Wat verbruikt een wasmachine?

Wat verbruikt een wasmachine?

Wil je een nieuwe wasmachine kopen? Let dan goed op het verbruik van de wasmachine. Wat verbruikt de wasmachine aan stroom en water? Natuurlijk koop je het liefst een energiezuinige wasmachine met een optimaal wasresultaat. Dat is wel zo fris voor jou en je huisgenoten.

Op deze pagina vertellen we je precies waar je op moet letten om het verbruik van je (nieuwe) wasmachine te achterhalen. Ook geven we je tips om te besparen op je wasmachine verbruik en vertellen we je wanneer je je wasmachine het beste kunt vervangen.

slimster
Bij Slimster vergelijken we al sinds 2011 wasmachines. Filter op tientallen factoren, zoals energieklasse, vulgewicht, formaat en prijs, om snel jouw beste deal voor een energiezuinige wasmachine te vinden.

In het kort: het verbruik van je wasmachine

 • Een wasmachine gebruikt elektriciteit en water
 • Je kunt als je wasmachines gaat vergelijken, kijken naar het verbruik per wasbeurt of het verbruik per jaar
 • Je kunt het verbruik van wasmachines goed vergelijken door op het energielabel te kijken, maar de meest gedetailleerde vergelijking maak je met de verbruikstabel uit de handleiding
 • Je kunt zelf verschillende dingen doen het verbruik van je wasmachine terug te dringen
 • Het kan lonend zijn om een oude wasmachine te vervangen door een energiezuinig model

Wat verbruikt een wasmachine?

Een huishoudelijke wasmachine gebruikt elektriciteit en water. Hoeveel een wasmachine precies gebruikt is afhankelijk van het merk, type en het vulgewicht van de machine.

Kijk op het energielabel

Elke wasmachine heeft een energielabel. Dit label vertelt je precies wat de machine verbruikt aan stroom en water. Naast de letter van het energielabel (de algemene energie-efficiëntie van de wasmachine) vind je hierop ook het stroomgebruik in kWh per 100 wasbeurten en het watergebruik in liters per wasbeurt.

Dit label is gebaseerd op het verbruik in de eco-stand. Maar, het is een goede manier om het verbruik van wasmachines met elkaar te vergelijken.

Wil je een completer beeld met ook de verbruikswaarden van andere wasprogramma’s, kijk dan in de handleiding van de wasmachine.

Let op: het energielabel is gebaseerd op het eco-programma van een wasmachine.
energieverbruik wasmachine

Verbruik aan stroom

 • 0,33 - 1,075 kWh per wasbeurt

Een wasmachine verbruikt stroom om zijn functies uit te voeren, zoals het draaien van de trommel, het verwarmen van water en het bedienen van de bedieningselementen. Je vindt het exacte gebruik altijd terug op het energielabel.

Afhankelijk van het energielabel verbruikt een wasmachine ongeveer 0,33 kWh tot 1,75 kWh per wasbeurt.

Verbruik aan water

 • 50 - 60 liter water per wasbeurt

Een wasmachine heeft water nodig om je was schoon te maken. Gemiddeld verbruikt een wasmachine zo’n 50 tot 60 liter water per wasbeurt. Ter vergelijking: je vaatwasser gebruikt zo’n 10 liter water per keer en onder de douche spoel je zo 50 tot 80 liter water weg.

Wat verbruikt een wasmachine per keer?

Energieklasse Verbruik in kWh Verbruik in liter water
A-20% 0,33 46
A-10% 0,41 46
A 0,45 48
B 0,52 48
C 0,59 46
D 0,69 48
E 0,78 68
F 0,88 52

Een wasmachine gebruikt per wasbeurt gemiddeld 0,2 kWh tot 1,75 kWh aan stroom en 50 tot 60 liter water.

Wat verbruikt een wasmachine per jaar?

Het verbruik van een wasmachine per jaar is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je de wasmachine gebruikt. In een groot gezin draait de wasmachine misschien dagelijks, terwijl een alleenstaande de machine slechts één keer per week nodig heeft.

Gemiddeld wordt een wasmachine 220 keer per jaar gebruikt. We nemen dit dan ook als gemiddelde om het jaarverbruik van een wasmachine uit te rekenen. Als gemiddelde nemen we per wasbeurt een verbruik van 0,8 kWh per wasbeurt en 55 liter water per wasbeurt.

 • Stroomverbruik per jaar: 220 x 0,8 kWh = 176 kWh per jaar
 • Waterverbruik per jaar: 220 x 55 liter water = 12100 liter water per jaar

Wat kost een wasbeurt?

Nu we het gemiddelde verbruik van een wasmachine weten, kunnen we de kosten van het apparaat berekenen. Hierbij gaan we uit van een stroomprijs van € 0,53 per kWh en een waterprijs van € 0,00103 per liter water.

Gerekend met deze tarieven kost een wasbeurt gemiddeld:

 • (0,8 kWh x € 0,53) + (55 liter x € 0,00103) = € 0,48
Op zoek naar de beste wasmachine van 2024?
Beste wasmachines

Wat kost een wasmachine per jaar?

Onder het kopje ‘Wat verbruikt een wasmachine per jaar?’ hebben we uitgerekend hoeveel kWh aan stroom en hoeveel liter water een wasmachine per jaar gebruikt. Hiermee kunnen we de kosten per jaar berekenen. We gebruiken hierbij een stroomprijs van € 0,53 per kWh en een waterprijs van € 0,00103 per liter.

 • Stroomverbruik: 176 kWh x € 0,53 = € 93,28
 • Waterverbruik: 12100 liter water x € 0,00103 = € 12,46
 • Totaal: € 105,74

Natuurlijk is dit een gemiddelde. Je kunt de exacte kosten van jouw wasmachine berekenen met behulp van het energielabel of de handleiding van je wasmachine en de huidige prijzen voor stroom en water.

Hogere temperatuur, duurdere was

Houd er bij het wassen rekening mee, dat een was op een hogere temperatuur ook meer energie kost. Er is dan meer elektriciteit nodig om het water op de gewenste temperatuur te krijgen.

Maar, niet alles wordt goed schoon als je het op te lage temperatuur wast. En ook is het niet goed voor je wasmachine als je nooit op hoge temperatuur wast, de machine wordt dan vies. Zorg dus altijd voor een wasprogramma dat goed is afgestemd op de soort was die je doet.

Wat gebruikt meer, een wasmachine of een wasdroger?

Een wasdroger verbruikt meer stroom dan een wasmachine. Een wasdroger moet namelijk continu warmte produceren om de was droog te krijgen, terwijl een wasmachine slechts enkele keren per cyclus het water hoeft op te warmen.

Tip: kijk in de handleiding voor het exacte verbruik

In de handleiding van veel moderne wasmachines staat ook een tabel met verbruikswaarden vermeld. In deze tabel kun je precies aflezen wat de machine verbruikt voor diverse programma’s en verschillende beladingen. Je ziet bijvoorbeeld het energieverbruik in kWh en het waterverbruik in liters per wasbeurt (ook wel cyclus genoemd).

Wil je de handleiding inzien van een specifiek model? Dan kun je kijken op gebruikershandleidingen.com voor een handleiding van de meeste merken en modellen. Zo kun je al voor je tot aankoop overgaat precies zien wat jouw nieuwe wasmachine verbruikt.

Bespaartips om goedkoper te wassen

Door bewust met je was om te gaan kun je per jaar besparen op de kosten van je wasmachine. We geven je een aantal tips om goedkoper en zuiniger te wassen.

Zorg dat de trommel vol is

Spaar altijd je was op, totdat je de trommel kunt vullen. Zo voorkom je dat je wasmachine onnodig veel energie verbruikt voor kleine wasjes, die je wellicht allemaal in één keer had kunnen laten draaien.

Tip: een wasmachine met een beladingssensor past het programma aan op basis van de belading.

Kies een wasmachine met een beladingssensor: deze past het programma automatisch aan op basis van de hoeveelheid was die je erin stopt.

Grotere trommels zijn zuiniger

Over het algemeen geldt: hoe groter de trommel, hoe zuiniger je per kilo kunt wassen. Dat komt doordat je meer was kunt draaien in één cyclus. Maar, koop niet direct de wasmachine met de grootste trommel.

Kies een trommelgrootte die past bij je huishouden

Je kunt het beste een wasmachine kopen met een trommelgrootte die bij jouw situatie past. Hoe groot is jouw gemiddelde was? Dat is de trommelgrootte die je nodig hebt. Wanneer je trommel te groot is, gebruik je namelijk per wasbeurt meer energie dan nodig is.

Volgens de consumentenbond kun je deze schattingen aanhouden voor het vulgewicht dat bij jouw huishouden past:

Wasmachines met nog meer vulgewicht zijn meer geschikt voor sportclubs en bedrijven die grote partijen was hebben.

Koop geen was-droog-combinatie

Een was-droog-combinatie verbruikt per definitie meer energie dan een losse wasmachine en droger.

Was op lage temperatuur

Was die niet zo vies is, kun je op lagere temperatuur wassen. Een was op 30 graden is ongeveer de helft goedkoper dan een was op 60 graden. Dat kan je enkele tientjes per jaar besparen.

Er zijn ook speciale wasmiddelen te koop voor was op lagere temperaturen.

Let er wel op dat je niet alle was op lage temperatuur kunt wassen. Bijvoorbeeld, erg vieze was, vaatdoekjes of beddengoed van zieke mensen, kun je beter op minimaal 60 graden wassen.

Was op de energie van je zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan kun je de energie die je opwekt direct gebruiken voor je wasmachine. Als je altijd wast wanneer de zon schijnt, kun je het energieverbruik van de wasmachine dus minimaliseren. Hiermee bespaar je enkele tientjes tot meer dan 100 euro per jaar.

Gebruik het ECO-programma

Het nieuwe energielabel voor wasmachines, geïntroduceerd in maart 2021, maakt gebruik van het Eco 40-60 wasprogramma. Dit programma vervangt de andere eco-wasprogramma's. Het Eco 40-60 programma wast zuiniger door minder waterverbruik en een lagere temperatuur, waardoor het ook minder energie verbruikt.

Dit eco-wasprogramma duurt vaak langer dan reguliere programma's. Dat lijkt minder energiezuinig, maar dat is niet zo: de lage temperatuur heeft een grotere invloed op het energieverbruik dan de duur van het programma.

Ook voor het eco-programma geldt: is je was erg vies of onhygiënisch, gebruik dan een programma op hogere temperatuur.

Doseer het wasmiddel goed

Ook op wasmiddel kun je besparen, door het precies goed te doseren. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu en voor je wasmachine. Gebruik dus het juiste wasmiddel voor je type was en doseer het zoals aangegeven op de verpakking.

Was tijdens daluren

Heb je een energiecontract met dal- en piekuren? Was dan in de daluren, zodat je minder voor de stroom betaalt. Tenzij je zonnepanelen hebt, dan is het nog altijd voordeliger om te wassen wanneer je zonnepanelen energie opwekken.

Centrifugeer de was goed

Door de was goed te centrifugeren, komt het droger uit de wasmachine. Centrifugeren kost energie, maar het drogen in een wasdroger kost nog meer energie. En daardoor bespaar je op je droogkosten. De was buiten ophangen om te drogen is natuurlijk nog goedkoper en milieuvriendelijker.

Kies voor hotfill als je veel heet wast

Was je erg vaak op hoge temperatuur? Dan kun je kiezen voor een wasmachine met een hotfill aansluiting. Hiermee sluit je de machine aan op een warmwaterkraan. Dat bespaart een hoop energie, maar alleen als je echt veel op hoge temperaturen wast.

Minder wassen

Het meeste bezuinig je op je wasmachine verbruik, door minder te wassen. Wees je bewust van welke kleding je in de wasmachine gooit en welke nog een keer gedragen kan worden. Is iets echt vies? Of is het je gewoonte alles elke dag in de was te gooien?

Kies vaker voor katoenwas

Maak bij voorkeur regelmatig gebruik van het katoenwasprogramma, aangezien dit efficiënter omgaat met water en elektriciteit dan het fijnwasprogramma. Het fijnwasprogramma heeft namelijk een groter water- en energieverbruik per kilogram wasgoed nodig, aangezien de machine bij deze programma's minder beladen mag worden.

wat verbruikt een wasmachine

Wanneer moet je je wasmachine vervangen?

Een wasmachine gaat gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar mee. Sommige wasmachines blijven zelfs 20 jaar lang goed functioneren. Een wasmachine moet zo ongeveer 3.000 wasbeurten probleemloos kunnen draaien.

Zodra de wasmachine kapot gaat en niet meer te repareren is, moet je deze natuurlijk vervangen. Maar, in sommige gevallen is het verstandig om een wasmachine al eerder te vervangen.

Wasmachine met oud energielabel vervangen door zuiniger model

Als je een wasmachine hebt met een verouderd energielabel, kan het lonen het apparaat te vervangen door een model met een veel lager energieverbruik.

We kunnen dit uitleggen met een rekenvoorbeeld. Stel, je hebt een wasmachine van 10 jaar oud, met energielabel G. Deze wasmachine verbruikt 2 kWh per wasbeurt. Het watergebruik laten we even buiten beschouwing, omdat dat veel minder van invloed is op de kosten.

Je jaarverbruik bij 220 wasbeurten is dan 440 kWh per jaar. Bij een stroomprijs van € 0,53 per kWh betaal je dan € 233,20 per jaar aan stroom voor je wasmachine. Als je deze machine nog 7 jaar laat staan, kost je dat in totaal € 1632,40 aan energie.

Je kunt deze machine vervangen door een exemplaar met energielabel A. Deze verbruikt per wasbeurt 0,5 kWh. De aanschafwaarde van deze machine is € 894,-.

De kosten van deze machine voor de komende 7 jaar zijn dan:

 • Aanschafwaarde: € 894,-
 • Verbruikskosten voor de komende 7 jaar: (220 x 0,5 kWh) x € 0,53 x 7 = 408,10
 • Totale kosten: € 1302,01

Daarmee bespaar je dus ruim 300 euro over een periode van 7 jaar.

Vergelijk voor een energiezuinige wasmachine die bij jou past

Bij Slimster vergelijken we al sinds 2011 wasmachines van alle merken met elkaar. En dat niet alleen: we helpen jou bij het maken van de beste keuze voor een nieuwe wasmachine. Zo zetten we de beste wasmachines voor je op een rij en kunnen we je alles vertellen over verschillende modellen zoals een voorlader, bovenlader maar ook wasdroogcombinaties en stoomwasmachines.

Vergelijk direct onze selectie energiezuinige wasmachines

Lees hier ook meer over het verbruik van een wasdroger.

Meer advies

 1. 5
 2. 5 beste tips voor vetvlekken verwijderen
 1. A
 2. Azijn gebruiken bij het wassen in de wasmachine?
 1. B
 2. Beddengoed wassen tips en advies
 1. H
 2. Hoe kan ik de wasmachine laten leeglopen
 3. Hoe kan ik het beste oude bloedvlekken verwijderen
 4. Hoe kan ik het beste vlekken van cosmetische producten verwijderen?
 5. Hoe kan ik het beste vlekken verwijderen uit mijn kleding?
 6. Hoe kan ik het beste zweetvlekken verwijderen?
 7. Hoe kan ik mijn wasmachine ontkalken?
 8. Hoe lang gaat een wasmachine mee?
 9. Hoe maak ik het filter van de wasmachine schoon?
 10. Hoe til ik mijn wasmachine naar boven?
 11. Hoe vervoer ik het beste een wasmachine?
 12. Hoe was ik op de beste manier katoen?
 13. Hoe was ik op de beste manier linnen
 14. Hoe was ik op de beste manier satijn?
 15. Hoe was ik op de beste manier synthetische stoffen?
 16. Hoe was ik op de beste manier viscose?
 17. Hoe was ik op de beste manier wol?
 18. Hoe was ik op de beste manier zijde?
 19. Hoe was je sportkleding?
 1. K
 2. Kunnen schoenen in de wasmachine?
 1. M
 2. Mag een wasmachine in de badkamer?
 3. Mijn wasgoed stinkt, wat nu?
 4. Mijn wasmachine centrifugeert niet meer, wat nu?
 5. Mijn wasmachine filter zit vast, wat nu?
 6. Mijn wasmachine gaat niet open, wat nu?
 1. V
 2. Verschil koolborstel- en koolborstelloze wasmachine?
 3. Vetluis in wasmachine verwijderen en voorkomen
 4. Vieze wasmachine schoonmaken
 5. Voordelen wasmachine met automatische dosering
 1. W
 2. Wasdroogcombinatie ervaringen
 3. Wasdroogcombinatie of wasmachine en droger los?
 4. Wasmachine kopen: waar moet ik op letten?
 5. Wasmachine pompt water niet af?
 6. Wasmachine stinkt, wat nu?
 7. Wasmachine trommel draait niet meer
 8. Wasmachine wordt niet meer warm
 9. Wasmachines geschikt voor houten vloeren
 10. Wasmachines met een aparte centrifuge
 11. Wasmachines met lichte schade
 12. Wat betekenen de pictogrammen voor de wasvoorschriften
 13. Wat is de functie van een waterslot?
 14. Wat is het beste wasmiddel?