Wtw-installatie

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Ventileren met warmteterugwinning wordt steeds populairder. Maar wat is warmteterugwinning en hoe werkt een wtw-unit precies?

Wat is een wtw-unit?

Balansventilatie met wtw is een energiezuinige manier van ventileren. Balansventilatie zorgt voor een continue toevoer van verse buitenlucht en afvoer van gebruikte binnenlucht. De meeste balansventilatiesystemen hebben ook een wtw-unit. Deze functie zorgt ervoor dat de relatief koudere binnenkomende lucht wordt opgewarmd door de uitgaande lucht. Warmteterugwinning wordt ook wel energieterugwinning genoemd.

Bij ventilatie met wtw vervangt de wtw-unit de ventilatiebox. De wtw-unit beschikt over een warmtewisselaar waarlangs de toegevoerde en afgevoerde lucht wordt gestuurd.

Hoe werkt ventileren met wtw-unit?

werking wtw-unit

Bij balansventilatie met wtw wordt er verse buitenlucht aangezogen via een ventilator op het dak of de gevel. Deze binnenkomende lucht wordt langs de warmtewisselaar gestuurd en wordt voorverwarmd met de energie van de warmere, afgevoerde lucht. Deze gebruikte binnenlucht wordt namelijk aangezogen via ventilatoren in de natte ruimtes in huis en ook langs dezelfde warmtewisselaar gestuurd.

De gebruikte lucht geeft zijn warmte af en wordt daarna afgevoerd naar buiten. De frisse lucht komt al op een aangenamere temperatuur de woning in, waardoor er in huis minder gestookt hoeft te worden.

Ventilatie met wtw plaatsen?
Vind beste deal
wtw installatie

Warmteterugwinning in de zomer

Warmteterugwinning kan beter energieterugwinning worden genoemd. Het systeem kan er namelijk ook binnenkomende lucht koelen in de zomer. Hoe werkt dit?

In de winter werkt warmteterugwinning ideaal: de binnenkomende lucht wordt voorverwarmd via de warmtewisselaar. Maar hoe zit het in de zomer? De wtw-installatie kan in de zomer de energie uit de koudere, gebruikte lucht gebruiken om binnenkomende lucht te verkoelen.

Bypass warmteterugwinning

Daarnaast zijn tegenwoordig de meeste wtw-installaties uitgerust met een bypass. Deze bypass geeft de mogelijkheid om de warmtewisselaar te omzeilen. Dit is handig voor koele zomernachten. Is de buitentemperatuur in de zomer koeler dan de binnentemperatuur? Dan treedt de bypass in werking.

wtw-unit bypass werking

De bypass zorgt ervoor dat afvoerlucht niet meer langs de warmtewisselaar gaat en de binnenkomende lucht wordt dus niet meer opgewarmd. De toegevoerde lucht is koeler dan de lucht in huis, waardoor de wtw-unit voor verkoeling zorgt. Dit systeem is niet vergelijkbaar met een airco. Voor een optimaal effect kan de wtw-unit tijdens een koele zomernacht op de hardste stand worden gezet voor extra verkoeling in huis.

Soorten wtw-installatie

Beste ventilatie met wtw-unit laten plaatsen

Wtw-installatie

Ben je op zoek naar een deskundige installateur voor jouw ventilatiesysteem met wtw? Vraag gratis en vrijblijvend ventilatie offertes aan en kom in contact met installateurs die in jouw regio actief zijn. Laat je adviseren over de mogelijkheden, vergelijk offertes en kies wie het beste bij je past.

Direct ventilatie installateurs vergelijken

  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis ventilatie offertes?
Geheel vrijblijvend
Wtw-installatie