Zonnepanelen, zonneboiler & warmtepomp combineren?

Zonnepanelen, zonneboiler & warmtepomp combineren?
Norma Lock
Norma Lock
Product Specialist
4 minuten

Wil je jouw woning verduurzamen? Er zijn verschillende duurzame oplossingen die vaak ook prima samengaan. Hoe kun je zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp combineren?

zonnepanelen zonneboiler en warmtepomp combineren
  • Zonnepanelen: wekken elektriciteit op met behulp van zonne energie.
  • Zonneboiler: wekt warmte op met behulp van zonne energie.
  • Warmtepomp: wekt warmte op met behulp van elektriciteit en omgeving (lucht, bodem, grondwater).
  • PVT-panelen: wekt zowel elektriciteit op als verwarmd water.

Zonnepanelen en warmtepomp combineren

zonnepanelen en warmtepomp

Zonnepanelen en warmtepomp: met de warmtepomp kun je jouw huis (en tapwater) verwarmen en de zonnepanelen zorgen voor de stroom voor de warmtepomp.

Ga je voor een warmtepomp om je huis (en tapwater) te verwarmen? Een warmtepomp werkt grotendeels op basis van 'gratis' warmtebronnen, zoals lucht, bodem of grondwater. Maar er is ook altijd een deel elektriciteit nodig (Lees meer over werking warmtepomp). Zoek je een energieneutrale oplossing? Dan kun je de elektriciteit voor warmtepomp opwekken met zonnepanelen.

  • Warmtepomp werkt dan op zonne-energie
  • Niet meer afhankelijk van stroomprijzen van energieleverancier

Hoeveel zonnepanelen nodig voor warmtepomp?

Wil je jouw zonnepanelen en warmtepomp combineren? Dan is het belangrijk om te berekenen hoeveel zonnepanelen je hiervoor nodig hebt. Hiervoor moet je eerst achterhalen hoeveel de warmtepomp verbruikt. Weet je het (gemiddelde) jaarlijkse verbruik van de warmtepomp?

Voorbeeld

  • Jaarlijks verbruik warmtepomp: 3.000 kWh

De extra zonnepanelen moeten dus jaarlijks 3.000 kWh opwekken. Hoeveel zonnepanelen vermogen heb je dan nodig? Hiervoor wil je het verbruik (in kWh) omrekenen naar vermogen (Wattpiek). Gemiddeld geldt in Nederland: 1 Wattpiek is goed voor 0,85 kWh.

  • Jaarlijks verbruik / 0,85 = Vermogen (in Wattpiek)
  • 3.000 / 0,85 = 3.529 Wattpiek

Om jaarlijks 3.000 kWh energie op te wekken voor je warmtepomp, moeten de extra zonnepanelen een vermogen hebben van 3.529 Wp. Het vermogen van zonnepanelen verschilt per type paneel, dus het specifieke aantal zonnepanelen voor een warmtepomp kan variëren.

Zonnepanelen en zonneboiler combineren

zonnepanelen en zonneboiler

Zonnepanelen en een zonneboiler werken allebei op basis van zonne energie, maar zitten elkaar niet in de weg:

  • Zonnepanelen wekken elektriciteit op met behulp van zonne-energie
  • Zonneboiler wekt warmte op met behulp van zonne-energie

De combinatie van zonnepanelen en een zonneboiler is mogelijk. Houd dan wel rekening met de volgende punten:

  • Voldoende financiële middelen: kan je beide investeringen betalen?
  • Juiste legrichting/hellingshoek: is jouw dak geschikt om zonne-energie op te wekken?
  • Voldoende dakoppervlak: heb je ruimte voor zonnepanelen én zonnecollectoren op het dak (anders PVT panelen een optie)?
  • Voldoende ruimte in huis: heb je voldoende ruimte voor een zonneboiler in huis?

Zonneboiler en warmtepomp combineren?

Een zonneboiler wekt duurzaam warmte op. In Nederland kan een zonneboiler niet het hele jaar door genoeg zonne-energie omzetten in warmte. Een zonneboiler installatie wordt om deze reden uitgerust met een naverwarmer.

Deze naverwarmer springt bij op dagen met minder zon, zodat er altijd genoeg warm water is. Hier kun je een cv-ketel voor gebruiken. Maar zoek je een energiezuinige oplossing? Dan kun je een warmtepomp als naverwarmer gebruiken. Ook kun je kiezen voor een hybride warmtepomp: een combi van cv-ketel en warmtepomp. Enkele voordelen van een warmtepomp als naverwarmer:

  • Gasloze oplossing
  • CO2 uitstoot verminderen
  • Nog meer energie besparen

Oplossingen combineren met PVT-panelen

zonneboiler of zonnepanelen
zonnepanelen en zonneboiler combineren

Heb je weinig ruimte op je dak? Of zoek je een totaaloplossing voor duurzaam warmte en stroom opwekken? Er zijn ook PVT-panelen verkrijgbaar. Standaard PVT-panelen zijn een zonnepaneel en zonnecollector ineen: je wekt stroom op via zonlicht én kan sanitair water verwarmen met zonnewarmte. Ook zijn er PVT-panelen met warmtepomp. Met dit PVT-systeem kan je volledig van het gas af: stroom opwekken, water verwarmen en je huis verwarmen gebeurt allemaal vanuit 1 type paneel.

Laat je adviseren door ervaren vakman

Zonnepanelen, zonneboiler & warmtepomp combineren?

Wat is de beste optie voor jou en jouw woning? Welke duurzame oplossing levert het beste rendement en zorgt voor de hoogste besparing? De beste oplossing is afhankelijk van jouw situatie en wensen. Laat je daarom altijd adviseren door een ervaren vakman. Deze vakman kan aan de hand van jouw wensen en situatie vertellen wat jouw mogelijkheden zijn. Zo kan je een keuze maken die perfect bij jou past.

Warmtepomp offertes aanvragen

Zonneboiler offertes aanvragen

Zonnepanelen offertes aanvragen
PVT-panelen offertes aanvragen