Verschil koolborstel- en koolborstelloze wasmachine?

Verschil koolborstel- en koolborstelloze wasmachine?

Bij Slimster kun je wasmachines vergelijken op kenmerken die voor jou van belang zijn. Zo kun je natuurlijk kijken naar de prijs, maar ook naar o.a. de energieklasse, wasprogramma's en de vulinhoud. Een ander aspect waar je kieskeurig naar kunt kijken is de motor. Welke aandrijving gebruikt de wasmachine om de trommel te laten draaien?

Het type motor heeft invloed op hoe stil een wasautomaat is, hoeveel energie deze verbruikt en op de levensduur van het apparaat. Zo kun je kiezen voor een koolborstel- en koolborstelloze wasmachine. In de WasPedia van Slimster lees je wat de verschillen zijn tussen de wasmachine motoren!

Bekijk hier de beste koolborstelloze wasmachines
Beste wasmachine

Verschillende typen motoren

Je wil dus graag een zuinige en stille wasmachine kopen, dus let je op de motor. Maar waar kun je precies uit kiezen? Vroeger werden alle wasmachines standaard voorzien van een koolborstel motor. De trommel wordt hierbij aangedreven door koolborstels. Deze brengen elektriciteit over en zorgen er dus voor dat de trommel draait.

De laatste jaren worden de (nieuwe) wasmachines eigenlijk standaard uitgerust met een koolborstelloze motor. Zoals de naam al zegt maken deze modellen geen gebruik van koolborstels. Wel is er nog een aandrijfriem benodigd om de wasmachinetrommel in beweging te krijgen.

Een recente ontwikkeling is de Direct Drive motor. Deze motoren werken zonder koolborstels én zonder aandrijfriem. Met behulp van een magnetisch veld wordt de trommel rondgedraaid. Direct Drive zien we bij LG wasmachines en Haier wasmachines, waar het Direct Motion heet.

Wasmachine motor vergelijken

Type motor Energiezuinig Duurzaam Stil Prijs
Koolborstelmotor - - - +++
Koolborstelloze motor ++ ++ ++ ++
Direct Drive motor +++ +++ +++ -

Verschil koolborstel- en koolborstelloze wasmachines

In de tabel kun je de verschillen zien tussen koolborstel wasmachines, koolborstelloze wasmachines en de modellen met Direct Drive. Zoals je kunt zien zijn de Direct Drive wasmachines het meest energiezuinig, stil en duurzaam. Wel hangt hier een hoger prijskaartje aan. Wasmachines met een koolborstelmotor zijn goedkoper, maar maken meer lawaai, verbruiken meer energie en hebben een kortere levensduur.

Koolborstelloze wasmachines vergelijken

Koolborstel motor

Een wasmachine met koolborstelmotor werkt met (2) koolborstels rond de motor. Deze borstels brengen elektriciteit over van de aandrijving naar de trommel en zorgen dat deze draait. Deze koolborstels maken meer lawaai en deze manier van aandrijven verbruikt meer energie. Bovendien is de slijtage hoger, want de koolborstels raken het motoranker. Daarom worden er tegenwoordig minder koolborstel-wasmachines gemaakt. Wel zijn deze modellen goedkoper.

koolborstel koolborstelloze wasmachines

Koolborstelloze motor

Een wasmachine met koolborstelloze motor functioneert zonder deze koolborstels. Omdat er geen gebruik wordt gemaakt van de borstels is de motor een stuk stiller en is er minder sprake van slijtage. Er is immers minder wrijving. Dit is ideaal wanneer je wasmachine in een open ruimte staat. Let wel op; deze wasmachines hebben nog wel een aandrijfriem en deze kan op de langere termijn ook gaan slijten.

Direct Drive motor

Een wasmachine met Direct Drive motor heeft een direct aangedreven motor. Deze wasmachines hebben dus geen koolborstels en ook geen aandrijfriem. Door middel van een magnetisch veld wordt de trommel gedraaid. Omdat er minder onderdelen zijn is er minder kans op slijtage. Er is minder wrijving, waardoor deze wasautomaten stiller zijn en minder energie verbruiken. De aanschafprijs van DirectDrive wasmachines is wel hoger.

Wasmachine met koolborstel- of koolborstelloze motor kopen?

Ben jij op zoek naar de beste wasmachine? Begin dan met vergelijken op Slimster.nl. Maak gebruik van ons filtersysteem om wasautomaten en type motor te vergelijken. Heb jij een klein budget en gebruik je de wasmachine niet dagelijks? Dan is het een prima optie om te kiezen voor een wasmachine met koolborstelmotor. Bij regelmatig gebruik is het slimmer om te kiezen voor een wasmachine met koolborstelloze motor of Direct Drive, zeker wanneer jouw budget dit toelaat. Uiteraard vind je via Slimster altijd de goedkoopste aanbieding!

Anderen bekeken ook