Hoe maak ik het filter van de wasmachine schoon?

Het filter van de wasmachine kan verstopt zitten, waardoor de afvoer van het water niet meer goed werkt en je jouw was niet meer kunt schoonmaken met de wasmachine. Je kunt dit filter nu gelukkig zelf gemakkelijk schoonmaken door de instructies op te volgen van Slimster.

wasmachine afvoerklep openen

Stap 1: Hoofdklepje openen

Het filter van de wasmachine maak je schoon door het klepje van de wasautomaat te openen. Hiervoor dien je de wasmachine uitgeschakeld te hebben en de stekker uit het stopcontact gehaald te hebben. Dit klepje bevindt zich onderaan het apparaat, soms aan de voorkant en soms aan de achterkant.

Wanneer je deze hebt gevonden verwijder je dit klepje, zodat je twee nieuwe ronde klepjes ziet verschijnen: een grote en een kleine. De grote is het filterdeksel en de kleine is de afvoerbuis van de pomp. Leg nu eerst een dikke handdoek onder het geheel, want bij deze klus kan water vrijkomen.

wasmachine water afvoeren

Stap 2: Water laten wegstromen

Plaats vervolgens een grote kom onder deze klepjes en open de afvoerbuis van de pomp. Wanneer je hieraan trekt zie je een buis van ongeveer 20 centimeter verschijnen, waaruit het water komt. Laat dit in de kom stromen, zodat het meeste water weg is. Sluit de afvoerbuis nu weer af en stop deze terug in de wasmachine.

Nu kun je het filter schoonmaken van het apparaat. Maak hiervoor om te beginnen het klepje van het filterdeksel open. Er kan nu wederom een aardige dosis water uitstromen, dus probeer dit zoveel mogelijk op te vangen met de handdoek, om de kans op waterschade in jouw huis zo klein mogelijk te houden.

Maak regelmatig het filter van je wasmachine schoon. Zo geniet je langer van goede wasprestaties en heb je minder onderhoud nodig!
wasmachine filter reinigen

Stap 3: Wasmachine filter reinigen

Heb je dit gedaan? Dan is de weg vrij om het filter te reinigen. Je kunt nu zowel de filter zelf als de ruimte waarin deze is geplaatst schoonmaken, zodat je alle stof kunt verwijderen. Kijk daarnaast in de filterbuis of er ook objecten zijn blijven steken in deze buis, waardoor de wasmachine ontstopt. Denk hierbij aan kleine voorwerpen, zoals zakdoeken, muntjes en stof. Mocht dit zich bevinden in de filterbuis, dan dien je uiteraard dit ook te verwijderen.

wasmachine afpompen

Stap 4: Testronde van de wasmachine

Plaats nu de dekseltjes opnieuw op de wasmachine en doe een testronde. Zet de stand van de wasmachine even op ‘afpompen’, zodat deze zichzelf kan herstellen en je een test kunt uitvoeren. Wanneer je na een tijdje weer geluid hoort weet je dat de wasautomaat weer de oude is. Hoor je niets, dan kan het verstandig zijn om een monteur in te schakelen, zodat hij of zij kan kijken naar de slang die van de kuip naar de pomp gaat.

Ook hierin kunnen zich voorwerpen opstapelen, waardoor de wasmachine niet meer werkt en bijvoorbeeld niet meer pompt. De monteur zal hiervoor de wasmachine wel moeten openmaken. Ga daarom niet zelf aan de haal, maar laat er een professional naar kijken.

Pluizenfilter wasmachine reinigen

Op zoek naar de beste wasmachine van 2024?
Beste wasmachines

Anderen bekeken ook