Ventilatiesysteem D: balansventilatie met wtw

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Ventilatiesysteem D is volledig mechanisch: zowel de afvoer en aanvoer van lucht gaat op mechanische wijze. Dit ventilatietype wordt ook wel Balansventilatie genoemd en is vaak voorzien van een warmterugwinning-unit.

Wat is balansventilatie en hoe werkt het?

ventilatiesysteem d

Voordelen balansventilatie

 • Aangenaam klimaat
 • Weinig warmteverlies
 • Hoog rendement
 • Regelbaar
 • Filtering van lucht
 • Toevoer en afvoer gescheiden

Nadelen balansventilatie

 • Grotere ingreep bij verbouwing
 • Filters vervangen 1 a 2 keer per jaar
 • Enkel rendabel in goed geïsoleerde woning

Prijs ventilatiesysteem D plaatsen

Een balansventilatiebox kost gemiddeld € 600 – 800 euro, maar hier komen de kosten van ventilatiekanalen en de installatie van het systeem nog bovenop. Wil je een volledige balansventilatie met wtw laten aanleggen? Houd dan rekening met een aanschaf en installatieprijs van € 5.000 – 8.000.

Soort Prijs
Balansventilatie met wtw laten plaatsen € 5.000 - 8.000

Het plaatsen van een volledig balansventilatiesysteem gebeurt vooral bij nieuwbouw of bij volledig gestripte woningen. Laat dit ventilatiesysteem altijd installeren door een ervaren installateur. Deze specialist kan je informeren over de beste mogelijkheden voor jouw situatie en het systeem voor je installeren. Vraag gratis en vrijblijvend ventilatie offertes aan via Slimster om vakspecialisten te vergelijken.

Balansventilatie plaatsen
Gratis offertes

Ventilatie vervangen voor balansventilatie

Heb je al een mechanisch ventilatiesysteem in huis en wil je deze vervangen voor balansventilatie? Dit is een ingrijpende klus, aangezien er ventilatiekanalen nodig zijn voor de toevoer en voor de afvoer van de lucht. De kosten van balansventilatie aanleggen is afhankelijk van de huidige staat van de woning: zijn er al bruikbare ventilatiekanalen, hoeveel breekwerk is er nodig? Balansventilatie aanleggen in bestaande woningen gebeurt vooral bij volledig gestripte woningen. Bij kleinere woningrenovaties is het aanleggen van Ventilatiesysteem C+ een betere optie.

Ventilatie vervangen?
Vind beste vakman
balansventilatie nieuwbouw
Balansventilatie bedienen
Je kunt balansventilatie niet uitzetten. Er is een regelknop aanwezig waarmee je het ventilatiesysteem harder of zachter kunt zetten. Doorgaans is deze schakelaar voorzien van 3 standen of meer.

Wanneer is balansventilatie geschikt?

 • Bestaande bouw

Balansventilatie is lastig toepasbaar in bestaande woningen. Alleen bij een complete renovatie van de woning valt de keuze wel eens op balansventilatie. Het is namelijk lastig en duur om een bestaand huis te voorzien van de benodigde ventilatiekanalen. Er zijn kanalen nodig voor de afvoer én aanvoer van lucht.

Wil je een nieuw ventilatiesysteem laten plaatsen, maar geen volledige woningrenovatie doen? Ventilatiesysteem C+ is een geschikte optie als je de woning niet helemaal gaat strippen.

Tip: Bij bestaande woningen wordt soms decentrale balansventilatie geplaatst. Hier wordt per ruimte een decentrale box geplaatst.

 • Nieuwbouw

Bij nieuwbouwwoningen valt tegenwoordig de keuze doorgaans op balansventilatie of ventilatiesysteem D. Bij nieuwbouw is balansventilatie de beste keuze, al is de aanschaf duurder. Kies je voor balansventilatie met wtw, dan bespaar je nog meer op de stookkosten.

Wat is het beste ventilatiesysteem?
Ventilatie C of D

Hoe kan ik balansventilatie onderhouden?

Het is belangrijk dat de balansventilatie optimaal is afgesteld voor de beste prestaties. Ook het onderhoud van balansventilatie is van belang.

 • Filters vervangen: 1 à 2 keer per jaar
 • Klein onderhoud (iedere 1 à 2 jaar): ventilatiebox, roosters, ventielen onderhouden en reinigen.
 • Groot onderhoud (iedere 4 à 5 jaar): klein onderhoud + schoonmaken/onderhoud ventilatiekanalen

Je kunt ervoor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten voor de balansventilatie. Zo weet je zeker dat je ventilatiesysteem D goed onderhouden wordt. Voor dit onderhoudscontract betaal je een vast bedrag per maand of jaar.

Ventilatiesysteem D laten aanleggen

Ventilatiesysteem D

Balansventilatie of ventilatie type D zorgt voor een binnenklimaat die altijd optimaal is. Wil je balansventilatie in huis? Schakel dan altijd de hulp in van een ervaren installateur. Deze vakspecialist adviseert je over de mogelijkheden, kijkt wat het beste systeem is voor jou en legt het ventilatiesysteem aan. Ontdek meer over ventilatie laten aanleggen of vraag direct gratis ventilatie offertes aan bij Slimster. Zo kom je in contact met 3 vakmannen die in jouw regio actief zijn. Je vergelijkt deze vakmannen en bepaalt zelf wie jouw opdracht krijgt.

Direct 129 ventilatie installateurs vergelijken

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis ventilatie offertes?
Geheel vrijblijvend
Ventilatiesysteem D: balansventilatie met wtw