Wasmachine trommel draait niet meer

Wasmachine trommel draait niet meer

Plotseling draait de trommel van de wasmachine niet meer. Wat te doen? Het niet meer draaien van de wasmachinetrommel is gelukkig geen reden tot paniek, want het kan gemakkelijk worden verholpen. De wasautomaat maakt, in veel gevallen, namelijk gebruik van koolborstels: twee stiften van koolstof die in een koolstofhouder gemonteerd zijn op de wasmachine. Wanneer de wasmachine niet meer draait dan zijn die borstels simpelweg versleten. Dit heeft als gevolg dat de wastrommel stil staat.

Ben jij op zoek naar de beste wasmachine 2024?
Beste wasmachines

Koolborstels vervangen

Wat vervolgens het geval is, is dat veel mensen de wasmachine vervangen voor een nieuw model. Dit is helemaal niet nodig, want de reden voor het stilstaan van een trommel kan heel goed gezocht worden bij die koolborstels. Je hoeft daarom niet de volledige wasmachine te vervangen. Haal de achterplaat van de wasmachine eraf en maak de motor los van de wasmachine. Nu zie je de koolborstels, die je gemakkelijk en snel zelf kunt verwijderen en vervangen. Een nieuw setje koolborstels koop je voor 10 tot 20 euro gemakkelijk online.

Let op: veel nieuwe wasmachines beschikken over een koolborstelloze motor. Deze werken dus niet met koolborstels welke vervangen kunnen worden. Schakel bij een niet draaiende wastrommel in dit geval een monteur in.

Voorkom voortaan dit probleem, vergelijke hier alle koolborstelloze wasmachines.

Heb jij een koolborstelloze wasmachine? Schakel dan een monteur in!

Wasmachine laten repareren?

  • Ervaren specialisten
  • Bespaar tijd & geld
  • Vergelijken = beste deal
  • Werkzaam in jouw regio
  • Tot 2 vrijblijvende offertes

Wasmachine reparatie

Kledingstuk vast in de wasmachine

Een andere oorzaak voor het probleem met jouw wasmachine kan daarnaast zijn dat er een kledingstuk tussen de trommel en de kuip is gekomen, waardoor de wasmachine niet meer draait. Je kunt dit zelf testen door aan de wastrommel te draaien. Als je geen beweging in deze trommel krijgt, dan weet je zeker dat het hieraan ligt. Controleer vervolgens waar het kledingstuk zit en verwijder deze.

wasmachine trommel draait niet meer

Stroomprobleem

De oorzaak kan ook een stroomprobleem zijn. Controleer eens of de stekker van het apparaat wel goed zit aangesloten in het stopcontact. Alhoewel dit erg voor de hand liggend is, vormt een niet aangesloten stekker vaak de oorzaak voor dergelijke problemen. Controleer vervolgens of er wel spanning staat op het stopcontact en of de zekering in de groepenkast nog goed werkt. Als dit in orde is weet je dat het probleem wordt veroorzaakt door de machine zelf.

Trek altijd eerst de stekker uit het stopcontact voordat je zelf aan de slag gaat met de wasmachine

Draait de wasmachine trommel niet meer vanwege versleten koolborstels? Dan kun je de instructies uit onderstaande filmpje volgen.

Koolborstels vervangen wasmachine

Anderen bekeken ook