• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 198.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
Kozijnen schoonmaken: zo doe je dat!
Ga naar

Kozijnen schoonmaken: zo doe je dat!

Kozijnen krijgen aan de buitenkant van de woning veel te verduren. Ze worden veelvuldig blootgesteld aan neerslag, zonlicht, vuil, zand en insecten. Je kozijnen kunnen hierdoor hun glans verliezen, verminderen in kleur en zelfs eerder beschadigd raken. Door jouw kozijnen regelmatig schoon te maken, verleng je hun levensduur. Wil je jouw kozijnen schoonmaken? Slimster legt uit hoe je dit het best kunt doen!

Hoe kan ik de kozijnen reinigen?

Er zijn vele soorten kozijnen. Ieder kozijn materiaal vraagt om een andere aanpak wat betreft schoonmaken. Veel tijd ben je er gelukkig niet aan kwijt; 1 à 2 keer per jaar jouw kozijnen een flinke schoonmaakbeurt geven, is meer dan voldoende. Hierdoor geniet je langer van jouw kozijnen en hoef je ze minder snel te vervangen.

  • Houten kozijnen 1 - 2 keer per jaar schoonmaken en 1 keer per 5 jaar schilderen
  • Aluminium kozijnen 1 keer per jaar reinigen en in de wax zetten
  • Kunststof kozijnen 1 keer per jaar schoonmaken en waxen
  • Stalen kozijnen 1 keer per jaar reinigen met een sopje

Schoonmaken houten kozijnen

Reinig houten kozijnen 1 à 2 keer per jaar met een sopje en warm water. Gebruik een zachte doek om het hout niet te beschadigen. Houten kozijnen hebben ongeveer iedere 5 jaar een schilderbeurt nodig, maar zwakke plekken schilder je het beste jaarlijks over. Zo voorkom je houtrot.

Schoonmaken kunststof kozijnen

Een kunststof kozijn vergt zeer weinig onderhoud. Het is meer dan genoeg om de kozijnen jaarlijks te reinigen met warm water en schoonmaakmiddel. Gladde kunststof kozijnen kan je vervolgens in de wax zetten. Vuil hecht zich dan minder snel aan de kozijnen, wat de kleur ten goede komt.

Schoonmaken aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen maak je eenmaal per jaar schoon met een sopje en warm water. Zijn jouw kozijnen erg vies? Gebruik dan een speciaal schoonmaakmiddel voor aluminium. Zet de kozijnen na reiniging in de wax voor kleurbehoud.

Schoonmaken stalen kozijnen

Was de stalen kozijnen tegelijkertijd met het lappen van je ramen. Voor het reinigen van stalen kozijnen is het namelijk voldoende om de kozijnen af te nemen met een sopje. Gebruik nooit een schuurmiddel of chloor, dit is te agressief!

Aanbevolen producten voor kozijnen schoonmaken

Afbeelding Product Geschikt voor Check prijzen + voorraad

HG kunststof intensief reiniger

Kunststof Bol.com

HG metaalglans

Aluminium Bol.com
schoonmaken kozijn

Ook het hang- en sluitwerk moet goed worden onderhouden. Dit zijn de bewegende delen van het raamkozijn. Denk hierbij dus aan de scharnieren, maar ook het handvat of de kruk. Het raambeslag en deurbeslag kun je gemakkelijk schoonmaken met een doekje. Controleer vervolgens de bewegende delen van het hang- en sluitwerk tweemaal per jaar en vet de delen in met een teflonspray.

Gebruik geen olie bij het reinigen van hang- en sluitwerk. Dit trekt juist vuil aan!

Kozijn reinigen tips & tricks

Wil jij jouw kozijnen schoonmaken en doe je dit graag op de beste manier? Volg onderstaande tips van Slimster om jouw kozijnen op de juiste wijze te reinigen.

Werk van boven naar beneden

Bij het schoonmaken van kozijnen komt er veel vuil los. Werk met het schoonmaken van kozijnen van boven naar beneden. Zo voorkom je dat je een schoongemaakt stuk kozijn aan de onderkant van het raam, weer vies maakt door de bovenkant van het raam te gaan reinigen.

Werk bij het schoonmaken van kozijnen altijd van boven naar beneden. Zo voorkom je dat de onderzijde weer vies wordt door vuil van boven.

Gebruik dit niet!

  • Een schuurspons
  • Schuurmiddel
  • Agressieve schoonmaakmiddelen (bleek of chloor)
  • Autoschoonmaakproducten (autowas kan wel, andere producten zijn te agressief)

Spoel de kozijnen goed af met water

Nadat je de kozijnen hebt afgenomen met schoonmaakmiddel, is het belangrijk om goed na te spoelen met water. Zo voorkom je dat resten sop zich aan de kozijnen hechten en het materiaal aantasten.

Nieuwe kozijnen laten plaatsen door specialist?

Verwijder vuil eerst met een zachte doek

Kozijnen en ramen worden gedurende een jaar soms erg vies. Het is goed om eerst met een zachte, droge doek het grove vuil te verwijderen, voordat je met de echte schoonmaak begint.

Gebruik een föhn voor het ventilatierooster

Niet alleen de kozijnen, maar ook het ventilatierooster in een raam/kozijn moet onderhouden worden. Je maakt dit rooster eenvoudig schoon door het vuil met een föhn naar buiten te blazen.

Wat doe ik met beschadigde kozijnen?

Zijn jouw kozijnen ondanks een grote schoonmaak niet mooi meer? Of zijn ze beschadigd en daardoor minder sterk? Dan is het verstandig om jouw kozijnen te laten vervangen. De specialisten in ons netwerk zorgen ervoor dat je oude, versleten kozijnen verwijderd worden en er nieuwe kozijnen worden geplaatst. Vraag direct gratis kozijnen offertes aan voor nieuwe kozijnen.

865 kozijn specialisten vergelijken

Eurokozijn
Multi Kozijn
Bogers kozijnen
Kroon Kozijn & Focus Kozijntechniek
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
Deel deze pagina