Ventilatiesysteem C

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Een van de meest voorkomende mechanische ventilatiesystemen in Nederland is ventilatiesysteem C. Dit systeem heeft een natuurlijke luchtaanvoer en een mechanische luchtafvoer. Tegenwoordig wordt in woningen vooral het vraaggestuurde ventilatiesysteem C+ toegepast. We leggen uit wat ventilatiesysteem C is én wat het ventilatie type C+ betekent.

ventilatie type c

Hoe werkt ventilatiesysteem C?

Bij ventilatiesysteem C is de luchtaanvoer natuurlijk geregeld en de luchtafvoer mechanisch. Dit is het tegenovergestelde van ventilatiesysteem B.

 • Luchttoevoer
  Verse lucht komt door een onderdruk op natuurlijke wijze de woning in. Deze onderdruk wordt veroorzaakt door de mechanische afzuiging van vervuilde lucht. De luchttoevoer vindt plaats via raam- en muurroosters in de leefruimtes van de woning (slaapkamer, woonkamer, gang).
 • Luchtafvoer
  Door de onderdruk verplaatst lucht zich van de leefruimtes richting de natte ruimtes. In de natte ruimtes zijn afzuigpunten geplaatst, die de vervuilde en vochtige lucht continu afvoeren naar buiten. De mechanische afzuiging blaast continu lucht naar buiten. Je kunt enkel met een schakelaar (2 of 3 standen) de kracht van de afzuiging bedienen.

Het standaard ventilatiesysteem C is niet vraaggestuurd en kijkt niet naar de luchtkwaliteit. Het systeem is goedkoper in aanschaf dan ventilatiesysteem D, maar zorgt voor onnodig energieverbruik. Er wordt namelijk continu lucht afgevoerd, ook als de binnenluchtkwaliteit goed is. Andere nadelen:

 • Luchtaanvoer niet gefilterd
 • Luchtaanvoer is op buitentemperatuur
 • Geluid & tocht in woning via roosters
 • Geen warmteterugwinning, zoals bij type D

Vraaggestuurde ventilatie C+ in plaats van ventilatie C

Het klassieke ventilatiesysteem type C krijgt steeds minder vaak de voorkeur. De luchtafvoer is niet regelbaar en er wordt niet gekeken naar luchtkwaliteit. Het systeem kan niet zelfstandig wisselen tussen een hoge of lage stand. Er wordt continu lucht afgezogen, waardoor je meer energie verbruikt dan nodig.

Ventilatie type C wordt vaker gebruikt in magazijnen dan woningen. Voor woningen is het ventilatiesysteem C+ beter geschikt, dit systeem is vraaggestuurd.

C+ ventilatiesysteem

Wat is ventilatiesysteem C+?

In woningen wordt dus steeds vaker gekozen voor ventilatiesysteem C+. Dit is een vraaggestuurd ventilatiesysteem en de afvoerroosters hebben zelfregelende eigenschappen. Voor de luchtafvoer wordt er continu gekeken naar de omstandigheden in de woning: hoe is de luchtkwaliteit?

 • Detecteert het systeem vochtige lucht (bv. door douchen) of vieze geurtjes (bv. door koken), dan wordt een hogere stand ingeschakeld om de lucht af te voeren.
 • Detecteert het systeem weinig veranderingen, bijvoorbeeld omdat er niemand thuis is? Dan wordt er weinig lucht afgevoerd.

Door dit vraaggestuurde systeem is de binnenluchtkwaliteit altijd optimaal. Het systeem is ook energiezuinig: er wordt alleen lucht afgevoerd als dit nodig is. De mate waarin lucht wordt afgevoerd, is ook bepalend voor de luchttoevoer. Op momenten dat er minder luchtafvoer is, is er ook minder luchttoevoer, tocht of warmteverlies. Dit scheelt ook in je energieverbruik.

Ventilatie type C+ plaatsen
Vind beste vakspecialist

Voordelen ventilatie type C+

 • Systeem is vraaggestuurd
 • Minder energieverbruik dan standaard type C
 • Continu optimale binnenluchtkwaliteit
 • Voert alleen lucht af waar & wanneer nodig
 • Geschikt voor woningen

Nadelen ventilatie type C+

 • Luchtaanvoer niet gefilterd
 • Luchtaanvoer is op buitentemperatuur
 • Kans op tocht en warmteverlies
 • Geen warmteterugwinning, zoals bij type D

Welk ventilatiesysteem is het meest geschikt voor jouw woning: systeem C of D?

Verschil tussen systeem C en D
Ventilatiesysteem C of D

Prijs ventilatiesysteem C(+) plaatsen

Wat kost een ventilatie type C? Het standaard ventilatiesysteem C is goedkoper dan ventilatie type C+. Bekijk de prijzen voor een compleet ventilatiesysteem C en C+.

Soort systeem Prijs* Offertes vergelijken
Ventilatiesysteem C € 3.000 - 4.000
Ventilatiesysteem C+ € 3.500 - 4.500 Ventilatie offertes

* Prijs voor compleet ventilatiesysteem C inclusief plaatsing.

Het plaatsen van een compleet ventilatiesysteem C gebeurt vooral bij renovaties van oudere woningen of bij nieuwbouw. We raden je aan om een volledig ventilatiesysteem altijd te laten installeren door een vakman. Deze vakspecialist kan je adviseren over de beste ventilatiemogelijkheden en het systeem installeren. Vraag gratis ventilatie offertes aan bij Slimster om vakmannen te vergelijken.

Ventilatiesysteem C vervangen

Heb je al mechanische ventilatie in huis? Ventilatiesysteem C gaat gemiddeld 15 tot 20 jaar mee. Maakt de ventilatie meer lawaai, is het energieverbruik hoger en werkt het systeem minder goed? Je kunt het ventilatie C systeem laten vervangen. Doorgaans betaal je hier € 300 – 500 voor.

Meer over ventilatie laten installeren?
Ventilatie plaatsen kosten
type c ventilatie

Wanneer is ventilatie type C+ geschikt?

Ventilatie type C+ heeft een betere controle over de luchtkwaliteit dan type C en is hierdoor geschikt voor woningen. Houd er wel rekening mee dat bij ventilatie C+ de inkomende lucht niet gefilterd of voorverwarmd wordt. Dit gebeurt wel bij ventilatiesysteem D.

Hoe kan ik ventilatie type C onderhouden?

Een ventilatiesysteem C moet goed onderhouden worden. Achterstallig onderhoud kan leiden tot een slecht werkend systeem, slechte luchtkwaliteit in huis en onnodig energieverbruik.

De luchttoevoer kun je zelf onderhouden. Hiervoor kun je de ventilatieroosters schoonmaken. Ook de filters en ventielen van de luchtafvoer kun je zelf reinigen. Schakel voor het grotere onderhoud een specialist in:

 • Klein onderhoud (iedere 1 à 2 jaar): ventilatiebox, roosters en ventielen onderhouden en gereinigd.
 • Groot onderhoud (iedere 4 à 5 jaar): klein onderhoud + onderhoud/schoonmaken ventilatiekanalen.

Tijd voor een nieuwe ventilatiebox? Ontdek info en kosten over ventilatie vervangen.

Ventilatiesysteem C laten aanleggen

Ventilatiesysteem C

Wil je een nieuw ventilatiesysteem C plaatsen of je huidige ventilatie vervangen? Schakel dan de hulp in van een ervaren installateur. Deze installateur kan je adviseren over de beste opties voor jouw woning en wensen. Ook zorgt deze vakspecialist voor een correcte plaatsing van het ventilatiesysteem, zodat je er optimaal van profiteert. Vraag nu gratis ventilatie offertes aan en kom in contact met 3 vakmannen die in jouw regio actief zijn.

Direct 128 ventilatie installateurs vergelijken

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis ventilatie offertes?
Geheel vrijblijvend
Ventilatiesysteem C