Mag een wasmachine in de badkamer?

Mag een wasmachine in de badkamer?

Een logische plaats voor het plaatsen van jouw wasmachine is de badkamer. Veel mensen vragen zich echter af of het eigenlijk wel is toegestaan om de wasmachine in de badkamer te plaatsen. Het antwoord hierop is: ja, mits deze in zone 2 is gemonteerd met een trekschakelaar. Hiermee kun je de wasmachine namelijk op een veilige manier aansluiten op het stopcontact, zodat niemand gevaar loopt wanneer de wasmachine aan staat en er bijvoorbeeld iemand aan het douchen is.

Je kunt een wasmachine in de badkamer plaatsen, mits deze in zone 2 met een trekschakelaar is gemonteerd!

Aansluiten van een trekschakelaar

Wil jij een trekschakelaar aansluiten, dan moet je om te beginnen de kap van de wasmachine trekschakelaar verwijderen. Zorg dat de wasmachine uitstaat en dat de stekker uit het stopcontact is. Vervolgens boor je gaten in de wand, waarna je de achterwand van de trekschakelaar met schroeven en pluggen vastmaakt.

Wanneer je dat gedaan hebt sluit je de bedrading van de aanvoerleiding uit de meterkast aan. Er zijn drie draden en drie klemmen, waar je hierbij gebruik van moet maken. De bruine installatiedraad moet op de P-klem komen, de blauwe draad op de hieraan grenzende klem en de geel-groene draad moet op de aardeklem van de trekschakelaar worden bevestigd.

Vervolgens moet je de stekker van het snoer van de wasmachine knippen, waarbij je een paar centimeter van de buitenmantel van het snoer kunt verwijderen door gebruik te maken van een striptang. Hierbij is enige precisie gewenst, om de afzonderlijke aders van het snoer niet te beschadigen.

De uiteinden van de drie aders strip je vervolgens om het snoer heen. Dit snoer steek je nu door de waterdichte afsluitdop van de trekschakelaar, waarna je de draden aan de juiste polen kunt bevestigen.

Wasmachine laten aansluiten?

  • Ervaren specialisten
  • Bespaar tijd & geld
  • Vergelijken = beste deal
  • Werkzaam in jouw regio
  • Tot 2 vrijblijvende offertes

Wasmachine laten aansluiten

mag wasmachine in badkamer

Wasmachine goed aangesloten?

Vervolgens kun je de kap van de wasmachine trekschakelaar weer aanbrengen en is het belangrijk om even goed te controleren of deze rondom goed aangesloten wordt. Nu moet je het touwtje nog even aan de schakelaar bevestigen en jouw trekschakelaar is op succesvolle en veilige wijze geïnstalleerd!

Op zoek naar de beste koop wasmachine 2024?
Beste wasmachine
Meer handige wasmachine tips lezen? In de WasPedia van Slimster delen we praktische blogs!

Anderen bekeken ook