• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 164.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
Dakgoot schoonmaken, hoe doe je dat?
Ga naar

Dakgoot schoonmaken, hoe doe je dat?

Dakgoten schoonmaken is iets wat veel mensen vergeten. Toch kun je het beter wel doen en dan het beste minimaal 1x per jaar. Zo voorkom je overstromingen en lekkages. Dakgoot schoonmaken is geen moeilijke klus. Je kunt het prima zelf doen met behulp van deze blog!

Waarom dakgoot schoonmaken?

Je moet dakgoten schoonmaken om overstromingen en lekkage te voorkomen! Hoe ontstaan overstromingen en lekkage?

 1. Bladeren, takjes, mos en ander vuil komen in je dakgoten terecht.
 2. Als deze viezigheid zich ophoopt, ontstaat er verstopping. Het regenwater kan niet meer de dakgoten in.
 3. Het water blijft op het dak staan, stroomt op andere plekken weg en/of er ontstaat een lekkage in het dak.
Volle dakgoot

Dakgoot schoonmaken: zelf doen of laten doen?

Je kunt dakgoten laten schoonmaken door een specialist, maar het is ook prima zelf te doen! Voor dakgoten schoonmaken heb je gereedschap nodig, dat je waarschijnlijk wel in huis hebt: een ladder, werkhandschoenen, tuinschepje, vuilniszak, tuinslang, schuurspons, bezem, stoffer en blik.

Bespaar kosten en ga zelf je dakgoot schoonmaken. Als je geen hoogtevrees hebt en lichamelijk in orde bent, kun je prima zelf je dakgoot reinigen.

Hoe vaak dakgoot schoonmaken?

Wij raden aan om je dakgoten 1x per jaar schoon te maken.

Staan er veel bomen rondom je huis of zitten er vaak vogels op je dakgoot? Ga dan 2x per jaar dakgoten reinigen. Twijfel je of het tijd is voor een schoonmaakbeurt van je dakgoot? Klim dan op de ladder en check hoe vol je dakgoten zitten.

Wanneer dakgoot schoonmaken?

Het beste kun je dakgoten schoonmaken aan het einde van de herfst. In de herfst is er vaak wind en vallen er veel bladeren van de bomen. Hierdoor komt er meer viezigheid in de dakgoten dan in de rest van het jaar. Als je aan het einde van de herfst je dakgoten schoonmaakt, verwijder je direct al dit vuil.

Kies het liefst een moment waarop het niet vriest en er korte tijd daarvoor neerslag is gevallen. Dit vergemakkelijkt je schoonmaakbeurt.

dakgoot reinigen

Hoe dakgoot schoonmaken?

Met dit stappenplan maak je je dakgoten schoon.

 1. Zet de ladder tegen de muur. Let op dat hij niet te schuin, maar ook niet te recht staat.
 2. Trek werkhandschoenen aan.
 3. Schep met het tuinschepje het losse vuil uit de dakgoten. Stop het in de vuilniszak. Vuil dat een beetje vochtig is (van bijvoorbeeld neerslag), kun je het makkelijkst opscheppen. Is het vuil erg droog? Maak het dan eventueel eerst een beetje nat met behulp van een tuinslang.
 4. Spoel de dakgoten door met de tuinslang. Hiervoor leg je de slang in de goot en beweeg je het spuitstuk richting regenpijp.
 5. Verwijder hardnekkig vuil met de schuurspons.
 6. Spoel de dakgoten nog eens goed door.
 7. Veeg het vuil op met een bezem als het vuil droog is. Ruim het vervolgens op met stoffer en blik.
Benodigdheden
ladder
werkhandschoenen
tuinschepje
vuilniszak
tuinslang
schuurspons
bezem
stoffer en blik

Hoe weet je of je ladder niet te schuin of te recht tegen een muur staat? Ga met je voeten tegen de poten van de ladder staan. Steek je armen recht vooruit. Kun je de ladder vastpakken met gestrekte armen? Dan staat de ladder in de juiste positie!
Dakgoot

Dakgoot repareren of vervangen?

Als je op de ladder staat voor het schoonmaken van je dakgoten, kun je ook meteen je dakgoten controleren. Zien ze er nog goed uit of zijn je dakgoten toe aan reparatie of vervanging? Is dat laatste het geval, dan kun je hier een specialist voor inschakelen.

Dakgoot repareren of vervangen?

Deel deze pagina