Javascript is disabled, features may not work
Huis herfstklaar maken: 6 herfstonderhoud tips

Huis herfstklaar maken: 6 herfstonderhoud tips

Pascal van de Beek
Product Specialist
clock 6 sep. 2018 09:15
edit 31 okt. 2019 15:27

De herfst is in aantocht: dit betekent dat we ons op gaan maken voor meer regen, meer wind en blad dat van de bomen valt. Is jouw woning al klaar voor het nieuwe seizoen of kan jouw huis nog wel wat herfstonderhoud gebruiken? Aan de hand van onze checklist van 6 punten kan je jouw woning herfstklaar maken voor een periode met veel regenval, windstoten en misschien zelfs al wat sneeuw. Zo kan je eenvoudig je huis klaarmaken voor de herfst!

huis herfstklaar maken
  • Dak controleren
  • Dakgoten bladvrij maken
  • Windveren schoonmaken
  • Kozijnen klaarmaken voor de herfst
  • Hang- en sluitwerk inspecteren
  • Tuin herfstklaar maken

1. Dak controleren

Start het herfstonderhoud bovenaan je woning: op het dak. Voorkomen is zeker beter dan genezen, dus zorg ervoor dat je dak in goede staat is voor de herfst begint. Heb je een schuin dak of plat dak op je woning? Ontdek hoe je deze verschillende daken het beste kunt controleren voordat de herfst los barst.

Herfstonderhoud schuin dak

Bron video: Vereniging Eigen Huis

Controleer bij een schuin dak of alle dakpannen nog op de goede plek liggen. Mis je enkele dakpannen of zijn ze verschoven, zorg er dan voor dat alles weer goed komt te liggen. Bij scheve of missende dakpannen kunnen er namelijk eenvoudig lekkages ontstaan. Hier kan je in huis last van krijgen, maar ook buitenshuis kan waterschade houtrot veroorzaken. Je kan zelf het dak op gaan om de dakpannen te controleren, maar wij raden aan om het onderhoud door een ervaren dakdekker te laten doen.

Dakbedekking op schuin dak
Meer info
lightbulb
Is er onlangs nog een schilder of glazenwasser op je dak geweest? Deze vakmannen weten wat ze doen, maar kunnen toch ongemerkt dakpannen verschuiven of beschadigen.

Herfstonderhoud platte daken

Bron video: Vereniging Eigen Huis

Op platte daken wordt er vaak bitumen dakbedekking of EPDM dakbedekking gebruikt. Het nadeel van een plat dak is dat bladeren en ander vuil gemakkelijk blijven liggen. Door een ophoping van blad en vuil blijft regenwater op het dak staan, wat tot lekkages kan leiden. Veeg daarom voor de herfst begint je platte dak schoon en verwijder planten of onkruid. Is het dak weer schoon? Controleer dan op beschadigingen. Heb je een beschadiging ontdekt, laat deze dan repareren door een ervaren dakdekker.

Dakbedekking op plat dak
Meer info

2. Dakgoten bladvrij maken

dakgoot herfstklaar maken

Je dak is nu bladvrij, maar de dakgoten kunnen nog wel vol liggen met bladeren. Controleer of regenwater nog goed door loopt. Is dit niet het geval? Haal dan de bladeren en eventueel vuil uit de goten. Veeg je dakgoten schoon bij de start van de herfst. Bevinden jouw dakgoten zich onder veel bomen? Dan kan het verstandig zijn om aan het einde van de herfst nogmaals de goten te controleren.

alert
Zorg voor schone dakgoten
Dakgoten vol met bladeren stromen over en zorgen voor lekkage.
lightbulb
Dakgootbescherming
Bladvangers en bolroosters zijn hulpmiddelen om bladeren uit jouw regenpijp en goot te houden.

Zijn jouw dakgoten beschadigd of erg verouderd? Laat dan een vakman langskomen om te kijken of de goten aan vervanging toe zijn.

Dakgoten vervangen?
Meer info

3. Windveren repareren & schoonmaken

maak je huis herfstklaar

De windveren zijn de volgende taak op de checklist. Met een vochtige doek kan je veel windveren eenvoudig schoonmaken. Bij houten windveren is het echter belangrijk om te controleren op houtrot. Prik met een schroevendraaier voorzichtig in het hout. Prik je makkelijk door het hout heen, dan is het hout waarschijnlijk aan het rotten en aan vervanging toe.

Windveren vervangen?
Meer info

4. Kozijnen herfstklaar maken

herfstklare woning

De kozijnen zijn ook een belangrijk onderdeel van je woning om te controleren voor de herfst start. Heb je houten kozijnen? Dan adviseren wij om de kozijnen aan het einde van de zomer te controleren op houtrot en beschadigingen. Is alles in orde? Dan kan je het schilderwerk controleren. Haal een doekje langs de kozijnen. Blijft er verf achter op het doekje? Dan is het tijd voor een nieuw likje verf.

Tip: Door de kozijnen schoon te houden, blijft het schilderwerk langer zitten.

Laat je kozijnen schilderen door een ervaren specialist. Een vakkundige schilder behandelt het hout zoals het hoort en zorgt dat het kozijn goed beschermd is tegen de weersinvloeden. Is een kozijn beschadigd of verrot? Laat dan direct het kozijn vervangen voordat je het hout laat schilderen.

Kozijnen vervangen?
Meer info

5. Hang- en sluitwerk inspecteren

sloten herfstklaar maken
herfstklaar maken van de woning
Toon alle afbeeldingen

Niets is irritanter dan gepiep of gekraak van kozijnen. Dit is gemakkelijk te verhelpen met een beetje WD-40. Let op: gebruik geen olie om de scharnieren te smeren. Dit trekt namelijk vuil aan en hier gaat het raam niet soepeler door lopen. Vervang tenslotte scharnieren die aan het roesten zijn.

WD-40 is o.a. te koop bij iedere bouwmarkt.

6. Tuin herfstklaar maken

We eindigen het onderhoudsplan voor de herfst met het bijwerken van je tuin.

  1. Controleer de bestrating op verhogingen en verzakkingen. Verhogingen ontstaan door wortels van struiken of bomen. Een verzakking geeft aan dat het regenwater niet weg kan lopen, wat kan komen door een lekkage in de riolering of waterleidingen. Heb je een verzakking in de bestrating? Laat dit dan oplossen voor de herfst en zijn regenval begint.
  2. Controleer schuttingen op houtaantasting en houtrot, met name in de palen. Je wilt namelijk dat de schutting overeind blijft staan bij harde windstoten.

Hulp bij je huis klaarmaken voor de herfst?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het controleren en renoveren van je dakbedekking, dakgoten, windveren of kozijnen? Bij Slimster zijn vele ervaren vakmannen aangesloten die je graag helpen bij het repareren of renoveren van je woning. Vraag gratis offertes aan en kom in contact met maximaal 4 vakmannen die in jouw regio actief zijn. Vergelijk de bedrijven en vind het bedrijf met de beste deal.

Dakbedekking offertes?
Dakgoot offertes?
Windveer offertes?
Kozijn offertes?