Tegelvloer schoonmaken: zo doe je dat!

Tegelvloer schoonmaken: zo doe je dat!
Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Heb je onlangs een tegelvloer gekregen of laat je binnenkort een tegelvloer leggen? Tegelvloeren zijn onderhoudsvriendelijk, maar kunnen uiteraard ook vies worden. Hoe kun je een tegelvloer het beste schoonmaken? Dit is onder meer afhankelijk van het soort vloertegel:

4 Schoonmaaktips voor tegelvloeren

 • Gebruik schoon water
 • Gebruik een goede dweil
 • Zet een raam open
 • Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen
tegelvloer schoonmaken

Tegelvloer schoonmaken: waar moet je opletten?

Gebruik de juiste reinigingsmiddelen voor je tegelvloer, zoals tegelreinigers. Wanneer je je tegels schoonmaakt met huishoudmiddelen, zal er een vetlaag achterblijven waarop vuil verzamelt. Gebruik bijv. HG Tegelreiniger of andere goede tegelreinigers. Deze zijn o.a. te koop bij elke doe-het-zelf-winkel.

Heb je last van kalk of schimmel in jouw badkamer of op jouw tegelvloer? Lees onze blog over kalk en schimmel verwijderen.

Keramische tegels schoonmaken

plavuizen reinigen
 • Schoonmaakazijn
 • Allesreiniger of groene zeep

Plavuizen zijn erg onderhoudsvriendelijk. Je kunt deze keramische vloertegels schoonmaken met schoon water en wat schoonmaakazijn. Gebruik geen allesreiniger of groene zeep, dit laat een vettig laagje achter op de vloertegels.

Meer over keramische tegels?
Keramische tegelvloer

Natuursteen tegels schoonmaken

natuursteen tegelvloer reinigen
 • Tegelreinigers voor specifieke soort natuursteen
 • Allesreiniger, groene zeep, bijenwas of zuurhoudende schoonmaakmiddelen

Het reinigen van een natuursteen tegelvloer is lastiger, aangezien het om een natuurproduct gaat. Ieder soort natuursteen vraagt om een andere aanpak. Het belangrijkste is om de juiste tegelreinigers te gebruiken en nooit te veel schoonmaakmiddel te gebruiken. Maak de vloer daarnaast schoon met een microvezeldweil om krassen te voorkomen.

Meer informatie?
Natuursteen tegelvloer

Schoonmaken van een tegelvloer: stappenplan

tegelvloer schoonmaken

Benodigdheden

 • Emmer warm water
 • Tegelreiniger (bijv. HG Tegelreniger)
 • Schone (microvezel)dweil of zachte spons

Voorbereiden

Begin met het stofzuigen om het losse vuil te verwijderen. Meng de tegelreiniger (met mate!) met lauw water. Gebruik je een nieuw schoonmaakmiddel? Probeer het dan eerst uit op een klein oppervlak.

Tegelvloer drogen

Je kunt de tegelvloer simpelweg laten drogen. Dit proces is te versnellen door een aantal ramen open te zetten. Aangezien je niet te veel schoonmaakmiddel gebruikt, is het ook niet nodig om de vloer na te spoelen.

Voegen schoonmaken
Besteed tijdens het dweilen extra aandacht aan de (vieze) voegen. Dit kun je doen met een aparte, kleinere spons of doek.

Tijd voor nieuwe tegelvloer?

Tegelvloer schoonmaken: zo doe je dat!

Wordt jouw tegelvloer niet schoon of wordt de kwaliteit minder? Dan moet jouw tegelvloer misschien vervangen worden. Via Slimster kom je eenvoudig in contact met specialisten die in jouw regio werken. Vraag gratis en vrijblijvend tegelvloer offertes aan en vind de beste deal.