Tocht in huis voorkomen: hoe doe je dat?

Tocht in huis voorkomen: hoe doe je dat?
Pascal van de Beek
Content Specialist
7 minuten

Tocht in huis kan erg vervelend zijn. Zeker in de winter wil je geen koude lucht voelen als je op de bank zit of constant koude voeten hebben. Hoe ontstaat tocht in huis en hoe kan je tocht in huis oplossen?

Hoe tocht in huis opsporen?

Wil jij jouw tocht in huis oplossen? Je kunt prima zelf op tocht onderzoek gaan in huis. Zelf tocht opsporen kan namelijk op verschillende manieren. Zo kan je de tocht zichtbaar maken met rook of de tocht meten met een infraroodmeter. Er zijn ook simpelere manieren om tocht te traceren:

 • Voel met je hand bij plekken waar je denkt dat het tocht. Voel je een luchtstroom? Tip: maak je hand nat, zo voel je luchtstromen beter.
 • Gebruik een waxinelichtje of kaars om te kijken of het tocht.

Hoe kan je tocht opsporen met een waxinelichtje?

 1. Zet een waxinelichtje op een plek waarvan je vermoedt dat het tocht
 2. Steek het waxinelichtje aan
 3. Blijf bij de brandende kaars.
 4. Beweegt het vlammetje? Dan is er ergens in de buurt een luchtstroom.

Veelgestelde vragen

Hoe huis tochtvrij maken?

Hoe kan je tocht in huis oplossen? De eerste stap is de tocht onderzoeken: waar komt de tocht vandaan? Tocht in huis verhelpen kan namelijk op verschillende manieren: het hangt af van waar de tocht vandaan komt. We geven tochtoplossingen voor de meest voorkomende tochtplekken in huis.

Tocht ontstaat doorgaans door kieren en naden in jouw huis. Er zijn een aantal plekken waar je de meeste kans hebt op tocht:

 • Ramen en deuren
 • Tussen kozijnen en muur
 • Kieren en naden in muur of vloer
 • Brievenbus
 • Dak / zolder

Plekken waar je minder snel aan denkt: meterkast, rondom kruipluik en bij leidingen.

Tocht bij ramen

tocht ramen

Heb je last van tocht bij je ramen en beglazing? Zit de tocht tussen het kozijn en raam, bij ramen die open kunnen, zoals een kiepraam of schuifraam? Tocht bij ramen kan erg onaangenaam zijn, vooral in de winter. Ook kan het zorgen voor extra hoge stookkosten. Maar wat kan je doen tegen tocht bij ramen?

Oplossing tocht ramen

 • Plaats zelfklevend tochtband of kunststof/aluminium tochtstrips in het kozijn. Er zijn verschillende soorten tochtstrips en tochtbanden, dus controleer of je de juiste hebt voor jouw raam en kozijn.
 • Voel je een luchtstroom bij een raam met enkel glas of dubbel glas? Tocht bij ramen kan ook ontstaan door slecht isolerend glas of door kieren rondom het raam. Vervang je beglazing voor isolatieglas (HR-glas). Is dit niet mogelijk? Kijk dan naar voorzetramen, monumentenglas of eventueel raamfolie.
Glas laten vervangen?
Vind specialist

Tip: (dikke) gordijnen werken ook isolerend en houden tocht tegen. Zorg wel dat de radiatoren niet achter de gordijnen verstopt zitten, dan kan de warmte de kamer niet in.

Koudeval bij ramen oplossen
Hoe groter de ramen, hoe belangrijker isolatie is. Isolatieglas in grote raampartijen heeft meeste effect.

Tocht bij kozijnen

Is de tocht niet afkomstig van je ramen of glas, maar uit kieren in de kozijnen? Ontdek hoe je tocht op deze plekken oplost.

Tocht tussen kozijn en muur

Via de aansluiting tussen kozijn en muur kan veel warmte verloren gaan. Als de naden in de buitenmuur zitten kan dit niet alleen zorgen voor tocht, maar ook voor vochtproblemen en ongedierte.

 • Gebruik voegenband of compressieband om de naad te dichten.
 • Je kunt de naad ook (laten) kitten.
 • Gaat het om naden tussen houten kozijnen en een stenen buitenmuur? Breng dan metselspecie aan op de naad in de buitenmuur.

Let op: heb je last van vochtproblemen en ongedierte? Schakel dan de hulp van een specialist in voor vochtbestrijding en ongediertebestrijding.

Tochtige kozijnen

Komt de tocht niet door naden tussen kozijn en muur of vensterbank, maar heb je tochtige kozijnen? Controleer eerst of er kieren tussen draaiende kozijndelen zitten (zie tocht bij ramen).

Is dit niet het geval? Vooral houten kozijnen kunnen flink tochten. De beste oplossing is de kozijnen vervangen.

Kozijnen laten vervangen?
Vind specialist
Staan jouw radiatoren onder tochtige ramen / kozijnen? Dan gaat er waarschijnlijk veel warmte verloren. Je kunt eenvoudig radiatorfolie plaatsen achter de radiator, de warmte wordt dan weerkaatst de ruimte in.

Tocht bij binnendeur verhelpen

tocht in huis

Heb je last van tocht bij binnendeuren? Vaak zijn kieren onder binnendeuren nodig voor de ventilatie. Deze wil je dan niet dichtmaken. Wil je een binnendeur tochtvrij maken, omdat deze leidt naar een onverwarmde ruimte of plek waar ventilatie niet belangrijk is? Denk aan de meterkast of deur naar een onverwarmde zolder. Dan kan je kiezen voor de volgende oplossingen:

 1. Tochtvaldorpel onderin deur
 2. Tochtprofielen rondom deur (in kozijn)
 3. Dorpelprofiel onder de deur

Tocht buitendeur verhelpen

tocht meten

Tocht bij de voordeur is een veelvoorkomend probleem. Ook kan er tocht bij andere buitendeuren ontstaan. Wil je tocht bij buitendeuren verhelpen? De oplossing kan per situatie verschillen.

Tocht via onderkant buitendeur

Is er ruimte aan de onderkant van de voordeur / buitendeur? Hierdoor kan er tocht in huis komen. Je kunt deze tocht zelf verhelpen op enkele manieren: dorpelstrip, tochtborstel of valdorpel plaatsen.

Tocht tussen buitendeur en kozijn

Sluit de buitendeur niet goed in het kozijn? Plaats dan tochtstrip of tochtband in het kozijn rondom de deur. Zo dicht je de kieren waar de koude lucht doorheen komt.

Deur + kozijn aan vervanging toe?
Vind deuren specialist

Tocht brievenbus verhelpen

Heb je een brievenbus in je voordeur? Er kan veel warmte verloren gaan via de brievenbus. Wat zijn goede anti tocht brievenbus tips?

 • Klep aan de binnenkant van de brievenbus maken
 • Brievenbusborstel plaatsen

Tocht vloer

koude luchtstroom in huis

Vooral tocht bij voeten? Dan kan er sprake zijn van tocht via kruipruimte en vloer.

Tocht via vloer oplossen

 • Beste oplossing: laat vloer isoleren. Dit kan op 2 manieren: vloer isoleren van bovenaf of kruipruimte isoleren
 • Snelle, goedkope oplossing bij tocht via kruipruimte? Plak tochtband op de rand van het kruipluik.
Vloer laten isoleren
Vloerisolatie offertes

Tocht bij muren

Heb je het gevoel dat het tocht bij je muren? Hier is geen snelle oplossing voor: alleen je muur isoleren helpt hiertegen. Kies voor spouwmuurisolatie, deze isolatie is eenvoudig uit te voeren en je profiteert van een hoog rendement.

Spouwmuur laten isoleren?
Vergelijk offertes

Kan dit niet, kijk dan naar binnenmuurisolatie of gevelisolatie.

Tocht in meterkast

De meterkast is ook een bron van tocht. Er zitten in de meterkast vaak koude leidingen, die vanuit de kruipruimte komen.

Tocht meterkast oplossen

Tocht zolder of dak

tocht in huis opsporen

De meeste warmte in huis verdwijnt via het dak. Je merkt het misschien niet snel, maar tocht op zolder zorgt voor veel warmteverlies. Wil je jouw zolder tochtvrij maken? Dan is isolatie de beste oplossing. Dakisolatie is een investering, maar levert je ook veel op. Je gaat direct merken dat je minder moet stoken.

Heb je een onverwarmde en afgesloten zolder, waar veel tocht vandaan komt? Dan kan je ervoor kiezen om zoldervloerisolatie uit te voeren. Je hebt dan in huis geen last meer van tocht vanaf de onverwarmde zolder.

Dak laten isoleren?
Vergelijk offertes

Ventileren bij tocht bestrijden

Heb je jouw woning laten isoleren om tocht en kou te bestrijden? Vergeet niet dat een goede ventilatie erg belangrijk is in huis. Van tocht kan je niet ziek worden, maar van te weinig ventilatie wel. Zorg dat er frisse lucht naar binnen kan en vuile, vochtige lucht wordt afgevoerd. Het liefste via mechanische ventilatie. Zo zorg je voor voldoende verse lucht in huis, maar heb je geen last van tocht.

Wil je zeker zijn van een goede ventilatie en een gezond binnenklimaat? Schakel dan de hulp in van een specialist.

Ventilatie laten verbeteren?
Vergelijk offertes

Bespaar energie en geld: verhelp tocht in huis

Tocht in huis voorkomen

Tocht in huis oplossen is belangrijk, niet alleen zodat jij het minder koud hebt, maar ook omdat je er geld mee bespaart. Doordat jouw huis de warmte beter vasthoudt, verlies je minder warmte en daardoor hoef je minder hard te stoken. Dat merk je op je energierekening. Op de langere termijn ben je goedkoper uit als je nú kiest voor tocht in huis verhelpen.

Wil je tocht in huis voorkomen en heb je daar een specialist voor nodig? Dan ben je bij Slimster aan het juiste adres. Bij ons kun je verschillende specialisten met elkaar vergelijken op prijs en kwaliteit. Je kiest op basis hiervan de specialist die het beste bij jou en jouw wensen past

Laat glas vervangen

Laat kozijnen vervangen Kozijnen offertes
Laat vloer isoleren

Laat spouwmuur isoleren

Laat dak isoleren