Vetluis in wasmachine verwijderen en voorkomen

Je wasgoed stinkt nog en er zitten vlekken in je kleding na het wassen. Heel vervelend natuurlijk. De kans is aanwezig dat vetluis vlekken in je kleding veroorzaakt. Maar wat is vetluis precies en belangrijker; hoe kom je er vna af? In dit artikel legt Slimster je precies uit hoe je vetluis in je wasmachine kunt verwijderen en kunt voorkomen. Het is makkelijker dan je misschien denkt!

Vetluis verwijderen doe je zo

Heb jij last van vetluis in je wasmachine? Je kunt vetluis verwijderen door een kookwas te draaien. Dit is een wasprogramma op 90 graden (of op minimaal 75 graden), zonder wasgoed. Voeg een halve liter schoonmaakazijn toe aan het wasmiddelbakje. Doe dit tweemaal per jaar om wasluis te verwijderen uit je wasmachine en het ontstaan ervan te voorkomen.

  1. Stel de wasmachine in op een kookwas programma / heet programma van minimaal 75 graden (het liefst 90 graden).
  2. Voeg geen wasgoed toe aan de trommel.
  3. Doe 500 ml schoonmaakazijn in het wasmiddelbakje of direct in de wastrommel.

Er zijn ook wasmachines met trommelreiniging. Deze geven zelf aan wanneer het tijd is voor dit zelfreinigende programma.

vetluis wasmachine verwijderen schoonmaken

Hoe vetluis in wasmachine voorkomen?

Het ontstaan van vetluis voorkomen in je wasmachine? Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen ter preventie. Je kunt eens per half jaar het kookwasprogramma draaien met azijn zoals hierboven genoemd. Daarnaast is het belangrijk om minder wasmiddel te gebruiken. Wasmiddelen zijn tegenwoordig sterk geconcentreerd en je hebt er dus minder van nodig.

Ook is het verstandig om de wasmachine regelmatig schoon te maken. Je wasmachine schoonmaken is gelukkig geen grote klus. Maak ook het zeepbakje en de rubberen rand van de trommel goed schoon.

Extra tip voor vetluis voorkomen: laat de deur van de wasmachine altijd even open staan na het draaien van een was. Bacteriën gedijen namelijk goed in een vochtige omgeving.

Je kunt vetluis verwijderen en voorkomen door eens per half jaar een kookwas (minimaal 75 - 90 graden Celsius) met schoonmaakazijn te draaien. Gebruik minder wasmiddel bij het wassen en laat de deur openstaan na een wasbeurt zodat bacteriën geen kans krijgen.

Wat is vetluis eigenlijk?

We hebben je net uitgelegd hoe je vetluis uit je wasmachine kunt verwijderen en hoe je het in de toekomst kunt voorkomen. Maar wat is vetluis eigenlijk? Vetluis, ook wel wasluis genoemd, is een mix van alle rommel die zich ophoopt in je wastrommel. Het bestaat uit onder andere dode huidcellen, zeepresten en andere organische rommel. Het zit vaak in het rubberen manchet van de wasmachinedeur. Je herkent als een soort grijze / grauwe afzetting.

Wasluis heeft verschillende nadelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat je wasmachine stinkt en je wasgoed niet fris uit de wastrommel komt. Daarnaast kan het op de lange termijn zorgen voor schade aan je wasmachine. Het kan zich ophopen in de watertoevoer- en afvoerslang en voor verstoppingen zorgen. Ook kan vetluis het waterniveausysteem aantasten, waardoor de wasmachine niet meer goed de benodigde hoeveelheid water kan regelen voor je wasprogramma's. Dit kan de levensduur van je wasmachine aanzienlijk verkorten.

  • Zorgt voor een stinkende wasmachine
  • Vetluis vlekken in kleding
  • Kan verstoppingen veroorzaken
  • Schade aan drukregelaar en waterniveausysteem

Wasluis ontstaat door wassen op lage temperatuur

Je weet hoe je vetluis uit je wasmachine kunt verwijderen, maar hoe ontstaat dit grijze goedje eigenlijk? Wasluis ontstaat in de meeste gevallen door het wassen op lage temperatuur. We gebruiken steeds vaker het ECO-programma of stellen een koud wasprogramma in om energie te besparen. Goed voor het milieu en je kleding, maar dit werkt het ontstaan van vetluis in de hand. Bacteriën worden namelijk pas gedood bij temperaturen boven de 75 graden Celsius.

Tel daarbij het gebruik van te veel wasmiddel op en je hebt een ideale mix voor het ontstaan van wasluis. Vetluis voedt zich namelijk met de achtergebleven zeepresten. Zorg er dus voor dat je de hoeveelheid wasmiddel, zowel waspoeder als vloeibaar, goed afmeet.

vetluis verwijderen

Vetluis vlekken verwijderen uit kleding

Helaas toch vetluis vlekken in je kleding gekomen? Na het volgen van de bovengenoemde manier om vetluis uit je wasmachine te verwijderen, kun je de kleding opnieuw wassen. Doe dit nu op een wasprogramma met warmte temperatuur (minimaal 40 graden) en gebruik eventueel een speciale vlekkenverwijderaar.

Bekijk op onze wasmachine advies pagina de beste manier om verschillende vlekken uit je wasgoed te verwijderen.

Meer wasmachine advies