijk dat dit apparaat goed functioneert. Echter blijft een machine een machine en kunnen er zich dus technische mankementen voordoen. Zo kan het zo zijn dat de wasmachine het water niet meer wil laten weglopen. Je hoeft hier niet direct een monteur voor in te schakelen, want met de tips van Slimster.nl zit het er dik in dat je dit probleem zelf kunt verhelpen. Wij leggen je uit hoe je de wasmachine kunt laten leeglopen!

Wil jij de beste wasmachine van 2024 kopen?
Beste wasmachine

Vastzittende voorwerpen in je wasmachine

De meeste problemen bij de wasmachine worden namelijk veroorzaakt door vastzittende voorwerpen in de filterbuis of binnen in de wasmachine. Om te controleren of deze zich op het einde van die buis bevindt of binnenin jouw apparaat zul je om te beginnen deze filterbuis moeten bekijken. Schakel hiervoor de voorlader of bovenlader uit en haal deze van het stroom. Wat je met het blote oog kan zien is het einde van die filterbuis.

Onderaan jouw wasautomaat bevindt zich ergens (plaats verschilt per wasmachine) een vierkant klepje. Dit klepje kun je open maken, maar je kunt het ook tijdelijk verwijderen. Kies voor deze laatste optie. Je ziet nu twee kleinere klepjes. De kleine is de afvoerbuis van de pomp en de grote is het deksel van de filterbuis.

Reinig het filter van de wasmachine regelmatig schoon om optimale wasresultaten te behouden!

Water weg laten stromen wasmachine

Leg vervolgens een dikke handdoek (of twee) onder deze klepjes, zodat het water niet direct op de grond komt. Plaats hierop een lage, maar grote kom, zodat het water uit de afvoerbuis hierin kan worden opgenomen. Trek de buis van de afvoer aan en maak het klepje open boven de kom, zodat het water in de kom stroomt. Nu heb je een grote hoeveelheid water laten wegstromen. Hierna maak je het klepje van de filterbuis open, waar ook water uit kan stromen.

Omdat deze te laag ligt om er een kom onder te houden heb je er handdoeken onder kunnen plaatsen. Eventueel extra overtollig water stroomt uit de afvoerbuis, zodat al het water uit de wasmachine is. Maak de afvoerbuis nu schoon, door overtollige voorwerpen te verwijderen. Dit kunnen zowel pluisjes als zakdoeken en muntjes zijn.

wasmachine laten leeglopen
wasmachine water afvoer

Handelingen na het leeg laten lopen

Door deze handelingen behoort het water weer normaal door te kunnen gaan stromen. Kies voor de functie ‘afpompen’ en het water zal jouw wasmachine weer vaarwel zeggen. Blijft er echter water in de wasmachinetrommel zitten, dan is het aan te raden om de machine even uit te zetten (voor een half uur tot een uur) en vervolgens te centrifugeren en te kiezen voor ‘afpompen’.

Hierdoor geef jij de wasmachine even rust, omdat het kan zijn dat deze te lang heeft aangestaan. Het probleem verhelp je hiermee echter niet en als dezelfde symptomen blijven voorkomen, dan is het verstandig om een monteur jouw wasmachine open te laten maken om te kijken of er midden in de filterbuis ook objecten zitten die de afvoer belemmeren.

Anderen bekeken ook