Mijn wasmachine centrifugeert niet meer, wat nu?

Mijn wasmachine centrifugeert niet meer, wat nu?

Een veelgehoorde klacht is dat de wasmachine uit het niets niet meer centrifugeert. Omdat je jouw apparaat vaak nodig hebt is het belangrijk om hier direct iets aan te kunnen doen. Slimster heeft een aantal tips voor jou om je te helpen bij het maken van de wasmachine, want daar heb je niet direct een monteur voor nodig. Zelf maken is immers goedkoper dan professionele hulp inschakelen! In de WasPedia van Slimster lees je alles over wasmachine onderhoud!

Wasmachine laten repareren?

  • Ervaren specialisten
  • Bespaar tijd & geld
  • Vergelijken = beste deal
  • Werkzaam in jouw regio
  • Tot 2 vrijblijvende offertes

Wasmachine reparatie

Zeepresten verwijderen

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken te benoemen waarom de wasmachine niet meer centrifugeert. Wat het vaakst voorkomt is dat er zeep- of poederresten in de wasmachine zijn blijven zitten, die met een normale was van 40 graden niet weggewassen worden. Ze koeken daarom aan. Wat je hier het beste tegen kunt doen is soda in de wasmachine gooien en een was draaien op 95 graden. Zo worden de zeepresten opgelost en kun je weer gebruik maken van jouw centrifugerende wasmachine.

Je kunt dezelfde handeling ook uitvoeren met vaatwastabletten. Om te voorkomen dat het probleem zich nogmaals voor zal doen is het verstandig om jouw wasautomaat goed te onderhouden. Zo kun je eens per maand de was naspoelen met azijn, zodat de viezigheden uit jouw kleren verdwijnen en de wasmachine verschoond wordt.

Wasmachine kopen? Bekijk Beste Koop & Getest!
Beste wasmachines
wasmachine centrifugeert niet meer

Afvoerbuis wasmachine reinigen

Is het probleem hier echter niet door verholpen? Dan kan het zijn dat jouw afvoerbuis vol zit met voorwerpen als pluisjes, zakdoeken en bijvoorbeeld muntstukken. Schakel de wasmachine uit en haal de stekker uit het stopcontact. Maak nu het klepje beneden op de machine open en verwijder deze. Nu zie je twee nieuwe klepjes, waarvan de kleine de afvoerbuis van de pomp is en de grote het deksel van de filterbuis. Plaats enkele handdoeken onder de afvoer en een kom om het water op te vangen en trek de afvoerbuis aan.

Verwijder het klepje en het overtollige water kan weglopen in de kom. Nu is het de beurt aan de filterbuis. Open deze en laat het extra water wegstromen op de handdoeken. Verwijder het filter en maak deze schoon. Maak ook de rest van de buis schoon, voor hoeverre dit mogelijk is vanaf buiten. Verwijder de pluisjes en dergelijke en plaats de klepjes weer op de machine. Sluit het apparaat weer aan en kies nu voor ‘afpompen’. Als de wasmachine het na ongeveer een minuut weer doet, dan weet je dat het goed zit!

Blijf je echter problemen ondervinden, dan kun je de hulp van een monteur inschakelen die de wasmachine voor je open kan maken en kan kijken of er dieper in de filterbuis ook objecten vastzitten die het probleem kunnen veroorzaken.

Anderen bekeken ook