Azijn gebruiken bij het wassen in de wasmachine?

Bijna iedereen heeft wel een fles azijn thuis staan. We gebruiken het voor allerlei schoonmaak-klusjes in en om het huis. Ideaal, want een liter schoonmaakazijn kost nog geen 50 eurocent. Maar wist jij dat je ook de was kunt doen met azijn? In deze WasPedia blog op Slimster.nl vertellen we je alles over azijn gebruiken bij het wassen in de wasmachine. Hoe werkt het en op welke manier is azijn goed voor je wasgoed én machine?

Op zoek naar de beste wasmachines van 2024?
Beste wasmachine

Hoe werkt schoonmaakazijn?

Schoonmaakazijn is in elke supermarkt te vinden en is een populair schoonmaakmiddel. Dit komt omdat azijn een hoge zuurgraad heeft. Hierdoor is het een effectief schoonmaakmiddel én behoort het tot een van de beste wasmiddelen. Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën.

Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen. Extra voordeel is natuurlijk de lage prijs per liter.

azijn gebruiken bij wassen

Hoe azijn gebruiken bij wassen?

Wil jij azijn gebruiken bij het wassen? Giet dan een kopje azijn in het voorwasvakje van de wasmiddellade en draai een wasprogramma met voorwassen. Maar azijn is ook heel goed geschikt voor het schoonmaken van de wasmachine. Door een scheut azijn in de trommel te gooien en een programma op de hoogste temperatuur te draaien wordt de hele machine gereinigd. Ook wordt kalk verwijderd op deze manier. Maar wat kun je nog meer bij wassen met azijn?

  • Was sportkleding met azijn om nare zweetluchtjes te verwijderen
  • Azijn gebruik je ook als wasverzachter door de ontkalkende werking
  • Laat nieuwe kleding een nachtje weken in azijn om de kleuren te fixeren
  • Behandel (ernstige) vlekken in jouw wasgoed eerst met azijn voor betere wasresultaten
  • Azijn verwijdert zeepresten uit je wasgoed en verkleint zo de kans op huidirritatie
  • Een kopje natuurazijn in de wasmachine zorgt ervoor dat pluizen en haartjes van huisdieren beter loslaten

Hoeveel azijn in de wasmachine?

Benieuwd hoeveel azijn je moet gebruiken bij het wassen? Dit is afhankelijk van de hardheid van het water in jouw regio. Bij zacht water hoef je namelijk minder azijn te gebruiken dan bij hard water. Test voor jezelf hoeveel azijn je nodig hebt door eerst een scheutje natuurazijn toe te voegen in het wasverzachter-vakje. Begin met een half koffiekopje en bouw dit eventueel op naar 1 kopje azijn.

Vind je de was nog niet zacht genoeg of zijn vlekken niet goed verwijderd? Dan kun je iets meer schoonmaakazijn toevoegen aan de was. Ruikt jouw wasgoed juist iets te zurig? Dan heb je waarschijnlijk teveel azijn gebruikt en kun je de volgende wasbeurt beter iets minder toevoegen.

Nare luchtjes verwijderen met natuurazijn

Azijn gebruiken bij het wassen in de wasmachine?

Je kunt wassen met azijn om nare zweetluchtjes te verwijderen uit je kleren. Dit komt doordat azijn zuur is en bacteriën doodt. Maar azijn zelf ruikt natuurlijk minder lekker dan een wasmiddel met parfum uit de supermarkt. Ben jij gewend geraakt aan die heerlijke geur van Robijn, Ariel of Persil? Dan kun je ervoor kiezen om te wassen met zowel wasmiddel als schoonmaakazijn. Voeg de azijn dan toe als wasverzachter, zodat je was zachter aanvoelt én lekker ruikt door jouw vertrouwde wasmiddel.

Gebruik jij al azijn bij het wassen?

Anderen bekeken ook