Hoe was je sportkleding?

Hoe was je sportkleding?

Vind jij het ook zo lekker om te sporten? Even je gedachten verzetten door een stuk te gaan hardlopen, sterker worden door fitness in de plaatselijke sportschool of een teamsport voor de sociale contacten. Wat je doel ook is en wat voor sport je ook doet, dat sporten zorgt ook voor veel vuile was. Je sportkleren moeten vaak gewassen worden want je wilt natuurlijk fris en fruitig naar je training gaan.

Maar herken je dit ook? Na verloop van tijd blijven je favoriete sportsetjes muf ruiken en soms zelfs stinken. Ondanks dat je ze altijd netjes in de wasmachine stopt. Hoe was je sportkleding het allerbest? In de WasPedia op Slimster geven we je een aantal tips voor het wassen van vieze sport outfits.

Bekijk hier de uitslag van onze wasmachine test
Beste wasmachines

Gebruik niet te veel wasmiddel

Je eerste gedachte zal natuurlijk zijn om extra wasmiddel te gebruiken bij vieze sportkleding. De sportkleren zijn bijvoorbeeld viezer door het buiten sporten of ruiken sterk naar zweet. Meer wasmiddel is dan beter toch? Dit gaat helaas niet op! Wanneer je meer wasmiddel gebruikt dan nodig is wordt dit niet goed uitgespoeld tijdens het wasprogramma.

Er blijven zeepresten achter in je kleren, waar dode huidcellen in blijven zitten. Dit is een ideale situatie voor bacteriën om te groeien. Blijft je sportsetje stinken na het wassen? Dan ruik je waarschijnlijk de schimmel die zich heeft genesteld in de zeepresten. Hoe was je sportkleding? Door niet meer wasmiddel te gebruiken dan nodig!

Wasverzachter beschadigt elastiek

Gebruik je dagelijks wasverzachter, dan zal je dit vast ook doen bij het wassen van sportkleding. Bij stinkend wasgoed kunnen we dit echter ten zeerste afraden. Wasverzachter houdt geuren vast in je kleren, waardoor je vieze sportoutfit jouw zweetlucht blijft vasthouden. Daarnaast is wasverzachter killing voor kleding met elastiek. Voor een bodybuilding tanktop is dit geen probleem, maar een leuk dames sportsetje bevat vaak elastiek. Dit verliest zijn elasticiteit, waardoor je favoriete setje steeds minder goed gaat zitten.

Stappenplan sportkleding wassen

Je sportkleding wassen vereist een iets andere aanpak dan de normale wasroutine. Met onderstaande stappen kun je jouw sportkleren lekker fris houden.

sportkleren wassen

1. Week sportkleding ongeveer 15 tot 20 minuten in koud water met een half kopje azijn. Doe dit voordat je de sportkleren in de wasmachine gooit. Zo reinig je alvast het grove vuil dat tijdens je workout in je outfit is gaan zitten.

2. Om de leuke kleuren te beschermen is het slim om alles binnenstebuiten te wassen. Zweet en dode huid is namelijk aan de binnenkant van je sport kleding gaan zitten, daarom is het belangrijk om juist de binnenzijde extra goed te reinigen.

hoe sportkleding wassen

3. Gebruik vervolgens niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheid wasmiddel. Soms is het zelfs beter om iets minder te gebruiken.

4. Laat je gebruikte sporttenue niet te lang in de wasmand liggen. Het is belangrijk om je sportkleren zo snel mogelijk na je workout te wassen. Wacht je een aantal dagen? Dan gaat de vieze geur zich hechten aan het textiel.

wassen sportkleding

5. Heb je delicate sportkleren? Was dan in koud water om het materiaal te beschermen. Een te heet wasprogramma kan je sportkleding beschadigen. Het drogen van je sportsetjes doe je het best in de open lucht aan een droogrek.

Wasmachine met sportprogramma

Tegenwoordig zijn er ook wasmachines met een sportprogramma. Dit speciale programma is specifiek samengesteld voor het reinigen van stinkende sportkleding. Vooral die vervelende zweetgeur wordt beter uit je kleren gewassen. De wasmachine wast jouw sportkleren grondig, maar doet dit zonder de kleur aan te tasten of andere vormen van slijtage.

Ook zorgt dit unieke programma dat de tenues snel weer droog zijn. Wasmachines met sportprogramma krijgen jouw sporttenue weer fris, schoon en droog voor de volgende training of wedstrijd. In het onderstaande filmpje zie je hoe je sportkleding wast met de Bosch wasmachines.

Sportkleding wassen wasmachine

Anderen bekeken ook