Huis energieneutraal maken: hoe nul op de meter?

Huis energieneutraal maken: hoe nul op de meter?
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
4 minuten

Droom jij van een energieneutraal huis met nul op de meter? Een bestaande woning energieneutraal maken is zeker mogelijk met een goede voorbereiding en planning. Maar waar moet je op letten en wat zijn je mogelijkheden? Ontdek hier alles over energieneutraal verbouwen.

Voordelen energieneutraal huis

  • Zeer lage tot geen energierekening
  • Minder CO2 uitstoot
  • Subsidie op verduurzamen
  • Woningwaarde stijgt
  • Energiebespaarlening mogelijk
  • Verdient investering op lange termijn deels terug

Nadelen energieneutraal huis

  • Grote investering
  • Groot en langdurig project
nul op de meter woning

Kenmerken van energieneutraal huis

  • Je houdt je energiegebruik zo laag mogelijk
  • Je wekt de energie die je nodig hebt duurzaam op
  • Energie die je verbruikt is in evenwicht met de energie die je zelf opwekt.

Energieneutraal over een jaar gemeten

In de winter heb je in veel Nederlandse huizen vaak wel energie nodig van een energiebedrijf. Maar in de zomer wek je juist meer op dan je verbruikt. Over een jaar gemeten heb je dan dus nul op de meter staan.

Huis energieneutraal maken: hoe doe je dat?

Wil je jouw bestaande woning energieneutraal maken? Energieneutraal verbouwen van een bestaand huis is niet eenvoudig en is een grote investering. De kosten kunnen enorm variëren en zijn erg afhankelijk van de huidige staat van je woning. Renoveren naar een nul op de meter woning is vaak een langer proces, waarbij je steeds stapjes in de juiste richting zet.

Stappen huis energieneutraal verbouwen

1. Woning isoleren

Voordat je zelf energie gaat opwekken, wil je uiteraard zo min mogelijk warmte en energie verliezen. Je woning isoleren is daarom altijd de eerste stap naar een energiezuiniger huis.

2. Glas isoleren

  • Triple glas en nieuwe kozijnen: laat je glas vervangen voor driedubbel glas. Zo profiteer je van de best mogelijke isolatiewaarde.

3. Ventilatiesysteem

Een goed geïsoleerd huis heeft ventilatie nodig:

  • Ventilatiesysteem
  • Warmteterugwinning (WTW)

4. Verwarmen

5. Zelf energie opwekken

6. Meetapparatuur

Meetapparatuur om te zien wat je opwekt en verbruikt, dit wil je met enige regelmaat bekijken en eventueel aanpassen waar nodig.

Beperk stroomverbruik apparatuur
Welke apparaten verbruiken onnodig energie in jouw huis? Vooral verouderde apparaten zijn energievreters. Door deze apparaten te vervangen, verlaag je jouw energieverbruik vaak al enorm.
energieneutraal huis bouwen

Energiezuinigheid woningen berekenen

  • Nieuwbouw: Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC)
  • Bestaande woning: EnergieIndex (EI)

Energie-index bestaande woning

De energie-index geeft aan hoe energiezuinig een bestaande woning is. Het lijkt op een energielabel, maar is uitgebreider. Overweeg je om je woning energieneutraal te maken, dan is het verstandig een erkende energie-adviseur langs te laten komen voor een energie-index. Deze index laat namelijk ook de mogelijkheden zien om je huis energiezuiniger te maken.

EPC-waarde nieuwbouwhuis

Bij de aanvraag voor een nieuw te bouwen woning wordt een EPC-berekening gemaakt. Hierin worden de energiebesparende maatregelen voor de woning vastgelegd. De uitkomst van de berekening is een EPC-waarde, die aangeeft hoe energiezuinig jouw nieuwbouw woning is.

  • Vanaf 2008: alleen nog bouwvergunningen afgegeven voor woningen met EPC van 0,8 of lager
  • Vanaf 2015: alleen nog bouwvergunningen afgegeven voor woningen met EPC van 0,4 of lager
  • Vanaf 2021: alleen nog bouwvergunningen afgegeven voor woningen met EPC van 0

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

energieneutraal huis

Via de ISDE vraag je subsidies aan voor isolerende maatregelen en warmte maatregelen. Ontdek meer over de subsidie per maatregel:

Voor particulieren is geen zonnepanelen subsidie, voor zakelijk gebruik wel.

Energieneutrale nieuwbouw woning kopen

Wil je een nieuwbouw woning kopen? Ga dan voor een woning die al bijna energieneutraal is. Vanaf 2021 moeten alle nieuw te bouwen woning bijna energieneutraal zijn (EPC = 0).

Een energieneutraal nieuwbouwhuis is vaak duurder dan een bestaande woning, maar over lange termijn levert dit je meer op. Je bespaart veel meer, zelfs als je de onderhoudskosten meeneemt. Overleg daarom ook altijd met de bouwer van een nieuwbouw woning welke mogelijkheden je hebt om jouw woning nog energiezuiniger te maken.

Nul op de Meter hypotheek

In bepaalde gevallen kun je een hoger bedrag meefinancieren voor energiebesparende maatregelen, bijvoorbeeld bij een nul-op-de-meterwoning. De mogelijkheden hiervoor verschillende in de praktijk per hypotheekverstrekker. Laat je daarom adviseren door je hypotheekverstrekker over de mogelijkheden en voorwaarden om jouw energiebesparende maatregelen mee te financieren.

Ontwikkeling energieprijs
Hoewel de Nul op de Meter woning een financieel aantrekkelijk concept is, moeten we uiteraard ook rekening houden met de ontwikkeling van energieprijzen.

Goed voorbereiden en plannen voor energieneutraal wonen

Huis energieneutraal maken: hoe doe je dat?

Denk jij na over energieneutraal wonen? Het is belangrijk om je goed te laten adviseren en de verschillende stappen in het project te plannen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuzes maakt.