kWh-prijs 2023

Pascal van de Beek
Product Specialist
5 minuten

Ben jij druk bezig met het vergelijken van de energieprijzen? Een deel van de energiekosten zijn afhankelijk van jouw stroomverbruik. De eenheid voor elektriciteit die hierbij wordt gebruikt is kilowattuur (kWh). Bij de stroomprijs kijk je dus naar wat kost een kilowatuur elektriciteit? Bij Slimster helpen we jou graag bij het vinden van de goedkoopste energieleverancier. Daarom vind je hier meer informatie over de gemiddelde kWh-prijs in 2023 en vertellen we je hoe deze prijs per kWh stroom is opgebouwd!

slimster
Energie vergelijken tijdelijk niet mogelijk
Door de hoge energieprijzen en de gebeurtenissen in Oekraïne is er op dit moment geen aanbod in energiecontracten.
Investeringssubsidie 2023 (ISDE)
Bij 2 of meer verduurzamingen kom je in aanmerking voor subsidie. Wees er snel bij voor het 'potje' weer op is.

Besparen op je energierekening?

Kies dan ook voor het verduurzamen van je woning met populaire maatregelen zoals zonnepanelen, spouw-, zolder- en vloerisolatie of isolatieglas.

Ontvang direct gratis en vrijblijvende offertes:

Meer weten? Bekijk alles over duurzaam maar ook onze Woning verduurzamen en Gasloos wonen pagina's.

Gemiddelde kWh prijs november 2023

De prijs voor 1 kWh stroom liggen rond de 0,82 eurocent in 2023. De kale kWh-prijs is ongeveer 9 cent, maar het grootste deel van de prijs per kWh bestaat uit vaste tarieven. Dit zijn o.a. de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). Benieuwd naar de stroomprijs van de bekendste energieleveranciers? In de tabel hieronder zie je de prijs kWh per verbruikte kilowattuur.

Energieleverancier Stroomprijs (kWh)
NLE -
Budget Energie € 1,36
Eneco € 0,96
Oxxio € 0,96
Mega Energie € 0,93
UnitedConsumers € 0,88
Vattenfall (Nuon) € 0,84
Vandebron € 0,83
Gewoon Energie € 0,77
Innova Energie € 0,77
Pure Energie € 0,76
PowerPeers € 0,71
Coolblue Energie € 0,70
ENGIE € 0,69
Essent € 0,68
Energiedirect € 0,67
Delta € 0,57
Direct de goedkoopste stroomleverancier vinden?
Energie vergelijken

Wat is een kilowattuur (kWh)?

kWh staat voor kilowattuur en is de eenheid die gebruikt wordt om elektrische energie uit te drukken. Voor 1 kWh energieverbruik moet een apparaat 1 uur draaien met een constant vermogen van 1 kW (kilowatt).

Op de meeste elektrische apparaten staat het stroomverbruik in Watt aangegeven. Wil jij het energie vebruik berekenen in kilowattuur? Dan kun je onthouden dan 1 kWh gelijk staat aan 1000 Watt. Heeft jouw wasdroger 2500 Watt vermogen, dan verbruikt deze 2,5 kW per uur.

Wat kun je met 1 kWh?

wat is kwh

Opbouw stroomprijs per kWh

De stroomprijs wordt gerekend per kilowattuur (kWh). Elektrische apparaten verbruiken energie en dat wordt uitgedrukt in Watt (1 kilowatt = 1000 Watt). Voor het bepalen van jouw stroomverbruik per jaar is vooral de grootte van jouw woning en huishouden van belang. Een groter huis heeft vaak meer ruimte van elektrische apparaten en heeft meer licht nodig. Woon je met meerdere personen samen, dan zal het gezamenlijke stroomverbruik natuurlijk hoger liggen.

De stroomprijs wordt bepaald door een variabel deel (kale kWh prijs) en een vast deel (belastingen en BTW).

Kale kWh-prijs

Dit is het stroomtarief dat gerekend wordt door de energieleverancier voor het verbruiken van 1 kWh. Deze kale prijs voor elektriciteit verschilt dus per energie-aanbieder en bepaalt een relatief klein deel van de totale kosten voor stroom en licht in huis.

Opslag Duurzame Energie (ODE)

De Opslag Duurzame Energie is een heffing die betaald wordt per kWh stroom en is in het leven geroepen om de productie van duurzame energie te stimuleren. In de totale kWh prijs en gasprijs op jouw energierekening zit de ODE verwerkt.

Energiebelasting en netbeheerkosten

De energiebelasting bepaalt voor een groot deel de totale energieprijs. Ieder jaar wordt deze belasting vastgesteld door de Rijksoverheid. De leverancier van gas en stroom draagt dit af aan de overheid en rekenen dit vervolgens door in hun tarieven.

De netbeheerkosten worden gebruikt voor de aanleg en het onderhoud van kabels en leidingen naar je meterkast. Ook hier geldt dat deze kosten door de leverancier worden afgestaan aan de netbeheerder en vervolgens aan jou worden doorberekend.

21% BTW

Tel de kale kilowattuur prijs, energiebelastingen en ODE bij elkaar op en je hebt de stroomprijs exclusief BTW. Het stroomtarief dat jij per kWh betaalt wordt echter nog vermeerderd met de BTW. In 2023 bedraagt dit percentage 21%.

kwh prijs stroom

Prijs kWh enkeltarief of dubbeltarief

De kWh prijs kan ook verschillen wanneer je kiest voor een enkel- of dubbeltarief. Kies je voor een energiecontract met enkeltarief, dan is de stroomprijs op elk moment van de dag gelijk. Bij een dubbeltarief is de stroomprijs in de daluren lager en tijdens de piekuren hoger. Dit noemen we ook wel dag- en nachtstroom.

In Noord-Brabant, Limburg en een aantal gemeenten daarbuiten zijn de stroom daluren van 21.00 tot 7.00. In de rest van Nederland geldt het daltarief van 23.00 tot 7.00. Ook in het weekend en tijdens feestdagen betaal je het daltarief.

Om gebruik te kunnen maken van dubbeltarief heb je wel een dubbele meter nodig, met twee telwerken. Heb je een slimme meter? Ook dan is het mogelijk om te kiezen voor dubbeltarief. Of het slim is om te kiezen voor dubbeltarief is afhankelijk van jouw stroomverbruik. Gebruik je 's nachts en in het weekend meer stroom dan doordeweeks en overdag? Dan kan het dubbele stroomtarief voordeliger zijn. Gebruik je juist meer energie overdag? Dan is het enkeltarief goedkoper.

slimster
Bij Slimster kun je eenvoudig alle energieprijzen en leveranciers vergelijken. Wij helpen jou bij het vinden van de beste deal en zorgen dat je direct online kunt overstappen!

kWh-prijzen vergelijken bij Slimster

Energie vergelijken en besparen op jouw stroomkosten? Bij Slimster kun je eenvoudig alle energie aanbiedingen en leveranciers vergelijken. Gebruik onze energie vergelijker voor het onafhankelijk vergelijken van energie aanbiedingen. Hoe kan je eenvoudig energievergelijken en de laagste kWh prijs vinden?

  1. Vul je gegevens in, zoals postcode + huisnummer en gemiddeld stroomverbruik
  2. Gebruik de filters om aan te geven wat je zoekt
  3. Vergelijk energie aanbiedingen

Door alle energieleveranciers te vergelijken op hun gasprijs en prijs per kWh kun je veel geld besparen op jouw energierekening. Stap elk jaar over om te profiteren van energie aanbiedingen met cadeau, cashback of een welkomstbonus.