Kunnen schoenen in de wasmachine?

Kunnen schoenen in de wasmachine?

Zijn jouw witte sneakers zo vies geworden dat je ze weg wilt gooien? Wacht daar nog even mee! Je kunt (sport)schoenen namelijk prima wassen in de wasmachine. Helaas is niet elke schoen geschikt voor een wasprogramma in de machine. Maar met de juiste voorbereidingen kun je ook jouw meeste vieze sneakers weer schoon krijgen. Benieuwd naar onze tips? In deze WasPedia blog geven we antwoord op de vraag; kunnen schoenen in de wasmachine? Met onze tips en het stappenplan maak je jouw schoenen weer netjes schoon!

Welke schoenen kunnen in de wasmachine?

Zoals gezegd is niet elk materiaal geschikt voor de wasmachine. Heb je sneakers van suède of leer? Dan raden we aan om deze met de hand schoon te maken. Gooi deze schoenen absoluut niet in de wastrommel. Zijn jouw schoenen gemaakt van kunststof, katoen of canvas? Dan kun je ze prima met de machine reinigen. Toch blijven er dan ook risico's bestaan. De schoenen kunnen bijvoorbeeld beschadigd raken.

Risico's sneakers in wasmachine reinigen

 • Lijm van de schoenzolen laat los
 • Kleuren lopen uit en vervagen
 • Scheurtjes in het materiaal van de sneakers
 • Schoenen vervormen en kunnen zelfs krimpen
 • De wastrommel raakt beschadigd
Je kunt schade aan je schoenen en de wasmachine voorkomen. Doe je schoenen in een kussensloop of netje en was enkele handdoeken mee.

Stappenplan schoenen wassen in de wasmachine

 1. Als eerst haal je de veters en losse binnenzolen uit de schoenen. Het is beter om deze apart met de hand te wassen. Zo worden ze schoner en drogen ze sneller.
 2. Verwijder grote stukken vuil, zoals modder, glas of steen, uit de buitenzolen met een tandenstoker.
 3. Leg je sneakers in een emmer met koud water. Zo week je het vuil los en komt dit niet allemaal in de wasmachine.
 4. Neem soda en azijn om een dikke pasta te maken. Hiermee wrijf je de hardnekkige vlekken in (dit kun je met een oude tandenborstel doen). Laat dit een uurtje intrekken en spoel vervolgens met koud water af.
 5. Doe de schoenen in een netje of kussensloop en knoop deze gedeeltelijk dicht. Het is belangrijk dat er nog wel water in en uit kan.
 6. Leg de schoenen in de wasmachine en plaats hier een aantal handdoeken bij. Zo zorg je er voor dat de schoenen niet te hard tegen de trommel bonken.
 7. Om verkleuren en krimpen te voorkomen stel je een koud wasprogramma in. Je kunt een wasmiddel en vlekkenverwijderaar gebruiken, maar gebruik geen wasverzachter. Schakel ook het centrifugeren uit, want dit kan de schoenen beschadigen.
 8. Na het wassen van je schoenen in de wasmachine kun je ze het best aan de lucht laten drogen. Dit kan wel 1 tot 2 dagen duren.
kunnen schoenen in de wasmachine

Wasprogramma voor (sport)schoenen

Tegenworodig zijn er ook wasmachines met schoenen programma. Deze speciale schoenen wasprogramma's wassen op een lage temperatuur met een hoge snelheid. Zo worden de schoenen als het ware tegen de trommelwand aangedrukt en blijven ze keurig op de plek. De kans op beschadigingen is op deze manier vrijwel nihil. Het verschilt per wasautomaat welke soort schoenen je kunt plaatsen.

Sportschoenen zijn in de meeste bovengenoemde wasmachines uitstekend te plaatsen. Ook sneakers zijn mogelijk bij enkele modellen, alhoewel dit afhangt van de stof. Let op dat je de veters uit de schoenen haalt voor het wassen, zodat deze niet klem in de trommel komen te zitten.

Geen speciaal sneakerprogramma? Dan kun je kiezen voor een outdoor wasprogramma of sport wasprogramma. Deze programma's zijn ideaal voor gevoelige materialen en gelijmde naden / zolen. Wil je naast je sportschoenen ook je stinkende sportkleren wassen? Lees hier dan de beste tips voor sportkleding wassen!

Op zoek naar de beste wasmachines van dit jaar?
Beste Koop & Getest

Sneakers met de hand wassen

Heb jij delicate schoenen of een zeldzame sneakerverzameling die je wil schoonmaken? Dan kun je deze beter met de hand wassen in plaats van in de wasmachine gooien. Het duurt misschien wat langer, maar je hebt wel de controle over hoe jij de schoenen schoonmaakt. Zo raken ze niet beschadigd en zorg je ervoor dat kleuren niet uitlopen.

Voor jouw sneakers kun je een speciale reinigingsset kopen, met speciaal wasmiddel en verschillende borstels. Ook zit hier vaak een spray bij waar je de sneakers mee kunt inspuiten. Deze spray zorgt voor een beschermlaagje waardoor vuil minder snel op je schoenen blijft zitten. Bekende merken zijn Crep Protect en SneakersER.

Schoenen drogen na het wassen

Heb je jouw sneakers gewassen in de wasmachine? Dan kun je ze het best gewoon ergens neerzetten om te laten drogen (op een handdoekje bijvoorbeeld). Leg ze niet op de verwarming en stop je schoenen ook zeker niet in de droger. Teveel warmte zorgt namelijk voor het krimpen van de stof. Ook kan het ervoor zorgen dat de lijm en het rubber van je zolen kan smelten.

Welk wasmiddel is het best voor sneakers wassen?

In dit WasPedia artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag; kunnen schoenen in de wasmachine? Nu ben je vast benieuwd welk wasmiddel je dan het best kunt gebruiken. Kies bij voorkeur voor vloeibaar wasmiddel. Waspoeder blijft namelijk in je schoenen zitten. Heb je last van stinkende schoenen? Gooi dan een scheutje natuurazijn in het wasverzachterbakje. Schoonmaakazijn is geen goede keuze, dit kan het rubber op de zolen van je schoenen aantasten.

Wil je jouw schoenen in de wasmachine wassen? Houd dan rekening met het materiaal van je schoenen. En volg het stappenplan van Slimster om jouw sneakers perfect schoon te maken!

Anderen bekeken ook