• Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
  Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
  Zonnepanelen, zonneboiler & warmtepomp combineren?
  Ga naar

  Zonnepanelen, zonneboiler & warmtepomp combineren?

  Wil je jouw woning verduurzamen? Er zijn verschillende duurzame oplossingen die vaak ook prima samengaan. Hoe kun je zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp combineren?

  • Zonnepanelen: zonnepanelen wekken elektriciteit op met behulp van zonne energie.
  • Zonneboiler: een zonneboiler wekt warmte op met behulp van zonne energie.
  • Warmtepomp: een warmtepomp wekt warmte op met behulp van elektriciteit en omgeving (lucht, bodem, grondwater).

  Zonneboiler kopen?

  Aanbieder
  + Bekijk
  De winkel van ons allemaal

  Zonnepanelen en warmtepomp combineren

  zonnepanelen en warmtepomp

  Zonnepanelen en warmtepomp: met de warmtepomp kun je jouw huis (en tapwater) verwarmen en de zonnepanelen zorgen voor de stroom voor de warmtepomp.

  Ga je voor een warmtepomp om je huis (en tapwater) te verwarmen? Een warmtepomp werkt grotendeels op basis van 'gratis' warmtebronnen, zoals lucht, bodem of grondwater. Maar er is ook altijd een deel elektriciteit nodig. Zoek je een energieneutrale oplossing? Dan kun je de elektriciteit voor warmtepomp opwekken met zonnepanelen.

  • Warmtepomp werkt dan op zonne-energie
  • Niet meer afhankelijk van stroomprijzen van energieleverancier

  Hoeveel zonnepanelen nodig voor warmtepomp?

  Wil je jouw zonnepanelen en warmtepomp combineren? Dan is het belangrijk om te berekenen hoeveel zonnepanelen je hiervoor nodig hebt. Hiervoor moet je eerst achterhalen hoeveel de warmtepomp verbruikt. Weet je het (gemiddelde) jaarlijkse verbruik van de warmtepomp?

  Voorbeeld

  • Jaarlijks verbruik warmtepomp: 3.000 kWh

  De extra zonnepanelen moeten dus jaarlijks 3.000 kWh opwekken. Hoeveel zonnepanelen vermogen heb je dan nodig? Hiervoor wil je het verbruik (in kWh) omrekenen naar vermogen (Wattpiek). Gemiddeld geldt in Nederland: 1 Wattpiek is goed voor 0,85 kWh.

  • Jaarlijks verbruik / 0,85 = Vermogen (in Wattpiek)
  • 3.000 / 0,85 = 3.529 Wattpiek

  Om jaarlijks 3.000 kWh energie op te wekken voor je warmtepomp, moeten de extra zonnepanelen een vermogen hebben van 3.529 Wp. Het vermogen van zonnepanelen verschilt per type paneel, dus het specifieke aantal zonnepanelen voor een warmtepomp kan variëren.

  Zonnepanelen en zonneboiler combineren

  zonnepanelen en zonneboiler

  Zonnepanelen en een zonneboiler werken allebei op basis van zonne energie, maar zitten elkaar niet in de weg:

  • Zonnepanelen wekken elektriciteit op met behulp van zonne-energie
  • Zonneboiler wekt warmte op met behulp van zonne-energie

  De combinatie van zonnepanelen en een zonneboiler is mogelijk. Houd dan wel rekening met de volgende punten:

  • Voldoende financiële middelen: kan je beide investeringen betalen?
  • Juiste legrichting/hellingshoek: is jouw dak geschikt om zonneenergie op te wekken?
  • Voldoende dakoppervlak: heb je ruimte voor zonnepanelen én zonnecollectoren op het dak?
  • Voldoende ruimte in huis: heb je voldoende ruimte voor een zonneboiler in huis?

  Zonneboiler en warmtepomp combineren?

  zonneboiler en warmtepomp

  Een zonneboiler wekt duurzaam warmte op. In Nederland kan een zonneboiler niet het hele jaar door genoeg zonne-energie omzetten in warmte. Een zonneboiler installatie wordt om deze reden uitgerust met een naverwarmer.

  Deze naverwarmer springt bij op dagen met minder zon, zodat er altijd genoeg warm water is. Hier kun je een cv-ketel voor gebruiken. Maar zoek je een energiezuinige oplossing? Dan kun je een warmtepomp als naverwarmer gebruiken. Ook kun je kiezen voor een hybride warmtepomp: een combi van cv-ketel en warmtepomp. Enkele voordelen van een warmtepomp als naverwarmer:

  • Gasloze oplossing
  • CO2 uitstoot verminderen
  • Nog meer energie besparen

  Ga je voor een combinatie van een zonneboiler en een warmtepomp, dan heb je ook een buffervat nodig. Dit vat is aangesloten op:

  • de zonneboiler
  • de warmtepomp
  • het afgiftesysteem
  • het sanitair

  In dit vat wordt een bepaalde hoeveelheid water op een constante temperatuur gehouden. Over het algemeen wordt als eerste de zonneboiler gebruikt om dit water te verwarmen. Op de koudere dagen springt de warmtepomp dan bij, als de zonneboiler niet voldoende energie kan leveren.

  Een zonneboiler levert vooral in de zomer voldoende zonne energie om de woning en het tapwater te verwarmen. Als het te koud is, wil je dat de naverwarmer bijspringt. Hiervoor heb je een warmtepomp nodig met een hoog rendement in de wintermaanden.

  Niet iedere warmtepomp beschikt over zo’n hoog rendement in de winter.

  De lucht-water warmtepomp krijgt te maken met grote temperatuurverschillen in de winter en moet hard werken om de koude buitenlucht te verwarmen tot een bruikbare temperatuur. Om deze reden is het rendement van deze warmtepomp niet ideaal om te gebruiken in combinatie met een zonneboiler.

  Een betere, maar ook veel duurdere investering is de bodemwarmtepomp. In de bodem of het grondwater is de temperatuur constant, waardoor het rendement niet seizoensafhankelijk is. Deze warmtepomp is een ideale naverwarmer voor de zonneboiler. Het voornaamste nadeel is de prijs van een bodemwarmtepomp: boringen en graafwerkzaamheden zorgen voor hoge kosten. Het is om die reden erg belangrijk om van te voren uit te zoeken of een zonneboiler en warmtepomp combinatie wel de beste optie is.

  Laat je adviseren door ervaren vakman

  Wat is de beste optie voor jou en jouw woning? Welke duurzame oplossing levert het beste rendement en zorgt voor de hoogste besparing? De beste oplossing is afhankelijk van jouw situatie en wensen. Laat je daarom altijd adviseren door een ervaren vakman. Deze vakman kan aan de hand van jouw wensen en situatie vertellen wat jouw mogelijkheden zijn. Zo kan je een keuze maken die perfect bij jou past.

  Warmtepomp offertes aanvragen

  Zonneboiler offertes aanvragen

  Zonnepanelen offertes aanvragen

  Deel deze pagina