Wat is de functie van een waterslot?

Wat is de functie van een waterslot?

Iedere wasmachine maakt gebruik van een waterslot bij de afvoer, waardoor er geen open verbinding is tussen het riool enerzijds en het afvoerputje anderzijds. Doordat er een waterslot in de constructie is gebracht wordt voorkomen dat de stank van het riool doordringt naar de huiskamer. Ook zorgt het ervoor dat er geen overstroming ontstaat in geval van een technische storing. Een waterslot is dus van een groot belang voor jouw woonplezier.

Een wasmachine met waterslot voorkomt lekkages en houdt nare luchtjes uit het riool buiten het huis!

Aansluiten van een waterslot

Je sluit het waterslot gemakkelijk aan tussen de wasmachine en de kraan, door de slang van de kraan los te draaien, vervolgens het waterslot aan de kraan te monteren en daarna de slang aan de onderkant van het waterslot te plaatsen. Watersloten maken gebruik van een systeem met cijfers (1 t/m 10). Je kunt ze langs de binnenkant van het slot zien staan. Ieder cijfer staat voor ongeveer 4,5 liter water.

Aan de binnenkant vind je ook een ring met twee gleufjes, waarin het sleuteltje past dat is meegeleverd bij het waterslot. Je kunt dit sleuteltje vervolgens naar één van de cijfers draaien, zodat je aan kunt geven hoeveel water er door het waterslot dient te stromen. Plaats je de ring richting cijfer 2, dan stroomt er maximaal 9 liter water door het waterslot (2x4,5 liter). Doorgaans stroomt er niet meer dan 36 liter water door het waterslot en als dit gebeurt, dan blokkeert het slot automatisch.

wasmachine waterslot

Oplossing na defecte wasmachine

Het kan zijn dat jouw wasmachine plotseling niet meer werkt, waardoor het onmogelijk wordt voor het water om goed door te stromen. Wat er nu gebeurt met het waterslot is dat deze de toevoer van het water automatisch zal afsluiten. Zo voorkomt deze waterbeveiliging vervelende overstromingen of lekkages.

Om de situatie weer te herstellen dien je om te beginnen de kraan dicht te draaien en de wasmachine te laten maken. Wanneer dit is gebeurt draai je de slang los aan de onderkant van het waterslot en schroef je jouw waterslot los van de kraan. Druk het sleuteltje in (bevindt zich aan de onderkant van het waterslot) en plaats het waterslot weer aan de kraan. Nu zal de watertoevoer weer als vanouds werken!

Op Slimster kun jij eenvoudig alle wasmachines met waterslot vergelijken!

Wil jij de beste wasmachine 2024 kopen?
Beste wasmachines

Anderen bekeken ook