Gratis warmtepomp offertes?
Gratis & vrijblijvend

Wat kost een warmtepomp?

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Wil je jouw huis duurzaam verwarmen en (op den duur) helemaal van het gas af? Dan is een warmtepomp wellicht een geschikte optie voor jouw woning. Maar wat kost een warmtepomp en welke factoren bepalen deze prijs?

Minimale kosten € 6.000
Gemiddelde kosten € 12.000
Maximale kosten € 30.000
Gemiddelde prijs warmtepomp met installatie.

Voordelen warmtepomp

 • Direct lagere energierekening
 • CO2 uitstoot daalt flink
 • Subsidie mogelijk
 • Verschillende soorten mogelijk
 • Terugverdientijd neemt af na stijging gasprijs

Nadelen warmtepomp

 • Isolatie woning nodig
 • Lagetemperatuurverwarming nodig
 • Flinke investering
slimster
Warmtepompen vergelijken sinds 2011
Bij Slimster vergelijken we al sinds 2011 de prijzen van een warmtepomp voor onze bezoekers. We hebben al tienduizenden mensen geholpen met het aanvragen van warmtepomp offertes.

Wat kost een warmtepomp?

Soort warmtepomp Gem. prijs*
Hybride warmtepomp (4 kW) € 6.000 - 8.100
Volledig elektrische warmtepomp (8 kW) € 12.000 - 30.000
Ventilatiewarmtepomp (1 - 2 kW) € 6.500

* Gemiddelde prijs warmtepomp, incl installatie, excl. subsidie.

Een warmtepomp kopen is een flinke investering. In de bovenstaande tabel zie je de verschillende soorten warmtepompen. De lucht-lucht en lucht-water warmtepompen komen het meeste voor in Nederland.

Hoe zijn de warmtepomp kosten berekend?
De prijzen & subsidies van een warmtepomp zijn gebaseerd op informatie van de RVO. De exacte prijzen & subsidies voor een warmtepomp kunnen verschillen per installateur of per vermogen van de warmtepomp. Vraag vrijblijvend warmtepomp offertes aan voor een prijs op maat voor jouw situatie of raadpleeg onze subsidiepagina's voor de exacte subsidiebedragen.

Ben je benieuwd naar de warmtepomp kosten? Deze prijs is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Warmtepomp met of zonder (nieuwe) cv ketel
 • Soort warmtebron
 • Functie van warmtepomp
 • Installatiekosten

Bekijk hierboven een prijsindicatie van verschillende warmtepompen. Liever de exacte prijs weten van je warmtepomp en uitgebreid advies ontvangen? Vraag dan gratis warmtepomp offertes aan.

Vergelijk direct 362 warmtepomp installateurs

Subsidie warmtepomp

Op de aanschaf van een warmtepomp kun je subsidie krijgen. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het soort warmtepomp dat je gaat installeren. Hier vind je meer informatie over subsidie voor warmtepompen.

Warmtepomp prijzen vergelijken
Vind beste deal
warmtepomp kosten

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Hoe weet je of jouw woning geschikt voor een warmtepomp? De isolatie van je woning is waarschijnlijk de meest belangrijke voorwaarde voor een warmtepomp. Wil je weten of jouw woning geschikt is?

Warmtepomp soorten: hybride of all electric

Denk je over de aanschaf van een warmtepomp? Dan heb je de keuze uit 3 opties:

Soorten warmtebronnen van een warmtepomp

Soort warmtebron van warmtepomp

Een warmtepomp haalt energie uit een warmtebron en zet deze om in een bruikbare temperatuur om het huis te verwarmen of warm water te leveren. Welke warmtebronnen zijn er?

 • Buitenlucht (meest voorkomend)
 • Ventilatielucht
 • Bodem/ grondwater

Lucht-water warmtepomp

Dit is de meest populaire warmtepomp: eenvoudig te installeren en voordelig. Een lucht-water warmtepomp haalt buitenlucht op met ventilator en zet dit om naar een bruikbare temperatuur. De warmte wordt afgegeven aan verwarmingswater of (tap)water.

Lucht-lucht warmtepomp

Airconditioners zijn lucht lucht warmtepompen. Ze zetten buitenlucht om naar gekoelde/verwarmde lucht. Er zijn ook ventilatie warmtepompen. Deze halen energie uit uitgaande ventilatielucht. Voor deze warmtepomp heb je geen buitenunit nodig.

Aardwarmtepomp

Deze warmtepomp onttrekt de warmte aan de aarde of het grondwater en zet dit om naar een bruikbare temperatuur om het huis of (tap)water mee te verwarmen. Installatie van deze warmtepomp brengt aardig wat kosten met zich mee en komt weinig voor in Nederland.

Functie van warmtepomp

Een warmtepomp kan verschillende functies hebben:

 1. Huis verwarmen (of koelen)
 2. Warm (tap)water leveren

De warmtepomp prijs is afhankelijk van de functie van je warmtepomp. Wil je alleen je huis verwarmen met een warmtepomp, dan is dat voordeliger dan wanneer je er ook warm water mee wilt leveren. Voor warm water heb je namelijk ook een voorraadvat nodig. Wil je alleen warm water leveren? Laat dan een warmtepompboiler installeren.

Warm water leveren met warmtepomp

Voor warm (tap)water laat je ook een voorraadvat plaatsen, zodat je genoeg warm water beschikbaar hebt. Dit vat wordt minimaal 1 keer per week elektrisch verwarmd naar 60 graden, om legionella te voorkomen. Het water bij kranen moet daarnaast altijd minimaal 55 graden zijn. Dit verwarmen kost wat extra elektriciteit, maar is noodzakelijk voor de veiligheid.

Wat is de opbrengst?

Wat is de opbrengst?

Een warmtepomp is een ideale manier voor gasloos verwarmen. Maar waar een cv-ketel gas gebruikt, draait een warmtepomp op stroom. Dit betekent dat je stroomverbruik omhoog gaat wanneer je een warmtepomp laat installeren. Wat is het verbruik en nog belangrijker: wat levert een warmtepomp uiteindelijk nog op? Ontdek alles over het verbruik, de opbrengst en het rendement van een warmtepomp.
Rendement warmtepomp

Warmtepomp installeren door erkende vakman

Laat de warmtepomp altijd installeren door een gecertificeerde vakman. De moeilijkheid van de installatie is afhankelijk van het soort warmtepomp. Een lucht-water of lucht-lucht warmtepomp is makkelijker te installeren dan een warmtepomp met een bodem- of grondwaterbron. Laatstgenoemde bronnen worden in Nederland niet veel toegepast door hun complexiteit.

Voordelen inschakelen gecertificeerde vakman

 • Onderzoek naar beste warmtepomp voor jou
 • Verzekerd van een correcte installatie
 • Inregelen van warmtepomp door vakman
 • Alleen recht op warmtepomp subsidie bij installatie erkende vakman
Bespaar op reiskosten
Bij Slimster kom je alleen in contact met 4 vakmannen die in jouw regio werken. Zo houd je de voorrijkosten eenvoudig in de hand.

Beste deal vinden voor nieuwe warmtepomp

Warmtepomp kosten

Een warmtepomp is een flinke investering. Bespaar daarom slim door maximaal 4 erkende vakmannen te vergelijken. Vraag gratis warmtepomp offertes aan bij Slimster en kies zelf welke installateur het beste bij je past.

Direct 362 warmtepomp installateurs vergelijken

Zonnepanelenhuis
Warmtepomp Benelux
SmartClimate Systems
Metis Green
Dok88Projects
DLE
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal