Wat is het beste wasmiddel?

Wat is het beste wasmiddel?

Het aanbod wasmiddel is enorm. Logisch dat je soms niet weet welk wasmiddel je nodig hebt voor jouw type wasgoed. Je hebt vloeibaar wasmiddel, waspoeder en capsules. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor bontwasmiddel, witwasmiddel en fijn- of wolwasmiddel. Dus wat is het beste wasmiddel? Dat hangt enorm af van het soort was dat je wilt wassen. In deze WasPedia blog op Slimster.nl zullen we de verschillen tussen alle soorten wasmiddel uitleggen. Zo weet jij straks precies wat het beste wasmiddel is voor jouw wasgoed!

Vloeibaar wasmiddel of waspoeder?

Als eerst zullen we kijken naar waspoeder en vloeibaar wasmiddel. Kun je beter kiezen voor poeder of vloeibare wasmiddelen bij het wassen? Lees hier de voordelen en nadelen van beide soorten wasmiddel.

Check hier de uitslag van onze beste wasmachine test
Beste wasmachines

Vloeibaar wasmiddel

Met vloeibaar wasmiddel haal je een geconcentreerde vorm van zeep, waardoor je minder wasmiddel nodig hebt om kleding goed schoon te wassen. In dit voordeel schuilt ook direct een nadeel. Veel mensen gebruiken al snel te veel wasmiddel als ze een flacon met vloeibaar wasmiddel nemen. Houd voor de juiste dosering altijd de aanwijzingen op het etiket aan. Was jij vaak op lage temperatuur? Dan kan de wasmachine na verloop van tijd gaan stinken. Niet alle zeepresten worden dan namelijk weggespoeld.

waspoeder of vloeibaar wasmiddel

Waspoeder

Waspoeder is misschien iets ouderwetser, maar doet zijn werk nog steeds erg goed. Het is meestal makkelijker om poeder te doseren dan vloeibaar wasmiddel. Er kunnen echter wel resten van het waspoeder achterblijven in de wasmiddellade. Onderhoud is dan extra belangrijk en maak de wasmiddellade regelmatig schoon. Uiteraard heb je hier bij een wasmachine met zelfreinigende wasmiddellade geen last van. Vooral bij witte was geeft waspoeder zeer goede resultaten. Het bevat namelijk optische bleekmiddelen waardoor witte kleding langer wit blijft.

Waspoeder werkt uitstekend bij witte was. Voor donkere en gekleurde was is vloeibaar wasmiddel vaak een betere keus!

Pods of capsules

Tegenwoordig zijn pods erg populair. Je kent de reclame van Ariel Pods vast wel. Deze capsules hebben dezelfde werking als vloeibaar wasmiddel. De meeste wasmiddel pods plaats je direct in de trommel bij het wasgoed (en dus niet in de wasmiddellade). De capsules zorgen voor meer gebruiksgemak, maar hebben wel een groot nadeel. De hoeveelheid wasmiddel staat namelijk al vast. Ze zijn afgestemd op een bepaalde vuilgraad en specifiek vulgewicht. Zorg dus dat je de juiste pods koopt voor jouw wasmachine.

Welk wasmiddel voor jouw was?

Heb je lastige vlekken in je witte was, zoals een wijnvlek of grasvlekken? Dan kun je het best gaan voor waspoeder. Omdat het poeder minder goed uit de was spoelt kan dit vlekken veroorzaken in donkere of gekleurde was. Je kunt de wasmachine extra laten spoelen. Maar je kunt voor gekleurde was ook gebruik maken van vloeibaar wasmiddel.

Welk wasmiddel gebruik je voor welk type was?

  • Wolwasmiddel gebruik je voor wollen kleding of zijde
  • Fijnwasmiddel gebruik je voor delicate stoffen, meestal synthetisch maar soms ook geschikt voor zijde of wol
  • Bontwasmiddel gebruik je voor de donkere of gekleurde was
  • Witwasmiddel gebruik je voor witte was en soms voor gekleurde was met moeilijke vlekken

Witwasmiddel

Witwasmiddel wordt ook wel totaalwasmiddel genoemd en deze wasmiddelen gebruik je bij wit wasgoed, maar eventueel ook bij kleurechte kleding met lastige vlekken. Witwasmiddelen werken het best bij het wasprogramma voor katoen en zijn geschikt voor temperaturen van 20 tot 90 graden Celsius. Waspoeder met zuurstofbleekmiddel functioneert het best vanaf 60 graden.

Gebruik witwasmiddel niet te vaak bij gekleurde was. Na verloop van tijd gaan de kleuren vervagen. Dit is vooral het geval als je waspoeder gebruikt. Door de optische witmiddelen lijkt je wasgoed witter in daglicht. Maar wanneer kun je precies witwasmiddel met zuurstofbleekmiddel gebruiken? Check het label:

  • Driehoek met diagonale strepen geeft aan dat je het kledingstuk met zuurstofbleekmiddel kunt wassen.
  • Driehoek zonder deze strepen? Dan kun je ook chloor gebruiken om de kledingstukken te bleken.
  • Driehoek met een kruis betekent dat je geen bleekmiddelen mag gebruiken.

Bontwasmiddel

Voor de gekleurde was kun je het best een bontwasmiddel gebruiken. Ook deze gebruik je het best bij een katoenprogramma. Bontwasmiddelen zijn geschikt voor temperaturen van 20 tot 60 graden Celsius. Omdat dit wasmiddel geen bleekmiddelen of witmiddelen bevat is het beter geschikt voor donkere of gekleurde kleding. Bovendien bevatten ze kleurbeschermers om de kleuren van je kleding te beschermen.

Qua wasprestaties ontlopen waspoeders, vloeibaarwasmiddel en capsules met bontwasmiddel elkaar niet veel (test Consumentenbond). Let wel op: ecologische wasmiddelen, bijvoorbeeld zonder geur- en kleurstoffen, presteren minder goed. Ze hebben moeite met vlekken en daarom kun je ze beter gebruiken bij minder vies wasgoed.

wat is het beste wasmiddel

Fijnwasmiddel en wolwasmiddel

Heeft jouw wasmachine een programma voor fijne was of voor wolwas? Dan kun je kiezen voor speciale wasmiddelen voor delicate was of wol. Extra tip: heeft jouw wasmachine geen delicaat programma? Was dan altijd op een lagere temperatuur en toerental om kwetsbare kledingsstukken te beschermen.

Fijnwasmiddel is milder en bevat geen bleekmiddel, hierdoor is het beter geschikt voor delicate stoffen. Wolwasmiddel is pH-neutraal en vrij van enzymen. Hierdoor wordt wol niet aangetast en wordt de wrijving tussen het wasgoed beperkt. Let bij fijnwasmiddelen en wolwasmiddelen goed op het etiket om te zien voor welk type kleding je een product het best kunt gebruiken. Zo vind je het beste wasmiddel voor jouw delicate kleding.

Kleding wassen met azijn

Op zoek naar het beste wasmiddel voor jouw wasgoed, maar twijfel je nog? Naast al deze soorten wasmiddel kun je ook kiezen voor azijn. Zo kun je schoonmaakazijn gebruiken tegen nare geurtjes. Giet een kopje azijn in het voorwasvakje van de wasmiddellade en draai een wasprogramma inclusief voorwassen. Zweetlucht wordt verwijderd door de hoge zuurgraad van azijn.

Wist je dat azijn ook als wasverzachter kan fungeren? Schoonmaakazijn heeft een ontkalkende werking en daardoor wordt de was zachter. Natuurlijk is een wasverzachter de meest logische optie. Maar als je geen behoefte hebt aan een luchtje dat vaak in wasverzachter zit, dan is azijn een goed alternatief.

Je kunt azijn ook gebruiken als weekmiddel. Het zorgt namelijk dat kleuren minder vervagen of uitlopen. Laat je kleding een nachtje weken in een emmer met koud water een scheutje azijn. Spoel het vervolgens af voordat je de wasmachine laat draaien.

Het aanbod wasmiddelen is groot zoals je in deze blog op Slimster.nl hebt kunnen lezen. Wat is het beste wasmiddel voor jou? Gebruik de informatie om te bepalen of je voor waspoeder of vloeibaar wasmiddel gaat. En of je witwasmiddel, bontwasmiddel of fijnwasmiddel nodig hebt.

Anderen bekeken ook