Hoe lang gaat een wasmachine mee?

Hoe lang gaat een wasmachine mee?

Is jouw huidige wasmachine aan vervanging toe en ben je op zoek naar een duurzame en betrouwbare voorlader, bovenlader of was-droogcombinatie? Dan houd je vast rekening met verschillende kenmerken. Bij het kopen van een nieuwe wasmachine kijken mensen vaak naar het merk, de energieklasse en de maximale trommelinhoud. Ook wordt er vaak gekeken naar de beschikbare wasprogramma’s en functies zoals beladingssensor of uitgestelde start.

Maar houd jij ook rekening met de gemiddelde levensduur van een wasmachine? Natuurlijk is het lastig in te schatten hoe lang een witgoed apparaat meegaat, aangezien dit van veel factoren afhankelijk is. In dit WasPedia artikel willen we antwoord geven op de volgende vraag; hoe lang gaat een wasmachine mee? Benieuwd de bevindingen van Slimster? Lees dan snel verder!

wasmachine levensduur verlengen

Welke factoren spelen een rol?

Wanneer we kijken naar de gemiddelde levensduur van een wasmachine bestaan er veel verschillen. Zo hebben merk en prijs een invloed op hoe lang een wasautomaat meegaat. In de regel gaat een Miele wasmachine langer mee dan een Indesit wasmachine. Dit zie je ook terug in de prijzen. Miele maakt gebruik van duurzamere (en duurdere) materialen, waardoor je langer kunt wassen met jouw wasmachine.

Daarnaast heeft de mate van gebruik uiteraard invloed op de verwachte levensduur van een wasmachine. Niet alleen het aantal wasbeurten heeft invloed, maar ook hoe vol je de trommel per wasbeurt doet. Ook van invloed op de wasmachine levensduur is de plek waar je hem plaatst. Een machine in de badkamer of andere vochtige ruimte zal eerder problemen gaan vertonen dan een wasmachine in een verwarmde bijkeuken of op zolder.

Goed onderhoud kan de levensduur van jouw wasmachine aanzienlijk verlengen.

Hoe lang gaan wasmachines mee?

Dus hoe lang gaat een wasmachine mee? Gemiddeld gezien zou een wasmachine zo’n 3000 wasbeurten probleemloos moeten werken. Althans, volgens de beweringen van verkopers. De inschatting van een reparateur is vaak iets lager, met zo’n 2500 wasbeurten. Maar wat betekent dit precies voor het wasmachine-merk dat jij voor ogen hebt? Wasmachines van Miele hebben de langste levensduur, namelijk ongeveer 5000 beurten.

Indesit wasmachines en Candy wasmachines vertonen het eerst mankementen, namelijk na ongeveer 1200 – 1500 gedraaide programma’s. In de tabel hieronder zie je een overzicht van de meest bekende merken. Je ziet het aantal wasbeurten én de gemiddelde levensduur in jaren. Let op: deze cijfers geven het gemiddelde aan tot er een defect ontstaat. Een defect betekent niet direct dat de wasmachine levensduur voorbij is, er kan in veel gevallen immers gerepareerd worden.

Merk Aantal wasbeurten Levensduur (in jaren)
Indesit 1324 8,5
Whirlpool 1370 8,8
Candy 1500 9,6
Zanussi 1701 10,9
Bauknecht 1545 9,9
AEG 1777 11,4
Bosch 1929 12,4
Siemens 1946 12,5
Miele 2351 15,1

Let op: levensduur wasmachine is berekend op 3 wasbeurten per week!

Op zoek naar de beste wasmachine van dit jaar?
Beste wasmachines

Wasbeurten naar aantal jaren

In de bovenstaande tabel zie je ongeveer hoe lang een wasmachine meegaat voor er een mankement ontstaat. Op basis van het aantal wasbeurten kun je berekenen wat de verwachte levensduur in jaren is van de bekende wasmachine merken. In onze tabel zijn we uitgegaan van 3 wasbeurten per week. Was jij minder, of misschien wel veel vaker? Dan kun je met onderstaande berekening achterhalen hoe lang jouw merk meegaat.

  • Totaalaantal wasbeurten gedeeld door aantal wasbeurten per week
  • Deel de uitkomsten vervolgens door 52 om het aantal jaren te krijgen

Bijvoorbeeld: Je hebt een Indesit wasmachine en wast 4 keer per week? Dan deel je 1324 eerst door 4. Dat is 331. Vervolgens deel je dit door 52 (een jaar heeft 52 weken). Zo kom je uit op afgerond 6,4 jaar.

Gemiddelde levensduur wasmachine verlengen

Wil jij antwoord op de vraag hoe lang gaat een wasmachine mee? Dan kun je kijken naar het aantal wasbeurten per merk. Uiteraard is dit slechts een gemiddelde indicatie. Onderhoud speelt namelijk een grote rol bij het verlengen van de wasmachine levensduur. Door de wasautomaat regelmatig te reinigen ontstaan er minder snel problemen, zoals verstoppingen. De wasmachine schoonmaken kan er dus voor zorgen dat je machine langer meegaat. Hieronder hebben we nog enkele tips voor je.

  • Draai niet onnodig veel programma’s met halve belading. Het is beter om een wasje minder te draaien en goed te letten op de maximale capaciteit.
  • Reinig de wasmachine van binnen én van buiten. Draai zo nu en dan een heet programma met soda. Deze ‘kookwas’ zal vet- en vuilresten en schimmels losweken en verwijderen.
  • Controleer of de wasmachine nog waterpas staat. Wanneer dit niet zo is zal de machine veel trillen en stuiteren tijdens het centrifugeren. Dit kan beschadigingen veroorzaken.
  • Vervang elke 5 jaar de waterafvoerslang om verstopping en slechte afvoer van water te voorkomen.

Anderen bekeken ook