Vloerverwarming op zonnepanelen of warmtepomp?

Vloerverwarming op zonnepanelen of warmtepomp?
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
2 minuten

Vloerverwarming in huis levert veel voordelen op: je woning wordt met meer comfort verwarmd en je bespaart op de stookkosten. Wil je nog energiezuiniger en duurzamer wonen? Dan kun je vloerverwarming met zonnepanelen, warmtepomp of zonneboiler combineren. We zetten de verschillende mogelijkheden speciaal voor jou op een rij.

Duurzame oplossing per verwarmingssysteem

Heb je elektrische vloerverwarming of warm water vloerverwarming?

elektrische vloerverwarming zonnepanelen

Elektrische vloerverwarming met zonnepanelen

Zonnepanelen en elektrische vloerverwarming zijn een goede combinatie. Elektrische vloerverwarming heeft hoge stroomkosten, helemaal als hoofdverwarming. Bij voldoende zonnepanelen vallen die energiekosten echter (grotendeels) weg. In dat geval wordt elektrische vloerverwarming ook interessant als hoofdverwarming.

Zonnepanelen laten plaatsen
Zonnepanelen offertes
zonneboiler vloerverwarming

Zonneboiler voor warm water vloerverwarming

Een zonneboiler is geschikt voor warm water vloerverwarming. Het gaat dan om de volgende systemen:

  • Natbouw
  • Droogbouw
  • Infrezen

Met een gewone zonneboiler kan je alleen het sanitair water verwarmen. Wil je ook ruimtes verwarmen? Dan heb je een zonneboilercombi nodig. Een zonneboiler is enkel geschikt als je lage temperatuur verwarming hebt, zoals vloerverwarming.

Heb je al vloerverwarming en wil je een zonneboiler laten installeren? Een zonneboiler kun je aansluiten op de centrale verwarming. Wanneer de zonneboiler te weinig energie heeft om water te verwarmen, springt de naverwarmer bij.

Zonneboiler laten installeren
Zonneboiler offertes
vloerverwarming met warmtepomp

Warmtepomp voor vloerverwarming

Je kunt warm water vloerverwarming ook verwarmen met een warmtepomp. Een warmtepomp werkt grotendeels op gratis warmtebronnen (lucht, bodem, grondwater), maar heeft ook een deel elektriciteit nodig. Een warmtepomp werkt deels op elektriciteit, maar is geen elektrische vloerverwarming. De geproduceerde warmte wordt namelijk afgegeven aan water.

Een warmtepomp werkt erg efficiënt en is erg geschikt voor lage temperatuur verwarming, zoals vloerverwarming.

  • Heb je vloerverwarming als hoofdverwarming? Ga dan voor een volledig elektrische warmtepomp. Je hebt dan geen naverwarmer nodig, de warmtepomp kan het hele huis verwarmen.
  • Een hybride warmtepomp met cv-ketel is geschikt als tussenstap. Is de cv-ketel bijvoorbeeld nog nodig voor andere ruimteverwarming of sanitair water? Dan is een combinatie van warmtepomp en cv-ketel het beste.
Warmtepomp laten installeren
Warmtepomp offertes

Vloerverwarming in geïsoleerd huis

Vloerverwarming zonnepanelen

Wil je jouw woning stap voor stap energiezuinig maken? Begin altijd met je woning isoleren. Duurzame investeringen zijn zonde als je de opgewekte warmte direct verliest door een slechte isolatie. Wil je vloerverwarming, maar is je woning slecht geïsoleerd? Laat dan eerst je woning isoleren en ga daarna pas voor vloerverwarming.

Is je huis geschikt voor vloerverwarming? Vraag dan gratis vloerverwarming offertes aan bij Slimster en laat je vloerverwarming aanleggen door een ervaren vakspecialist.