Ventilatiesysteem C of D: welke is geschikt?

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Ben je op zoek naar een ventilatiesysteem? Ventilatiesysteem C+ en ventilatiesysteem D zijn de meest populaire opties. In de praktijk wordt het normale ventilatiesysteem C minder vaak gebruikt en valt de keuze doorgaans op het vraaggestuurde ventilatietype C+. Maar welke ventilatie is beter: type C+ of D (balansventilatie)?

Wat is beter: type C of D?

De keuze voor ventilatie is afhankelijk van je wensen en eisen. Wat vind je belangrijk: prijs, kwaliteit, verbruik, geluid of luchtkwaliteit?

Aanschafkosten

  • Ventilatiesysteem C+ goedkoper dan balansventilatie

Qua aanschafkosten is type C+ de beste optie. Ventilatiesysteem C+ heeft een lagere investering dan ventilatietype D.

Verbruik

Wat is beter qua verbruik? Ventilatietype C+ is vraaggestuurd, waardoor je onnodige warmteverliezen terugdringt. Het verbruik van type C ligt lager dan D: voor type D heb je 2 ventilatoren nodig en voor type C slechts 1 ventilator. Maar ventilatietype D beschikt over warmteterugwinning en hierdoor bespaar je op de stookkosten. Type C+ heeft dit voordeel niet.

Luchtkwaliteit

  • Ventilatiesysteem D zorgt voor betere luchtkwaliteit

Ventilatiesysteem D kan de lucht behandelen en filteren bij binnenkomst in de woning. Ook is de toevoerlucht op een aangename temperatuur gebracht voordat het de woning binnenkomt. Bij type C wordt de aangevoerde lucht niet gefilterd en komt de lucht op buitentemperatuur naar binnen.

Geluid

  • Ventilatiesysteem C+ heeft meer omgevingsgeluiden, balansventilatie maakt zelf meer geluid

Heb je last van veel omgevingsgeluiden? Dan is ventilatie type D de beste optie. Bij deze balansventilatie heb je geen ventilatieroosters, waardoor geluiden van buitenaf buiten blijven. Het systeem zelf maakt wel enig geluid. Bij ventilatiesysteem C+ gaat de luchttoevoer natuurlijk via luchtroosters. Hierdoor zijn ook geluiden van buitenaf duidelijker te horen in huis.

Ventilatiesysteem laten plaatsen
Vergelijk offertes
ventilatiesysteem c of d

Renovatie: ventilatie type C+ of D?

Ga je jouw woning renoveren en wil je weten of je ventilatiesysteem C+ of D moet kiezen? De keuze hangt vooral af van jouw woning en geplande renovatie:

  • Ga je jouw woning compleet strippen of grondig renoveren? Bij ventilatiesysteem D is meer breekwerk nodig, aangezien er doorgaans extra ventilatiekanalen nodig zijn.
  • Ga je jouw woning renoveren, maar niet strippen? Dan is ventilatiesysteem C doorgaans meer geschikt, als de benodigde ventilatiekanalen al aanwezig zijn. De installatie is hierdoor eenvoudiger uit te voeren.
ventilatie c of d

Nieuwbouw: ventilatie type C+ of D?

Wat is de beste keuze bij nieuwbouw: type C+ of D? Bij nieuwbouw gelden er strenge eisen voor ventilatie. Zowel ventilatie type C+ als D zijn geschikt voor nieuwbouwwoningen. Maar de keuze valt meestal op ventilatietype D inclusief wtw. Deze balansventilatie met warmteterugwinning is duurder in aanschaf, maar levert je ook meer besparing op.

Meer informatie over juiste ventilatiesysteem

Ventilatie C of D

Wil je meer informatie over de beste ventilatiesystemen voor jouw woning of pand? Vraag gratis ventilatie offertes aan via Slimster. Zo kom je in contact met maximaal 3 vakmannen die in jouw regio actief zijn en aansluiten bij jouw wensen. Deze vakmannen adviseren je over de mogelijkheden en stellen een prijsofferte op. Je kunt de vakmannen en offertes vergelijken, en beslist wie de opdracht krijgt.

Direct ventilatie installateurs vergelijken

  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis ventilatie offertes?
Geheel vrijblijvend
Ventilatiesysteem C of D: welke is geschikt?