Kozijnen schoonmaken: zo doe je dat!

Kozijnen schoonmaken: zo doe je dat!
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
4 minuten

Kozijnen krijgen veel te verduren aan de buitenkant van de woning. Ze worden veelvuldig blootgesteld aan neerslag, zonlicht, vuil, zand en insecten. Het is daarom belangrijk je kozijnen regelmatig schoon te maken. Maar hoe kan je jouw kozijnen schoonmaken? Bekijk ons stappenplan en ontdek tips voor kozijnen reinigen.

Waarom kozijnen schoonmaken?

 • Kozijnen zien er mooier uit
 • Kozijnen minder snel repareren of vervangen
 • Kleur van de kozijnen blijft behouden

Wanneer kozijnen schoonmaken?

 • 1 - 2 keer per jaar

Er zijn verschillende kozijn materialen en ieder materiaal vraagt om een gerichte aanpak. Veel tijd ben je er gelukkig niet aan kwijt. Het is voldoende om je kozijnen 1 à 2 keer per jaar een schoonmaakbeurt te geven.

Hoe kozijnen schoonmaken?

Regelmatig je kozijnen schoonmaken heeft nog een belangrijk voordeel: het is dan vaak niet nodig om schoonmaakmiddel te gebruiken. Lauwwarm water, een zachte spons en een microvezeldoek zijn dan voldoende.

Stap 1: Kozijnen afspoelen met lauwwarm water. Zo verwijder je zand, vuil en losse rommel en voorkom je krassen.

Stap 2: Kozijnen schoonmaken met vochtige, zachte spons.

Stap 3: Maak randen en kieren van de kozijnen schoon met een microvezeldoek. Vergeet de onderdorpel en het hang- en sluitwerk niet.

Stap 4: Heb je toch schoonmaakmiddel gebruikt? Spoel de kozijnen dan grondig af met water en maak ze vervolgens goed droog.

Kunststof kozijnen schoonmaken

reinigen kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen vergen weinig onderhoud. Het is meer dan genoeg om de kozijnen 1 à 2 keer per jaar te reinigen met lauwwarm water. Hoe kun je kunststof kozijnen reinigen?

 • Gebruik lauwwarm water. Zijn de kozijnen erg smerig? Dan kun je kunststof kozijnen reinigen met een beetje (neutraal) schoonmaakmiddel.
 • Gladde kunststof kozijnen kun je na het reinigen in de wax zetten. Vuil hecht zich dan minder snel aan de kozijnen, wat de kleur ten goede komt.

Houten kozijnen schoonmaken

reinigen houten kozijnen

Houten kozijnen reinigen doe je 1 à 2 keer per jaar met een zachte spons/doek. Naast de (half)jaarlijkse schoonmaakbeurt hebben houten kozijnen ongeveer iedere 5 jaar een schilderbeurt nodig. Zijn er zwakke plekken in het hout? Om houtrot te voorkomen schilder je deze plekken wat vaker.

Aluminium kozijnen schoonmaken

reinigen aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen schoonmaken is niet erg tijdrovend. Het is voldoende om de kozijnen 1 à 2 keer per jaar schoon te maken, afhankelijk van hoe vies ze zijn. Gebruik lauwwarm water en eventueel een reinigingsmiddel dat bedoeld is voor aluminium kozijnen. Klaar met het reinigen van aluminium kozijnen? Zet ze daarna in de wax voor kleurbehoud en het conserveren van de laklaag.

Stalen kozijnen schoonmaken

reinigen stalen kozijnen

Was de stalen kozijnen tegelijkertijd met het lappen van je ramen. Voor het reinigen van stalen kozijnen is het namelijk voldoende om de kozijnen af te nemen met lauwwarm water en eventueel een sopje. Gebruik nooit een schuurmiddel of chloor, dit is te agressief!

Kozijnen reinigen tips

Er is veel informatie te vinden over kozijnen reinigen. Wij zetten enkele handige tips voor kozijnen schoonmaken op een rij.

 • Werk van boven naar beneden

Werk met het schoonmaken van kozijnen van boven naar beneden. Zo voorkom je dat je een schoongemaakt stuk kozijn aan de onderkant van het raam, weer vies maakt door de bovenkant te reinigen.

 • Maak scharnieren en hang- en sluitwerk schoon

Vergeet de scharnieren en het hang- en sluitwerk niet schoon te maken. Dit kun je doen met een microvezeldoek. Controleer vervolgens de bewegende delen van het hang- en sluitwerk en vet de delen in met een teflonspray. Gebruik geen olie, dit trekt juist vuil aan.

 • Ga niet zelf aan de slag met allerlei schoonmaakmiddelen

Het reinigen van je kozijnen is niet zo moeilijk als je dit regelmatig doet. Lauwwarm water is dan al voldoende. Krijg je bepaalde vlekken niet weg? Neem dan eerst contact op met de leverancier voordat je allerlei wondermiddeltjes gaat proberen.

 • Gebruik geen agressieve middelen of schuurmiddelen

Ga geen kozijnen schoonmaken met ammoniak of andere agressieve middelen (bv. chloor of spiritus). Deze middelen kunnen de kozijnen beschadigen. Gebruik ook geen schuurmiddelen of een schuurspons. Zo krijg je krassen op de kozijnen.

 • Gebruik geen stoomreiniger

Het klinkt wellicht als een goed idee, maar dit is het niet. Een stoomreiniger laat witte vlekken achter op de kozijnen.

Wat doe ik met beschadigde kozijnen?

Kozijnen schoonmaken: zo doe je dat!

Zijn jouw kozijnen ondanks een grote schoonmaak niet mooi meer? Of zijn ze beschadigd en daardoor minder sterk? Dan is het verstandig om jouw kozijnen te laten vervangen. De specialisten in ons netwerk zorgen ervoor dat je oude, versleten kozijnen verwijderd worden en er nieuwe kozijnen worden geplaatst. Vraag direct gratis kozijnen offertes aan voor nieuwe kozijnen.

1224 kozijn specialisten vergelijken

Multi Kozijn Spakenburg B.V.
Future Kunststofkozijnen
Euro Kozijn
DeKoTe
ALKU Ontdekkingscentrum Tilburg
VMK Kozijnen
Stijl Kozijnen
Schipper Ede
Renovar
PlanKozijn
Duurzaam Kozijn Nederland B.V.
Aannemersbedrijf F.H. v. Keulen
Bouw Advies XXL
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal