Javascript is disabled, features may not work
Mechanische ventilatie
Vergelijk beste ventilatie deals

Mechanische ventilatie

Een woning ventileren kan op natuurlijke of mechanische wijze. Mechanische ventilatie is tegenwoordig de beste optie, vooral in goed geïsoleerde huizen. Wat is mechanische ventilatie, hoe werkt het en hoe kies je de beste mechanische ventilatie?

Wat is mechanische ventilatie?

Het doel van een gebouw ventileren is vervuilde lucht afvoeren en vervangen door vers toegevoerde lucht. Dit ventileren kan op 2 manieren: natuurlijk of mechanisch. Natuurlijk ventileren is populair, maar vaak niet voldoende. Zeker bij een goed geïsoleerd gebouw werkt natuurlijke ventilatie niet afdoende.

Bij mechanische ventilatie gaat de toevoer en afvoer (deels) mechanisch. Een automatisch systeem zorgt voor voldoende luchtcirculatie zodat vervuilde, vochtige lucht wordt afgevoerd en wordt aangevuld door verse lucht.

Bij mechanische ventilatie vindt (een deel van) de luchtcirculatie mechanisch plaats. Hoe de ventilatie precies werkt, is afhankelijk van het soort mechanische ventilatiesysteem. Er zijn diverse opties:

 • Mechanische luchttoevoer via roosters en ventielen, maar natuurlijke afvoer (weinig toegepast)
 • Mechanische luchtafvoer, maar natuurlijke toevoer (populair in Nederland)
 • Mechanische afvoer en toevoer (balansventilatie)

Bij alle mechanische ventilatiesystemen kun je de ventilatie regelen met een schakelaar. Deze schakelaar heeft meestal 2 of 3 standen.

Er zijn verschillende soorten mechanische ventilatiesystemen. In Nederland zien we doorgaans alleen ventilatie type C en D terug. Voor type B wordt nauwelijks nog gekozen, maar voor de volledigheid noemen we dit systeem.

Type
Werking
Gem. prijs
Mechanische ventilatie B Mechanische luchttoevoer + natuurlijke luchtafvoer. Nauwelijks nog toegepast. € 2.800 - 3.200
Mechanische ventilatie C Natuurlijke luchttoevoer + mechanische luchtafvoer. Populair in Nederland. € 3.000 - 4.500
Mechanische ventilatie D Volledig mechanisch. Luchttoevoer + luchtafvoer zijn in balans. € 5.000 - 8.000

De mechanische ventilatie prijzen zijn de kosten van de aanleg van een volledig ventilatiesysteem. Heb je al ventilatiekanalen in de woning of wil je enkel de box vervangen? Dan zullen de kosten lager uitvallen.

Mechanische ventilatie plaatsen?
Gratis offertes
mechanische ventilatie box

Decentrale of centrale mechanische ventilatie?

Wil je mechanische ventilatie in een bestaande woning laten inbouwen? Het plaatsen van ventilatiekanalen en de ventilatie-unit is vrij ingrijpend. Zonder ingrijpende renovatie is een heel nieuw centraal systeem niet mogelijk. Liggen er al ventilatiekanalen? Dan is de installatie al wat minder ingrijpend. In dit geval kun je ook kiezen voor decentrale ventilatie, ofwel een lokale unit.

Meer informatie?
Decentrale ventilatie

Welke mechanische ventilatie heb je nodig? Zoals eerder gezegd wordt mechanisch ventilatiesysteem B nauwelijks toegepast in woningen. Op zoek naar de beste mechanische ventilatie gaat het doorgaans om de keuze tussen ventilatiesysteem C (mechanische afvoer) en ventilatiesysteem D (balansventilatie). Ontdek de verschillen tussen ventilatie type C en D.

 • Zorg dat goede doorstroom is door de woning
 • Zet mechanische ventilatie nooit uit (enkel bij onderhoud of ramp, dan kun je stekker eruit halen)
 • Maak roosters en ventielen 1 keer per jaar schoon
 • Ga je isoleren? Zorg dan dat je ook de ventilatie op orde hebt
 • Plaats een ventilatiewarmtepomp en maak je systeem zuiniger

De mechanische ventilatie heeft 2 of 3 standen, maar wanneer gebruik je welke stand?

 • Bij 2 standen:
  1 = standaard, 2 = bij koken, douchen etc
 • Bij 3 standen:
  1 = als je niet thuis bent, 2 = als je thuis bent, 3 = bij koken, douchen etc
mechanische ventilatie ventiel

Wil je mechanische ventilatie aanleggen of vervangen? Schakel dan de hulp in van een deskundig bedrijf. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt voor een ventilatiesysteem. Ook is het belangrijk dat de installatie correct wordt geplaatst en afgesteld. Een verkeerde montage of verkeerd inregelen kan de werking van het systeem negatief beïnvloeden.

Ventilatie laten plaatsen?
Ventilatie installeren
Hoelang gaat mechanische ventilatie mee?

Mechanische ventilatie heeft gemiddeld een levensduur van 15 jaar. Goed onderhoud zorgt ervoor dat de ventilatiebox langer optimaal werkt. Maakt je mechanische ventilatie lawaai of werkt de afzuiging niet meer goed? Dan kan het nodig zijn de mechanische ventilatie te vervangen.   

Hoe werkt mechanische ventilatie in appartementen?

Appartementen die vanaf de jaren 70 zijn gebouwd, hebben doorgaans een mechanisch ventilatiesysteem. Dit kan een los systeem zijn of een collectief systeem. Heb je een individueel systeem, dan heb je een eigen ventilatie-box. Bij een collectief systeem staat er een ventilator op het dak, die lucht uit alle woningen afzuigt.

Moet ik mijn mechanische ventilatie laten keuren?

Maakt de mechanische ventilatie veel geluid of werkt het niet goed? Laat dan een ventilatiedeskundige langskomen om je ventilatie te controleren. Koop je een huis waar mechanisch ventilatiesysteem in zit? Laat het systeem dan keuren, zodat je zeker weet dat alles naar behoren werkt. Laat de Ventilatie Prestatie Keuring uitvoeren.

Welk energielabel heeft mechanische ventilatie?

Sinds 2016 hebben nieuwe ventilatie-units een energielabel. Units voor mechanische ventilatie komen doorgaans niet hoger dan label B. Op het energielabel vind je ook het geluidsniveau van de unit.

Mechanische ventilatie offertes vergelijken

Ben je op zoek naar een deskundige vakspecialist die jouw mechanische ventilatie kan installeren of vervangen? Vraag gratis en vrijblijvend ventilatie offertes aan bij Slimster. Je komt in contact met maximaal 3 vakmannen die in jouw regio actief zijn en beslist zelf welke specialist het beste bij je past.

Direct ventilatie experts vergelijken

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal