Hoe was ik op de beste manier wol?

Hoe was ik op de beste manier wol?

Wol is een stof die een speciale behandeling verdient bij het wassen. Het gaat namelijk snel krimpen en bij het verkeerd wassen van een wollen kledingstuk wordt het er niet mooier op. De beste manier om wol schoon te maken is daarom om het naar een stomerij te brengen of het chemisch te laten reinigen. Desondanks kun je ook zelf jouw wollen kleding schoonmaken. Slimster legt jou in de WasPedia uit wat de beste manieren hiervoor zijn.

Veel wasmachines beschikken over een speciaal wasprogramma voor wol. Let hierbij op het Woolmark Certificaat!

Wasvoorschriften wol

De tijd dat wol niet in de wasmachine gewassen kon worden ligt inmiddels achter ons, want de meeste moderne wasmachines hebben tegenwoordig een speciaal wolprogramma, waarmee wollen kleding op een lage temperatuur gewassen kan worden. Ook zijn er speciale wasmiddelen voor wol, zodat je een perfecte was kunt draaien die gebaseerd is op niets anders dan wol. Wol kun je het beste op een zo hoog mogelijke stand centrifugeren, om de kleding zo droog mogelijk te maken.

Wol kun je echter ook nog steeds gewoon met de hand wassen. Hiervoor is het aan te raden om koud of lauw water te gebruiken, omdat de wol anders wordt aangetast. Mochten er grote vlekken in de wol zitten dan is het eventueel mogelijk om lauwwarm water te gebruiken, maar maak hier geen gewoonte van.

De wollen kleding was je te allen tijde met wasmiddel dat hier speciaal voor ontworpen is. Je knijpt het in de kleding. Ga dus niet op het wol wrijven, want zo maak je de stof kapot. De wollen kleding spoel je uit met koud water totdat het wasmiddel uit de stof is. Wollen kleding laat je maximaal vijf minuten weken.

Op zoek naar de best geteste wasmachines 2024?
Beste wasmachine

Wol drogen

Na het wassen komt het drogen! Dit doe je op de beste manier door de wollen kleding in een handdoek te draaien en zacht te rollen. Wring de wol niet uit, want zo verpest je de stof. Leg de wol ook niet in een bepaalde vorm, omdat de oorspronkelijke vorm dan uit de kleding gaat. Leg de wol plat te drogen op een schone ondergrond en zorg ervoor dat er geen zonlicht op de wol schijnt, omdat wol niet goed bestand is tegen de zon wanneer het nat is. Wanneer je jouw wol op deze manier wast ben je na de wasbeurt weer verzekerd van stralende wollen kleren!

Anderen bekeken ook