Javascript is disabled, features may not work
Decentrale ventilatie
Vergelijk beste ventilatie deals

Decentrale ventilatie

Heeft jouw woning nog niet (voldoende) ventilatie, maar wil je geen ingrijpende renovatie met breekwerk? Dan is decentrale ventilatie wellicht een oplossing. Zo ventileer je ruimtes afzonderlijk, waardoor er geen plaatsing van ventilatiekanalen nodig is.

Wat is decentrale ventilatie?

Bij decentrale ventilatie (lokale ventilatie) wordt een ruimte afzonderlijk geventileerd. Hierdoor kun je doelgericht en efficiënt ventileren. Er zijn geen ventilatiekanalen nodig en er is geen doorstroom tussen verschillende ruimtes. Je kunt een ruimte ventileren zonder dat het debiet (=luchtstroom) van een andere ruimte wordt ontregeld.  

Iedere ruimte waar ventilatie gewenst is, kan een eigen decentrale ventilatie-unit krijgen. Denk hier aan vochtige ruimtes, zoals ventilatie in badkamer, keuken of kruipruimte. Maar ook de slaapkamer decentraal ventileren is mogelijk, omdat je ’s nachts goed wilt ventileren.

Welke soorten decentrale ventilatie zijn er?
 • Lokale buis- of opbouwventilatoren

Losse buisventilatoren, kanaalventilatoren of opbouwventilatoren zijn vorm van decentrale ventilatie. Geschikte decentrale ventilatie in badkamer of toilet. Houd er wel rekening mee dat inkomende lucht in de winter koud is en in de zomer warm.

 • Decentrale ventilatietype B (verouderde optie)

Dit is de decentrale variant op ventilatiesysteem B. Wordt nog weinig toegepast. 

 • Decentrale balansventilatie met wtw

Tegenwoordig wordt vooral de decentrale balansventilatie met warmteterugwinning gebruikt. 

Een decentrale balansventilatie met wtw zorgt voor een efficiënte ventilatie van een enkele ruimte. In tegenstelling tot centrale balansventilatie zijn er geen luchtkanalen nodig, enkel een doorvoer in de buitenmuur van de kamer. De warmtewisselaar verwarmt de toegevoerde verse lucht met de warmte van de gebruikte, afgevoerde lucht. Zo is er weinig warmteverlies en altijd voldoende ventilatie met een decentrale wtw-unit.

 • Geen luchtkanalen nodig, dus geen breekwerk
 • Stille manier van ventileren
 • Uitgerust met warmterecuperatie
 • Enkel doorvoer nodig in buitenmuur
decentrale balansventilatie
 • Decentrale ventilatie: als centrale (balans)ventilatie niet mogelijk is.

Waarom kies je voor decentrale ventilatie in plaats van centrale ventilatie? Hier wordt voornamelijk voor gekozen als centrale (balans)ventilatie geen optie is. Dit kan verschillende redenen hebben:

 • Ruimte is afgewerkt, maar er zijn geen ventilatiekanalen aanwezig.
 • Nabehandeling van geïsoleerde woningen zonder ventilatie
 • Als er geluidshinder is in omgeving: decentrale ventilatie kan geluiden dempen
 • Als je de centrale balansventilatie met wtw wilt, maar dit niet mogelijk is
decentrale ventilatie plaatsen

Is centrale balansventilatie met wtw geen optie in jouw woning? Dan is decentrale balansventilatie een mogelijkheid om toch te profiteren van warmteterugwinning.

Voor decentrale ventilatie is minder breekwerk nodig. Iedere ruimte krijgt een eigen decentrale wtw-unit, met toevoer en afvoer. Er is enkel een doorvoer nodig in de buitenmuur van de ruimte. Het is belangrijk de decentrale ventilatie optimaal te monteren in de ruimte:

 • Plaats het toestel in of tegen de buitenmuur
 • Kamer met hoog of schuin plafond? Plaats de unit zo hoog mogelijk
 • Vermijd objecten (vb. verlichting) voor het inblaasrooster

Wat kost decentrale ventilatie plaatsen? Decentrale ventilatie met wtw is duurder in aanschaf dan decentrale ventilatie zonder warmteterugwinning. Maar decentrale balansventilatie met wtw is uiteindelijk rendabeler dan een ventilatie zonder warmteterugwinning.

Soort
Prijs
Offertes
Decentrale balansventilatie prijs € 500 - 1.500 per unit

Decentrale ventilatie laten installeren?

Wil je jouw woning voorzien van ventilatie? Schakel de hulp in van een deskundige specialist. Deze specialist kan je adviseren over de beste ventilatie mogelijkheden voor jou. Vraag gratis ventilatie offertes aan en kom in contact met 3 specialisten die in jouw regio actief zijn. Je vergelijkt de specialisten en kiest de beste deal.

Direct ventilatie installateurs vergelijken

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal