5 beste tips voor vetvlekken verwijderen

5 beste tips voor vetvlekken verwijderen

Vet- of smeervlekken zijn vervelend maar kunnen zo ontstaan, wanneer je bijvoorbeeld aan het koken bent en er vet uit de pan spat. En wat dacht je van het werken met de frituur? Het zijn allemaal situaties waarbij jouw kleren te maken kunnen krijgen met vervelende vetspetters. Gelukkig zijn vetvlekken vrij gemakkelijk te verwijderen uit kledingstukken. Slimster geeft jou een aantal handige tips bij het verwijderen van vetvlekken uit jouw kleding.

Houd bij het verwijderen van vetvlekken altijd rekening met de stof!

Hoe kan ik het beste vetvlekken verwijderen?

Bekijk onderstaande stappenplan voor het verwijderen van vetvlekken uit kleding. Met onze hulp krijg jij alle vettige vlekken gemakkelijk uit jouw kledingstukken.

  1. Dep de vlek met keukenpapier; Zodra je de vetvlek op je kleding hebt opgemerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Pak een stuk keukenpapier en dep de vlek voorzichtig om overtollig vet te absorberen. Doe dit zonder te wrijven, anders kan de vlek zich verspreiden.
  2. Behandel de vlek met afwasmiddel; Breng een kleine hoeveelheid afwasmiddel aan op de vlek. Wrijf het afwasmiddel zachtjes in de vlek met je vingers of een zachte borstel. Laat het afwasmiddel ongeveer 10 minuten intrekken.
  3. Spoel de vlek uit; Spoel de vlek vervolgens af onder koud stromend water. Dit zal het afwasmiddel en de losgekomen vetdeeltjes uit de stof spoelen.
  4. Was het kledingstuk; Was het kledingstuk zoals je normaal zou doen. Gebruik de aanbevolen temperatuur en wasmiddel voor de stof en kleur van het kledingstuk.
  5. Controleer de vlek; Controleer het kledingstuk na het wassen op de vlek. Als de vlek nog zichtbaar is, herhaal dan stap 2 tot en met 4 totdat de vlek volledig is verwijderd.
  6. Droog het kledingstuk. Droog het kledingstuk zoals je normaal zou doen. Als de vlek niet volledig is verwijderd, droog het kledingstuk dan niet in de droger, omdat de hitte de vlek kan fixeren en het nog moeilijker kan maken om te verwijderen.

Tips om vetvlekken te verwijderen

Bekijk de 5 beste tips voor het verwijderen van vetvlekken.

  • Afwasmiddel: Smeer afwasmiddel op de vetvlek tot het vet wordt afgebroken. Hierna moet je jouw kledingstuk overigens wel wassen met de wasmachine, om deze weer volledig schoon te krijgen.
  • Vloeibaar wasmiddel: Een andere manier is om de vlekken te verwijderen met een vloeibaar wasmiddel. Dit is aan te raden wanneer je kleding hebt van polyester.
  • Azijn: Doe in het geval van suede een scheutje azijn op een tandenborstel en wrijf op de vlek. Wel voorzichtig, zodat de vlek niet uitbreidt.
  • Wasbenzine: Op vetvlekken die er al langer in zitten kun je deppen met wasbenzine. Hierna was je het kledingstuk mee in de wasmachine.
Gebruik nooit heet water of reinigingsmiddelen vermengd met te warm water. Directe warmte zal namelijk het intrekken van de vlek in de kleding bevorderen.

Smeervlekken verwijderen

Heb je na het poetsen van jouw schoenen wat schoensmeer op je broekspijpen gekregen? Dat is vervelend, maar ook dit vormt geen grote ramp. Gebruik een simpele vetverwijderaar of wasbenzine en maak de kleding op gemakkelijke wijze schoon. Doe het hierna even in de wasmachine en je bent jouw smeervlekken in no-time kwijt.

In de WasPedia van Slimster lees je allerlei handige tips. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar onze tips over bloedvlekken, zweetvlekken of andere vlekken.

Anderen bekeken ook