Gratis warmtepomp offertes?
Gratis & vrijblijvend

Wat kost een ventilatiewarmtepomp?

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten

Heb je mechanische ventilatie (ventilatiesysteem C) in huis en wil je jouw woning verduurzamen? Een ventilatie warmtepomp maakt op een slimme manier gebruik van de afgevoerde ventilatielucht en gebruikt de energie hiervan om je woning te verwarmen. Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp en wat zijn de kosten?

Minimale kosten € 4.000
Gemiddelde kosten € 6.500
Maximale kosten € 9.000
Gemiddelde prijs ventilatiewarmtepomp met installatie

Waarom een ventilatiewarmtepomp?

 • Energiezuinige aanvulling op cv ketel
 • Hoog en constant rendement
 • Geen aparte buitenunit nodig
 • Goedkope warmtepomp

Waar op letten bij een ventilatiewarmtepomp?

 • Beperkte hoeveelheid ventilatielucht
 • Alleen hybride mogelijk
 • Ventilator maakt geluid
 • Alleen in huizen met ventilatie type C
slimster
Warmtepompen vergelijken sinds 2011
Bij Slimster vergelijken we al sinds 2011 de prijzen van een ventilatiewarmtepomp voor onze bezoekers. We hebben al tienduizenden mensen geholpen met het aanvragen van warmtepomp offertes.

Wat kost een ventilatiewarmtepomp?

Soort warmtepomp Gem. prijs¹ Subsidie²
Ventilatiewarmtepomp € 4.000 - 9.000 € 2.250

¹ Gemiddelde prijs ventilatiewarmtepomp met installatie. Zonder cv-ketel.
² Gemiddeld subsidiebedrag van een warmtepomp.

Wil je weten wat de ventilatiewarmtepomp kosten zijn? De prijs kan variëren, onder meer door het vervangen van de mechanische ventilatiebox en de installatie van de ventilatiewarmtepomp.

Hoe zijn de ventilatiewarmtepomp kosten berekend?
De prijzen & subsidies van een ventilatiewarmtepomp zijn gebaseerd op informatie van de RVO. De exacte prijzen & subsidies voor een warmtepomp kunnen verschillen per installateur of per vermogen van de warmtepomp. Vraag vrijblijvend warmtepomp offertes aan voor een prijs op maat voor jouw situatie of raadpleeg onze subsidiepagina's voor de exacte subsidiebedragen.

Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag dan gratis warmtepomp offertes aan en laat je adviseren door een van onze aangesloten vakmannen.

Direct ventilatiewarmtepomp prijs vergelijken?

Subsidie mogelijk?

Subsidie mogelijk?

Wil je een warmtepomp laten plaatsen? Dan kun je in 2024 gebruikmaken van verschillende subsidies. Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Regelingen 2024 Particulier Zakelijk VvE ISDE ✅ ✅ ❌ SVVE ❌ ❌ ✅ SVOH ❌ ❌ ❌
Subsidie warmtepomp

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Heb je mechanische ventilatie type C (mechanische afzuiging en natuurlijke toevoer)? Dan kun je de ventilatiebox vervangen voor een ventilatielucht warmtepomp. De ventilatiewarmtepomp is een monoblock: er is geen aparte buitenunit nodig.

Een ventilatie warmtepomp combineert mechanische ventilatie, centrale verwarming en warm water met elkaar. De energie uit gebruikte, warmte ventilatielucht wordt teruggewonnen en vervolgens gebruikt voor de verwarming en warm water.

Hoe werkt een ventilatielucht warmtepomp?

Veel woningen worden geventileerd met behulp van ventilatiesysteem C: natuurlijke toevoer en mechanische afzuiging. Met de mechanische afvoer van de gebruikte lucht gaat ook veel warmte verloren. Een ventilatiewarmtepomp onttrekt warmte uit deze afgevoerde ventilatielucht en hergebruikt het om de centrale verwarming of het tapwater te verwarmen.

 1. Ventilatiewarmtepomp onttrekt warmte uit afgevoerde ventilatielucht
 2. Warmte wordt op bruikbare temperatuur gebracht met behulp van elektriciteit
 3. Warmte wordt afgegeven aan centrale verwarming en gebruikt om huis te verwarmen

Ventilatiewarmtepompboiler voor warm tapwater

Het is ook mogelijk om warm tapwater te leveren met een ventilatiewarmtepomp. In dat geval wordt er een ventilatiewarmtepomp boiler geplaatst. De warmtepomp geeft de warmte dan af aan deze boiler. Dit is vooral interessant als je woning aangesloten is op stadsverwarming.

ventilatie rooster plafond

Wat is het rendement van ventilatiewarmtepomp?

Is het interessant om naast je cv-ketel een ventilatielucht warmtepomp te plaatsen? Wat is het rendement? Het voordeel van een ventilatiewarmtepomp is dat je cv-ketel minder hoeft te werken, dus je verbruikt minder gas. Dit kan gaan over 25 – 50 % minder energieverbruik.

Heb je lage temperatuur verwarming, zoals vloerverwarming? Dan is de besparing groter dan bij hoge temperatuur verwarming (radiatoren).

Soort Verbruik Kosten per jaar Besparing per jaar
Hr-ketel 1.700 m3 gas € 1.400 x
Ventilatiewarmtepomp met hr-ketel 1.000 m3 gas + 1.600 kWh € 1.200 € 200
Ventilatiewarmtepomp installeren
Vind beste deal

Verschil lucht-water warmtepomp en ventilatiewarmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht om de woning te verwarmen én kan het proces ook omdraaien. Zo kan de warmtepomp ook koelen (airco). Een lucht-water warmtepomp heeft een onbeperkte energiebron: de buitenlucht.

Een ventilatielucht warmtepomp haalt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht. Deze lucht is vaak al redelijk warm, waardoor er minder elektriciteit nodig is om de bruikbare temperatuur te krijgen. De hoeveelheid ventilatielucht is wel beperkt.

Hybride ventilatiewarmtepomp met naverwarmer

cv ketel met ventilatiewarmtepomp
cv ketel met ventilatiewarmtepomp en boilervat
 1. Cv ketel met ventilatiewarmtepomp
 2. Cv ketel met ventilatiewarmtepomp met buffer/boilervat

Je kunt de ventilatiewarmtepomp gebruiken voor je verwarmingsinstallatie en voor het verwarmen van (tap)water. De ventilatiewarmtepomp is een hybride systeem en staat nooit op zichzelf. Je verbruikt minder energie (25 - 50%), maar de cv-ketel moet nog steeds bijspringen bij piekmomenten wanneer de beperkte hoeveelheid ventilatielucht niet voldoende is. Een ventilatieluchtwarmtepomp is dus een hybride warmtepomp.

ventilatie warmtepomp

Is mijn woning geschikt voor warmtepomp op ventilatie?

 • Heeft je woning mechanische ventilatie?
  Dan is het mogelijk de ventilatiebox te vervangen voor een ventilatiewarmtepomp.
 • Heeft jouw woning geen balansventilatie?
  Bij balansventilatie wordt de warmte uit de uitgaande ventilatielucht al hergebruikt om inkomende lucht te verwarmen met behulp van een wtw-unit.
 • Gaat het om bestaande woning?
  In nieuwbouwwoningen is het verstandiger om balansventilatie te laten installeren in plaats van een ventilatiewarmtepomp. Bij bestaande woningen is de ventilatiewarmtepomp een betere optie.

Wat is mechanische ventilatie?

Meer informatie
Mechanische ventilatie

Ventilatie warmtepomp installeren door erkende vakman

Een ventilatie warmtepomp heeft geen buitenunit, zoals bij een lucht-lucht warmtepomp of lucht-water warmtepomp wel het geval is. Dit systeem is eenvoudig te installeren in een woning met mechanische ventilatie. Het is enkel nodig om de ventilatiewarmtepomp aan te sluiten op de huidige ventilatie.

Dit neemt niet weg dat je de installatie het beste kunt overlaten aan een erkende vakman. Deze vakman weet precies welk vermogen je nodig hebt en of een ventilatiewarmtepomp überhaupt de beste optie is. Het voordeel van een erkende vakman is dat je ook nog eens recht hebt op subsidie.

Bespaar op voorrijkosten
Bij Slimster kom je alleen in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Zo houd je de voorrijkosten in de hand.

Beste deal vinden voor nieuwe ventilatielucht warmtepomp

Ventilatiewarmtepomp prijs

Wil je meer informatie over een ventilatiewarmtepomp of ben je benieuwd of dit toestel mogelijk is in jouw huis? Of weet je al zeker dat je deze warmtepomp wilt laten plaatsen door een gecertificeerde vakman? Vraag gratis en vrijblijvend warmtepomp offertes aan bij Slimster en kom in contact met bedrijven die in jouw regio actief zijn. Vergelijk deze bedrijven en beslis zelf wie de beste deal heeft.

Direct erkende vakmannen vergelijken

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal