• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 180.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
Zonnepanelen, zonneboiler & warmtepomp combineren?
Ga naar

Zonnepanelen, zonneboiler & warmtepomp combineren?

Wil je jouw woning verduurzamen? Er zijn verschillende duurzame oplossingen die vaak ook prima samengaan. Hoe kun je zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp combineren?

  • Zonnepanelen: zonnepanelen wekken elektriciteit op met behulp van zonne energie.
  • Zonneboiler: een zonneboiler wekt warmte op met behulp van zonne energie.
  • Warmtepomp: een warmtepomp wekt warmte op met behulp van elektriciteit en omgeving (lucht, bodem, grondwater).

Kan ik zonnepanelen en zonneboiler combineren?

zonnepanelen en zonneboiler

Zonnepanelen en een zonneboiler werken allebei op basis van zonne energie, maar zitten elkaar niet in de weg. Waar zonnepanelen elektriciteit opwekken, leveren de zonnecollectoren warmte op. Wil je graag afstappen van fossiele brandstoffen, dan is deze combinatie een mooie optie.

Zonnepanelen en een zonneboiler combineren is wel een flinke investering, die niet voor iedereen is weggelegd. Is het financieel geen probleem? Houd er dan wel rekening mee dat je voldoende dakoppervlak hebt voor zonnepanelen én zonnecollectoren op je dak, en voldoende ruimte in je woning voor het plaatsen van de zonneboiler.

Kan ik zonnepanelen en warmtepomp combineren?

zonnepanelen en warmtepomp

Ga je voor een warmtepomp om je huis (en tapwater) te verwarmen? Hoewel de warmtepomp grotendeels werkt op basis van ‘gratis’ warmtebronnen (lucht, bodem, grondwater), is er ook een deel elektriciteit nodig. Bij een warmtepomp met een hoog rendement is dit alsnog een flinke besparing ten opzichte van het gasverbruik van een cv-ketel.

Maar wil je een energieneutrale oplossing? Wek de benodigde elektriciteit dan op met zonnepanelen! Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van de prijzen die je energieleverancier hanteert.

Kan ik zonneboiler en warmtepomp combineren?

zonneboiler en warmtepomp

Een zonneboiler en warmtepomp zijn allebei gericht op het genereren van warmte. Het komt niet veel voor, maar deze installaties zijn in bepaalde gevallen uitstekend te combineren.

Een zonneboiler heeft in Nederland namelijk vrijwel altijd een naverwarmer nodig. Dit kan een cv-ketel zijn, die bijspringt als de zonneboiler niet voldoende energie levert. Maar je kunt ook een gasloze oplossing kiezen: de warmtepomp als naverwarmer.

Zonneboiler & warmtepomp combineren met buffervat

Ga je voor een combinatie van een zonneboiler en een warmtepomp, dan heb je ook een buffervat nodig. Dit vat is aangesloten op de zonneboiler, warmtepomp, op het afgiftesysteem en het sanitair. In dit vat wordt een bepaalde hoeveelheid water op een constante temperatuur gehouden. Over het algemeen wordt als eerste de zonneboiler gebruikt om dit water te verwarmen. Op de koudere dagen springt de warmtepomp dan bij, als de zonneboiler niet voldoende energie kan leveren.

Niet iedere warmtepomp geschikt

Een zonneboiler levert vooral in de zomer voldoende zonne energie om de woning en het tapwater te verwarmen. Als het te koud is, wil je dat de naverwarmer bijspringt. Hiervoor heb je een warmtepomp nodig met een hoog rendement in de wintermaanden.

Niet iedere warmtepomp beschikt over zo’n hoog rendement in de winter. De lucht-water warmtepomp krijgt te maken met grote temperatuurverschillen in de winter en moet hard werken om de koude buitenlucht te verwarmen tot een bruikbare temperatuur. Om deze reden is het rendement van deze warmtepomp niet ideaal om te gebruiken in combinatie met een zonneboiler.

Een betere, maar ook veel duurdere investering is de bodemwarmtepomp. In de bodem of het grondwater is de temperatuur constant, waardoor het rendement niet seizoensafhankelijk is. Deze warmtepomp is een ideale naverwarmer voor de zonneboiler. Het voornaamste nadeel is de prijs van een bodemwarmtepomp: boringen en graafwerkzaamheden zorgen voor hoge kosten. Het is om die reden erg belangrijk om van te voren uit te zoeken of een zonneboiler en warmtepomp combinatie wel de beste optie is.

Laat je adviseren door ervaren vakman

Wat is de beste optie voor jou en jouw woning? Welke duurzame oplossing levert het beste rendement en zorgt voor de hoogste besparing? De beste oplossing is afhankelijk van jouw situatie en wensen. Laat je daarom altijd adviseren door een ervaren vakman. Deze vakman kan aan de hand van jouw wensen en situatie vertellen wat jouw mogelijkheden zijn. Zo kan je een keuze maken die perfect bij jou past.

Warmtepomp offertes aanvragen

Zonneboiler offertes aanvragen

Zonnepanelen offertes aanvragen

Deel deze pagina