Zo verwijder je kalk & schimmel in je badkamer

Zo verwijder je kalk & schimmel in je badkamer
Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Iedereen krijgt wel een keer te maken met kalkaanslag of schimmelvorming in de badkamer. Hoe kun je kalk of schimmel verwijderen of zelfs voorkomen? Dankzij de onderstaande tips heb je in no-time weer een frisse badkamer.

Hoe ontstaat schimmel in je badkamer?

Schimmel ontstaat op vochtige plekken, zoals in je badkamer. Tijdens het douchen of nemen van een bad ontstaat er waterdamp. Bij onvoldoende ventilatie hecht deze waterdamp zich aan wanden en plafonds in de vorm van condens. Dit trekt schimmels aan, die na verloop van tijd tot zichtbare schimmelplekken leiden. Schimmels kunnen zich ook vormen rondom de afvoer van de douche of badkuip.

We raden je aan om je badkamer regelmatig schoon te maken en te controleren op schimmelvorming. Schimmel kan de kitranden en voegen van je tegelwerk aantasten, en is ook schadelijk voor je gezondheid.
Beschimmelde kitranden vernieuwen?
Gratis kitwerk offertes

Schimmel in badkamer voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Schimmels krijgen vooral kans in badkamers die vochtig zijn en weinig geventileerd worden. Hoe je schimmels in de badkamer kunt voorkomen?

 • Ventileer je badkamer
 • Droog douche en bad na gebruik
 • Maak muren en wandjes droog, bv met een trekker
 • Repareer beschadigde voegen, tegels en kitranden op tijd

Heb je verf op je badkamermuren? Zorg dan dat je waterafstotende en schimmelwerende verf gebruikt.

schimmel badkamer verwijderen

Hoe kun je schimmel in badkamer verwijderen?

Heb je al last van schimmel in de badkamer? Er zijn verschillende manieren en middeltjes om schimmel te verwijderen.

 • Verwijder schimmel nooit met een droge doek. Je kan dan de schimmel verspreiden en inademen.
 • Zorg dat je een mondkapje en handschoenen draagt als je schimmel gaat verwijderen.

Schimmel in badkamer verwijderen: 3 tips

 1. Schimmel verwijderen met soda
 2. Schimmel verwijderen met azijn
 3. Schimmel verwijderen met schoonmaakmiddel

1. Schimmel verwijderen met soda

Los 5 tot 10 gram soda op in 1 liter heet water. Giet het mengsel over de voegen, kitranden en andere plekken waar schimmel aanwezig is. Wrijf het met een (natte) spons in en laat dit een minimaal 1 uur intrekken. Spoel de plek na met schoon water

2. Schimmel verwijderen met azijn

Azijn is geen agressief middel, waardoor deze methode niet altijd effect heeft. Voor beginnende schimmelvorming of als preventiemiddel is dit wel een goed middeltje. Doe wat schoonmaakazijn gemengd met water in een plantenspuit en spuit dit over voegen, kitranden of wanden spuiten. Laat dit minimaal een uur intrekken en spoel goed na met schoon water.

3. Schimmel verwijderen met schoonmaakmiddelen

Je kunt ook gebruikmaken van speciale schoonmaakmiddelen, zoals schimmelreinigers. Je kunt de schimmel dan verwijderen door de voegen, kitranden of andere oppervlakken in te spuiten en 30 minuten in te laten werken. Spoel de plek goed na of maak deze schoon met een spons.

Is de schimmel nog niet weg? Dan kun je verdund bleekwater gebruiken. Zorg wel dat je achteraf goed naspoelt Ên voldoende ventileert.

Hoe ontstaat kalk in je badkamer?

Kalk zit in kraanwater en blijft achter als het water opdroogt. Hoe hoger de waterhardheid, hoe meer en sneller kalkaanslag vormt. Je kunt kalkaanslag herkennen aan doffe plekken op de douchekop, kraan, gootsteen, maar ook op tegels. De hardheid van water kan per woonplaats variëren.

Kalk in badkamer voorkomen

Kalkaanslag in je badkamer voorkomen is mogelijk met behulp van een waterontharder. Toch zijn er andere manieren die kalkvorming in de badkamer tegen kunnen gaan. Dit zijn in feite dezelfde tips die schimmelvorming voorkomen:

 • Ventileer je badkamer goed
 • Droog douche en bad na gebruik
 • Maak muren en wandjes droog
 • Repareer beschadigde voegen, tegels en kitranden op tijd
Meer informatie over kalk voorkomen?
Waterontharders
kalk douche verwijderen

Hoe kun je kalk in badkamer verwijderen?

Ook voor het verwijderen van kalk zijn er verschillende doe-het-zelf middeltjes aanwezig:

 1. Kalk verwijderen met schoonmaakazijn
 2. Kalk verwijderen met wasverzachter
 3. Kalk verwijderen met schoonmaakmiddel

1. Kalk verwijderen met schoonmaakazijn

Wil je kalkaanslag verwijderen van de douchekop en -slang? Draai de kop en slang los en leg ze in een emmer. Zet deze emmer in de schuur of buiten en vul hem met schoonmaakazijn en water. Laat dit een paar uur of nacht staan. Poets de slang vervolgens met een afwasborstel en laat hem nog even staan. Spoel alles goed af en laat de douchekop na aansluiting een paar seconden lopen om alle azijn ook uit de slang te krijgen.

2. Kalk verwijderen met wasverzachter

Kalk op je badkamertegels kan je verwijderen met wasverzachter. Giet een dopje wasverzachter in een halve emmer warm water. Ga met een schone doek met dit mengsel over de plekken met kalkaanslag heen. Laat dit minimaal een uurtje intrekken en spoel de plek na met heet water.

3. Kalk verwijderen met schoonmaakmiddel

Voor het verwijderen van kalk zijn er ook diverse schoonmaakmiddelen verkrijgbaar. Aanbrengen, goed in laten trekken en boenen. Vervolgens goed afspoelen en je badkamer is weer kalkvrij.

Aanbevolen product voor kalk verwijderen

Badkamer goed ventileren

Zo verwijder je kalk & schimmel in je badkamer

Het ventileren van de badkamer is zoals eerder gezegd een goed preventiemiddel tegen kalk en schimmel. Zorg altijd voor een goed ventilatiesysteem in de badkamer of zet een raam open tijdens/na het douchen. Heb je geen ramen in je badkamer die open kunnen? Laat dan je ramen vervangen voor ramen met ventilatieroosters of laat ramen plaatsen die je eenvoudig kunt openen. Ga je voor nieuwe ramen, dan moeten doorgaans ook de kozijnen worden vervangen.

Ventilatiesysteem plaatsen
Nieuwe kozijnen inclusief ramen plaatsen Kozijn offertes
Badkamer laten schoonmaken