• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 100.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Deel deze pagina

Soorten ramen

Ga je nieuwe kozijnen laten plaatsen of oude kozijnen vervangen? Dan kan je er ook voor kiezen om nieuwe ramen te plaatsen. Er zijn veel soorten ramen, met ieder hun eigen voordelen en nadelen. Door de verschillende kenmerken naast elkaar te leggen, ontdek je eenvoudig welk raam het beste bij jouw woning past.

Kozijnen, ramen, beglazing: wat is wat? 1. Kozijn: het frame waarin een raam is geplaatst.
2. Raam: het bewegende deel in het kozijn.
3. Glas: ook wel de ruit of beglazing genoemd.

Soort raam kiezen

Bij het vervangen van kozijnen is het belangrijk ook het juiste raam te kiezen. Ben je benieuwd naar de kosten van een raam? De ramen prijzen verschillen per materiaal, afmetingen en beglazing. In onderstaande tabel vind je de belangrijkste kenmerken van de verschillende soorten ramen en de prijzen van een raam van 1 bij 1 meter.

Soort raam Prijzen* Het raam opent: Voordelen
Draaikiepraam € 250,- Draait en kiept naar binnen
 • Altijd frisse lucht
 • Inbraakwerend
Draairaam € 225,- Naar binnen of buiten
 • Bijna overal te plaatsen
Uitzetraam € 200,- Naar buiten en boven
 • Geschikt voor kleine ruimtes
 • Zorgt voor ventilatie
Valraam € 200,- Kiept naar binnen
 • Geschikt voor kleine ruimtes
 • Inbraakwerend
Schuifraam € 250,- Horizontaal of verticaal
 • Weinig ruimte nodig
Vast raam € 175,- Opent niet
 • Goedkoopste raam
Stolpraam € 300,- 2 openslaande ramen zonder middenkozijn
 • Ramen zonder tussenstijl
 • Ideaal met verhuizen

*Vanaf-prijs van raam van 1 bij 1 meter, incl kozijn, HR++ glas en btw. Exclusief plaatsing.

Ga voor een bloemenkozijn! Heb je graag planten en bloemen in je vensterbank staan? Of vind je het fijn om woonaccessoires in je vensterbank te zetten? Laat dan een bloemenkozijn plaatsen. Een bloemenkozijn zorgt voor een extra diepe vensterbank in je woning. Het kozijn steekt aan de buitenkant van je woning wel iets uit je gevel, maar dit zorgt voor een uniek effect.

Montage van ramen

Het is niet makkelijk om te bepalen wat de kosten zijn om een raam te laten plaatsen. De montagekosten zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals het uurtarief van de vakman en de grootte van de opdracht. Laat je één kozijn vervangen of meerdere kozijnen tegelijkertijd vernieuwen?

Hoe meer kozijnen je laat vervangen, hoe lager doorgaans de montagekosten per kozijn zijn. Ook hoef je dan niet voor ieder kozijn aparte voorrijkosten te betalen. Ben je benieuwd naar de kosten van nieuwe ramen inclusief plaatsing? Dan raden we je aan om gratis kozijn-offertes aan te vragen bij Slimster.

Raam in bestaand kozijn plaatsen?

Wil je een nieuw raam laten plaatsen, maar zijn de kozijnen nog goed? In de meeste gevallen is het verstandig om ook de kozijnen te laten vervangen. De kans is namelijk aanwezig dat het nieuwe raam niet goed aansluit op het bestaande kozijn. Alleen bij houten kozijnen is het soms mogelijk om nieuwe ramen in bestaande kozijnen te plaatsen. Laat je voor de zekerheid adviseren door één van de specialisten in het Slimster-netwerk.

Kozijnen en ramen op maat laten maken De montage van kozijnen moet perfect zijn, zodat deze compleet wind- en waterdicht zijn. Ook de installatie van HR++ isolatieglas is een nauwkeurige klus. Verzeker jezelf van kwaliteit en bespaar jezelf een hoop tijd door een specialist in te schakelen.

Besparen op nieuwe kozijnen en ramen?

Vraag gratis offertes aan via Slimster en bespaar tot wel 45%. Eerst nog wat meer inspiratie opdoen voordat je een keuze maakt uit de verschillende ramen? Bekijk dan de kozijnen en ramen voorbeelden. Of ben je uiteindelijk toch op zoek naar een deur in plaats van een raam? Bekijk dan de deuren voorbeelden.

Vergelijk gratis kozijn-offertes
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal