Hoe was ik op de beste manier linnen?

Linnen is een perfect materiaal om te wassen en strijken, maar er hangt een gebruiksaanwijzing aan linnen. Om goed te weten welke wijzen het beste zijn bij het wassen van linnen is het daarom verstandig om deze tips van Slimster te gebruiken.

Je kunt linnen prima wassen en strijken, maar gebruik absoluut geen wasmiddel met witmakers!

Wasvoorschriften linnen

Wat namelijk niet verstandig is om te gebruiken bij gekleurd linnen is een wasmiddel met witmakers. In veel wasproducten wordt echter gebruik gemaakt van bleekmiddel, dus bij de aanschaf van jouw wasmiddel kun je het beste even goed inspecteren of er ook witmakers gebruikt worden. Gekleurd linnen kan haar kleur verliezen en er kunnen vlekken optreden op de kledingstukken. Wasmiddel met witmakers is overigens wel perfect te gebruiken voor ongekleurd linnen.

Speciale vlekken

Hoe was ik op de beste manier linnen

Helaas kunnen er een heleboel soorten verschillende vlekken optreden in linnen. We geven je hier een overzicht van het soort vlekken en de bestrijding ervan. Om te beginnen met bloed. Merk je dat er bloedvlekken op jouw linnen zitten, spoel dan zo snel mogelijk koud water eroverheen. In het geval van inktvlekken is het aan te raden om de linnen in melk te drenken of in een zeep-ammoniakmengsel.

Wrijf op de vlek om deze volledig te verwijderen. Vlekken door fruit, thee, koffie of chocola verwijder je door deze in te wrijven met alcohol, witte azijn en ammoniak. Heb je een kaarsvetvlek? Krab dan het droge kaarsvet weg en neem het overgebleven vet op met vloeipapier en een lauw strijkijzer.

Ook veelvoorkomend zijn vetvlekken op linnen. Door ze in te wrijven met ammoniak verwijder je ze op een snelle manier. Rode wijnvlekken los je op door er zout op te gooien of witte wijn. Laat dit een paar uur inwerken. Het zout neemt de rode wijn op. Chloor is niet aan te raden om te gebruiken, omdat dit de vezels oplost.

Anderen bekeken ook