Hoe werkt een warmtepomp?

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Een warmtepomp haalt energie uit een bron (lucht, water, bodem). Deze energie wordt gebruikt om het huis te verwarmen en kan ook ingezet worden voor het verwarmen van (tap)water.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. Warmtepompen halen warmte uit buitenlucht, bodem of (grond)water en zetten dit om naar bruikbare warmte voor in huis. In de warmtepomp wordt een compressor onder druk gezet, die de warmte uit de bron naar een hogere temperatuur brengt. Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan de centrale verwarming of het (tap)water.

Veel mensen denken dat de buitenlucht warm moet zijn, maar dit is niet het geval. De warmtepomp kan ook warmte uit koude lucht halen en doet zijn werk zolang het buiten 4 graden of warmer is. Sommige warmtepompen kunnen ook werken als mechanische ventilatie en zo de luchtkwaliteit in huis verbeteren.

hoe werkt een warmtepomp

Zo werkt een warmtepomp

De meest voorkomende warmtepomp is de lucht-water warmtepomp. Deze warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit.

  1. Buitenlucht stroomt door de ventilatoren in buitenunit. De buitenlucht is relatief warm (zelfs in winter) en geeft warmte af aan het koudemiddel (vloeistof met laag kookpunt).
  2. Koudemiddel gaat koken en verdampt. Deze damp wordt opgevangen in het binnengedeelte van de warmtepomp.
  3. Daar wordt het samengeperst met behulp van de compressor, waardoor de temperatuur stijgt. In dit gedeelte van het proces wordt vrijwel alle benodigde elektriciteit gebruikt.
  4. Het samengeperste koudemiddel wordt naar de condensor gestuurd, waar het weer vloeibaar wordt. Tijdens dit proces komt de opgenomen warmte weer vrij.
  5. De samengeperste warmte wordt overgedragen aan de centrale verwarming/sanitair water. Wil je warm sanitair water? Dan heb je een voorraadvat nodig.
  6. Het expansieventiel zorgt ervoor dat de druk en temperatuur van het koudemiddel laag genoeg is, om weer warmte uit de buitenlucht op te nemen.

Een hybride warmtepomp werkt op dezelfde manier als een all electric warmtepomp, maar wordt indien nodig geholpen door de cv ketel.

Werking warmtepomp lijkt op koelkast
Een koelkast haalt warmte uit de lucht in de koelkast en geeft deze warmte af buiten de koelkast. Zo blijft de binnenkant koel. Een warmtepomp haalt warmte uit een energiebron en geeft deze op de gewenste temperatuur af in huis.

Met welke warmtebronnen werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp kan werken met behulp van verschillende warmtebronnen. Zoals gezegd is de lucht-water warmtepomp de meest voorkomende optie. Ook is het mogelijk om de energie uit de bodem of het grondwater te gebruiken. Ontdek meer over een warmtepomp met deze warmtebronnen:

Hoe werkt warmtepomp voor warm water?

Wil je met jouw warmtepomp ook warm (tap)water leveren? Dan heb je een voorraadvat nodig voor het (tap)water. In dit vat wordt het water minimaal 1 keer per week verhoogd tot 60 graden, om legionella tegen te gaan. Ook moet het water bij kranen altijd minimaal 55 graden zijn. Het opnieuw verwarmen van water kost extra stroom, maar is noodzakelijk voor de veiligheid.

Warmtepomp werkt met lage temperatuur verwarming

Een warmtepomp werkt met een lagere temperatuur dan een cv ketel:

  • Cv-ketel: 60 - 80 graden
  • Warmtepomp: 45 - 55 graden

Je huis kan met lage temperatuur toch snel warm worden. Hiervoor is het wel belangrijk om te werken met vloerverwarming of radiatoren die geschikt zijn voor lagetemperatuurverwarming.

Een huis met lage temperatuurverwarming werkt wel anders: je geniet van gelijkmatige warmte in huis, maar deze warmte verspreidt zich wel trager. Om die reden laat je bij lage temperatuurverwarming de verwarming ’s nachts op 17 a 18 graden staan. Omdat je huis goed geïsoleerd is, verlies je hier niet veel warmte mee.

Installatie warmtepomp door erkende vakman

Een warmtepomp bestaat uit veel verschillende onderdelen, zoals een pomp, warmtewisselaar en buffervat. Ook kan er nog een voorraadvat aangesloten worden. Voor de meest optimale werking is het belangrijk dat alles perfect op elkaar is aangesloten. Laat daarom altijd de warmtepomp installeren door een gecertificeerde vakman. Het voordeel daarvan is dat je ook recht hebt op subsidie. Dit is alleen mogelijk als de installatie wordt uitgevoerd door een erkende vakman.

Beste deal vinden voor nieuwe warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Wil je jouw huis duurzaam verwarmen met behulp van een warmtepomp? Vraag dan gratis warmtepomp offertes aan bij Slimster en kom in contact met erkende vakmannen die in jouw regio actief zijn. Je vergelijkt deze vakmannen en beslist zelf wie de warmtepomp gaat installeren.

Direct warmtepomp installateurs vergelijken

Zonnepanelenhuis
Warmtepomp Benelux
SmartClimate Systems
Metis Green
Dok88Projects
DLE
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis warmtepomp offertes?
Geheel vrijblijvend
Hoe werkt een warmtepomp?