Wasmachine pompt water niet af?

Wasmachine pompt water niet af?

De wasmachine is natuurlijk een mooi instrument om gemakkelijk en snel jouw wasgoed mee schoon te maken, maar het apparaat heeft zo nu en dan wel wat onderhoud nodig. Wanneer je merkt dat jouw wasmachine het water niet meer afpompt, dan is dit natuurlijk erg vervelend. Het water blijft dan in de wastrommel staan, waardoor de was nat blijft en je opgescheept zit met een wastrommel vol water. Het kan ook zo zijn dat het wasprogramma onderbroken wordt doordat het water niet meer wordt weggepompt. We leggen uit hoe je dit probleem kunt oplossen.

Wasmachine pompt geen water af oplossing

Gelukkig valt er genoeg te doen tegen deze problemen. Waar je namelijk op moet letten is de waterpomp. Schakel de wasmachine om te beginnen uit en haal de stekker uit het stopcontact, zodat je bij de waterpomp kunt komen. Onderaan de machine zie je een deksel, dat je gemakkelijk tijdelijk kunt verwijderen.

Hierachter bevindt zich onder meer de afvoerbuis van de pomp. Met deze pomp kan het water wat nog in de machine zit er gemakkelijk uit komen. Verwijder het deksel en leg een handdoek op de vloer met een zo breed mogelijke schaal erbovenop, zodat er zoveel mogelijk water kan wegstromen.

Reinig de wasmachine minimaal één keer per maand met soda op de heetste temperatuur om verstoppingen te voorkomen!

Filterdeksel reinigen

Als je dit gedaan hebt ben je nog niet klaar. Er bevindt zich bij de meeste machines aan de rechterkant van de afvoerbuis ook een filterdeksel, die je open kunt schroeven. Hier kunnen zich een heleboel pluisjes of andere voorwerpen hebben verzameld, waardoor de afvoer niet meer goed werkt. Wanneer je ook deze viezigheden verwijdert is de kans zeer groot dat jouw problemen verholpen zijn.

Wil je dit testen, dan kun je de wasmachine een minuut zetten op de stand ‘afpompen’. Hoor je de machine na enige tijd weer geluid maken? Dan weet je dat het goed zit en dat je weer gebruik kunt maken van het wasapparaat.

Afvoer ontstoppen

Heb je het filter schoongemaakt, maar werkt de wasmachine nog steeds niet? Dan kun je de afvoer nog controleren. Als deze verstopt is kan de wasmachine het water niet afpompen. Check als eerst of de afvoerslang goed in de afvoerbuis zit. Dus niet met een vreemde knik of bocht. Zit de slang er goed in? Volg dan de volgende stappen:

  • Maak de sifon schoon
  • Spoel de afvoer door met kokend water en soda
  • Of los de verstopping op met gootsteen ontstopper

Extra tip van Slimster: Spoelt de wasbak en de wc ook niet goed door? Dan zit de verstopping waarschijnlijk dieper in een van de leidingen. In dit geval is het slim om een loodgieter in te schakelen.

Wasmachine filter schoonmaken

Hulp van een monteur

Het is echter ook mogelijk dat jouw wasmachine na deze behandeling nog steeds niet werkt. In dat geval is het het beste om door een specialist te laten kijken naar het apparaat. Door de machine te openen kan de vakman de slang inspecteren die van de kuip naar de pomp gaat. Hier kunnen zich ook kleine voorwerpen en kledingstukken hebben opgestapeld, zoals bh’s, sokken en muntjes.

Hiervoor dien je de wasmachine wel open te maken en het is beter om dit uit te laten voeren door iemand met kennis van zaken dan om dit zelf te gaan proberen. In het laatste geval kan het zo zijn dat je per ongeluk iets kapot maakt. Een monteur kan er tevens eventueel een nieuwe afvoerpomp in plaatsen, mocht er teveel speling op de as van de pompvleugel blijken te zitten.

Anderen bekeken ook