Hoe was ik op de beste manier zijde?

Hoe was ik op de beste manier zijde?

Zijde is een mooie stof die in veel kledingstukken wordt gebruikt. Zowel bij rokjes, sjaaltjes als trouwjurken is zijde vertegenwoordigd. Het is een luxueuze stof die vrij dun is en dan ook een speciale wasbehandeling verdient. Zijde heeft namelijk een aantal belangrijke was- en draagvoorschrijften. Oftewel: een stof met een gebruiksaanwijzing, maar met een stralend uiterlijk! De wasvoorschriften voor zijde lees je uiteraard hier in de WasPedia van Slimster.

Beste stoomwasmachine? Bekijk de test van Slimster!
Beste stoomwasmachines

Wasvoorschriften zijde

Zijde kun je het beste wassen door een speciaal zijdewasmiddel te gebruiken en te wassen met handwarm water. Iedere zijden stof dient apart gewassen te worden en je mag de stof niet borstelen, wrijven, wringen of centrifugeren. Anders verliest het namelijk zijn gaafheid. Gebruik geen producten als ontvlekker, wasverzachter of bleekmiddel, maar spoel de kleding met lauwwarm water en gebruik vervolgens koud water.

De eerste keer dat je zijde wast kan het wat van de kleurstoffen afgeven, dus is extra voorzichtigheid op zijn plaats. De gouden regel is dat je zijde niet te lang in het water laat liggen. Zijde kun je strijken als het nog vochtig is, door het aan de binnenkant te strijken met een strijkijzer dat lauw is.

Wanneer je de zijde wilt laten opdrogen is een plaats met schaduw gewenst, zodat de zon de kleur van de stof niet kan aantasten. Plaats het zijden kledingstuk op een horizontale ondergrond en laat het drogen. Een nog beter resultaat krijg je door het zijden kledingstuk in een handdoek te wikkelen na het wassen.

Ook kun je het zijden kledingstuk wassen in pure wasbenzine, zodat je de zijde niet na hoeft te spoelen. De beste manier is echter om het materiaal te laten stomen bij een professionele stomerij (of gebruik een wasmachine met stoomprogramma).

hoe zijde wassen

Draagvoorschriften zijden kleding

Om zijde op de beste manier te gebruiken is het aan te raden om een zijden kledingstuk nooit direct op de huid te dragen, omdat er dan vlekken van zweet op de stof kunnen komen, die er als kringen niet meer uit gaan bij het wassen. Andere producten die zijde beschadigen zijn alcohol, deodorant en haarspray. Pas met deze producten dus goed op in combinatie met zijde.

Anderen bekeken ook