Hoe kan ik mijn wasmachine ontkalken?

Hoe kan ik mijn wasmachine ontkalken?

Heb je last van kalk in jouw wasmachine? Dat is niet goed voor de wasautomaat, want het slijtproces van het apparaat wordt hiermee in werking gezet. Bovendien tast het jouw kleren aan bij iedere wasbeurt. Het is daarom ook aan te raden om hier iets aan te doen. Er zijn verschillende manieren om jouw wasmachine te ontkalken. We leggen ze hier op Slimster.nl voor je uit.

Een goede manier om de wasmachine te ontkalken is het reinigen op 90 graden met soda (zonder wasgoed)!

Oplossingen met huismiddeltjes

Na verloop van tijd kan er kalk in de wastrommel ontstaan. Dit is erg vervelend, maar gelukkig valt het gemakkelijk te verhelpen. Een bekende manier om jouw wasmachine te ontkalken is door deze regelmatig te wassen op 90 of 95 graden. Zorg ervoor dat je geen kledingstukken mee wast, omdat deze natuurlijk behoorlijk zullen krimpen.

Wat je wel toe kunt voegen is een hand vol soda of een vaatwasblokje. Een andere manier om jouw wasmachine te ontkalken is door eens in de vier wasbeurten azijn toe te voegen aan de was. Het reinigt jouw wastrommel op een adequate manier en het voorkomt dat er nieuwe kalkaanslag komt.

TIP: Lees hier meer over het schoonmaken van jouw wasmachine!

Hoe ontkalk ik mijn wasmachine?

Wasontkalker

Wanneer je echter te maken hebt met een heftige kalkaanslag, dan kunnen dit soort huis-, tuin- en keukenmiddeltjes misschien niet meer voldoende zijn. Gelukkig is er ontkalker, die je kunt gebruiken om jouw wasmachine van kalk te ontdoen. Voeg dit middel toe en laat het een keer wassen (zonder aanwezige kleren). Het effect van dit middel is dat de kalk als sneeuw voor de zon verdwijnt, waardoor je weer in alle gemak jouw wasmachine kunt gebruiken.

Benieuwd naar de beste wasmachines 2024?
Beste wasmachine
In de WasPedia van Slimster lees je meer handige tips over het reinigen van je wasmachine en het behandelen van speciale vetvlekken.

Meer wasmachine advies