Mijn wasmachine gaat niet open, wat nu?

Gaat jouw wasmachine deur niet meer open? Erg vervelend wanneer je de was aan het doen bent is dat het deurtje plotseling niet meer open wil gaan. In de wasmachine zie je jouw wasgoed, terwijl je het er niet uit kunt halen. Hier valt het één en ander aan te doen, door gebruik te maken van deze tips uit de Waspedia van Slimster.

Wasmachine laten repareren?

  • Ervaren specialisten
  • Bespaar tijd & geld
  • Vergelijken = beste deal
  • Werkzaam in jouw regio
  • Tot 2 vrijblijvende offertes

Wasmachine reparatie

Filterbuis reinigen

Wat vaak de oorzaak van jouw probleem kan zijn is dat de wasmachine verstopt zit. Dit kunt je gemakkelijk oplossen door de filterbuis te openen. Deze bevindt zich onderaan de wasmachine (de exacte plaats verschilt per apparaat). Haal de wasmachine eerst van het stroom en doe de stekker uit het stopcontact. Om deze filterbuis te openen verwijder je nu het vierkante klepje. Nu zie je twee nieuwe klepjes, waarvan de grote de filterbuis is.

Open deze en leg een handdoek o.i.d. eronder, zodat het water wordt opgevangen. Wanneer het water is weggestroomd kun je de pluisjes en eventuele vastzittende objecten verwijderen. Doordat deze objecten vastzitten kan de wasmachine namelijk vast gaan staan, waardoor je de deur met geen mogelijkheid meer open krijgt.

wasmachine filterbuis reinigen

Wasmachine openen met hendel

Een andere manier is om te kijken of er op jouw wasmachine ook een hendeltje bevindt, waaraan je kunt trekken, zodat de wasmachinedeur automatisch open springt. Pas hierbij wel op dat er niet een heleboel water ontsnapt. Je kunt er voor de zekerheid een grote emmer onder plaatsen, zodat het water voor een gedeelte kan worden opgevangen. Is jouw trommel echter vol van het water, dan kan het verstandig zijn om deze handeling niet uit te voeren.

wasmachine openen met hendel
Nieuwe wasmachine kopen? Bekijk Beste Getest!
Beste wasmachines

Andere opties

Gaat de deur van de wasmachine nog steeds niet open? Wat je dan kunt doen is de wasautomaat een half uur tot een uur van het stroom afhalen, zodat deze gereset wordt. Daarna start je het programma voor centrifugeren en afpompen. Hierna is het mogelijk dat de machine weer werkt. Deze optie verdient echter niet de voorkeur, omdat hij het daadwerkelijke probleem niet oplost. Het kan dus goed zo zijn dat je bij een volgende wasbeurt weer hetzelfde probleem zult ondervinden. Begin daarom altijd met het verwijderen van voorwerpen en pluisjes uit de filterbuis.

Heb jij echter alles geprobeerd en lukt niets? Dan kan het zijn dat het probleem wordt veroorzaakt door vastzittende voorwerpen in de slang die van de pomp naar de kuip gaat. Omdat de wasmachine hiervoor moet worden opengemaakt van binnen is het verstandig om dit uit te laten voeren door een professionele monteur.

wasmachine resetten

Anderen bekeken ook