Beddengoed wassen tips en advies

Je brengt heel wat tijd in je bed door. Daarom is het wel zo prettig om in een schoon en fris bed te slapen. Na het verschonen van je beddengoed slaap je altijd extra lekker. Maar wist je dat het regelmatig wassen van o.a. kussenslopen, dekbedovertrek en lakens belangrijk is om huisstofmijt te verminderen? In deze WasPedia blog van Slimster vertellen we je alles over beddengoed wassen. Met onze tips weet je hoe vaak en hoe warm jij je beddengoed moet wassen!

Bekijk onze test naar de beste wasmachines 2024
Beste wasmachine

Kan beddengoed in de wasmachine?

Bij het wassen van beddengoed is het belangrijk om te weten wat er allemaal in de wasmachine mag. En wat valt er eigenlijk allemaal onder bedtextiel? Tijdens onze slaap verliezen we veel lichaamsvocht, gemiddeld wel zo'n kwart liter tot zelfs 2 liter tijdens warme nachten. Ook haar en huidschilfers laten we achter in ons bed.

Beddengoed wassen is belangrijk om al deze 'vervuiling' te verwijderen. Zo voorkom je dat jouw bed een broeinest wordt voor huiststofmijten, bedwantsen en luizen. Maar hoe vaak moet je kussenslopen en lakens wassen? En op hoeveel graden kun je jouw dekens het best wassen?

 • Kussens (gevuld met dons, veren of synthetisch materiaal)
 • Kussenslopen (de hoes waarmee je een kussen beschermt tegen vuil en zweet)
 • Laken / hoeslaken (gaat over je matras om deze te beschermen tegen vocht en viezigheid)
 • Molton (beschermen matras tegen vocht, zout en vet)
 • Dekbed (deken gevuld met dons of synthetisch materiaal)
 • Dekbedovertrek (hoes die jouw dekbed beschermt tegen vuil)

1x per week dekbedovertrek, kussensloop en lakens wassen

Waarschijnlijk kom je er niet zovaak aan toe, maar het best is om je lakens, dekbedovertrek en kussenslopen 1x per week te wassen. Hier komen namelijk de meeste bacteriën in, want ze zijn in direct contact met jouw huid. Ook wanneer je last hebt van een huisstofmijt-allergie is het slim om elke week je beddengoed te verschonen.

Ook is het handig om elke dag je slaapkamerraam open te zetten, zodat alles even goed kan luchten. Hang het beddengoed uit het raam en laat je matras op deze manier ook even luchten. Bij het wassen van lakens, kussensloop en dekbedovertrek is het wel handig om rekening te houden met het beste wasmiddel. Reageert je huid slecht op wasmiddel met parfum of andere stoffen? Kies dan voor een hypo-allergeen wasmiddel om de gevoelige huid te beschermen.

beddengoed wassen tips

3x per jaar kussens en deken wassen

Gelukkig hoef je jouw dekbed en kussen niet zo vaak te wassen als je lakens en hoezen. Deze worden namelijk beschermd door je kussenslopen en dekbedovertrek. Hierdoor wordt het meeste vuil en zweet al opgevangen. Voor schone kussens en een fris dekbed kun je deze ongeveer drie keer per jaar wassen in de wasmachine.

Let bij het wassen van kussens en dekbedden wel goed op de wasvoorschriften. Er worden namelijk verschillende materialen gebruikt en dons moet anders gewassen worden dan synthetisch materiaal. In sommige gevallen wordt dan ook aangeraden om beddengoed te laten reinigen bij een stomerij. Check altijd het label voordat je iets in de wasmachine gooit.

Op hoeveel graden beddengoed wassen?

Benieuwd naar op welke temperatuur je jouw beddengoed het best kunt wassen? Over het algemeen wordt aangeraden om bedtextiel op 60 graden te wassen. Dit is namelijk de minimale temperatuur waarop huisstofmijt, schimmels en bacteriën worden gedood. Kijk natuurlijk wel eerst op het label om te zien op hoeveel graden een bepaalde stof gewassen mag worden.

Mag jouw beddengoed op 90 graden gewassen worden? Dan is dit een goede manier om jouw lakens, kussens en dekbed optimaal schoon te krijgen. Bij 90 graden wassen verwijder je namelijk niet alleen alle schimmels, mijten en bacteriën, je bent ook af van zeepresten en vetluis.

Was jouw beddengoed op minimaal 60 graden Celsius. Op deze temperatuur worden schimmels, bacteriën en huisstofmijt effectief verwijderd!

Beddengoed wassen tips

 • Was nieuw beddengoed eerst, daarna neemt de stof vocht beter op
 • Gebruik geen wasverwachter aangezien dit absorptievermogen vermindert
 • Doe de trommel niet te vol, zodat lakens de ruimte hebben om goed schoon te worden
 • Haal nat beddengoed zo snel mogelijk uit de trommel om een muffe geur en kreuken te voorkomen
 • Was beddengoed binnenstebuiten om het overlopen van kleuren te voorkomen

Wasmachines met beddengoed programma

Beddengoed wassen tips en advies

Wasmachines zijn tegenwoordig steeds beter geschikt voor het wassen van al je beddengoed tegelijkertijd. Enerzijds omdat de trommelcapaciteit groter is geworden (en er dus meer wasgoed in past). Anderzijds omdat er wasmachines met beddengoed programma zijn ontwikkeld. De beddengoed wasprogramma's wassen het beddengoed met de grootst mogelijke zorg.

De temperatuur is nooit te hoog. Hierdoor gaan dekbedovertrekken en dekens niet krimpen en blijft de kleur behouden. Sommige modellen hebben ook anti-allergie wasprogramma's, zodat huisstofmijt in het beddengoed voor 99.9% wordt verwijderd.

Anderen bekeken ook