Kelder ventilatie

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Heb je een kelder? Dan is het belangrijk deze goed te ventileren. Maar waarom is kelder ventilatie belangrijk? En hoe kun je het beste een kelder ventileren?

Waarom kelder ventilatie belangrijk?

Het wordt vaak vergeten, maar ventilatie is net zo belangrijk (of zelfs belangrijker) als in andere ruimtes in huis. De kelder is doorgaans een vochtige ruimte. Kelders zitten onder de grond, de temperatuur is er laag en er komt weinig of geen verse lucht binnen. In een gesloten ruimte stijgt de luchtvochtigheid in een rap tempo. Dit leidt tot vervelende vochtproblemen, zoals condensvorming, schimmel en een muffe geur.

Een goede ventilatie in een kelder zorgt ervoor dat gebruikte, vochtige lucht wordt afgevoerd. Deze vochtige lucht wordt vervangen door frisse, droge lucht. Maar hoe kun je een kelder ventileren?

Moet ik mijn kelder ventileren?

Wil je jouw kelder gebruiken als leefruimte? Dan is een goede ventilatie onmisbaar. Maar ook als jouw kelder geen leefruimte is, wil je goed ventileren. Een voorraadkast in de kelder of bergruimte wil je bijvoorbeeld ook niet vochtig hebben. Een leefruimte in de kelder wil je wel nog beter ventileren dan een ongebruikte kelder. Laat je adviseren door een specialist over de beste manier om jouw kelder te ventileren.

Kelder ventilatie laten plaatsen
Ventilatie offertes

Nieuwe kelder met ventilatie plaatsen

Heb je nog geen kelder in huis en denk je aan een nieuwe kelder plaatsen? Laat de ventilatie in de kelder dan direct goed regelen.

Kelder laten plaatsen?
Nieuwe kelder
mechanische ventilatie kelder

Ventilatie in kelder verbeteren

Wil je jouw bestaande kelder beter ventileren en condensvorming voorkomen? Dan heb je verschillende mogelijkheden:

  • Natuurlijk ventileren
  • Losse ventilatoren
  • Mechanisch ventilatiesysteem

Natuurlijke ventilatie verbeteren

De meest simpele manier van je kelder ventileren is natuurlijke ventilatie. Je ventileert dan met buitenlucht via natuurlijke luchtstromen. Natuurlijke ventilatie is niet vanzelfsprekend in een kelder. Je kunt ventilatieroosters plaatsen in deuren en muren, maar natuurlijke ventilatie is meestal niet afdoende om condensvorming te voorkomen.

Kelder ventileren met koekoek raam

ventilatie kelder koekoek raam

Wil je jouw kelder (deels) natuurlijk ventileren en ligt jouw kelder deels boven de grond? Dan kun je ervoor kiezen (kleine) ramen te plaatsen hoog in de muur. Je kunt ook een koekoekraam in de kelder plaatsen. Een koekoekraam is een hoog raam, met aan de buitenzijde een stuk uitgegraven grond. Daarboven bevindt zich soms een valrooster.

Ventilator voor vochtige kelder

Je kunt een kelder ook ventileren met losse ventilatoren. Vooral de buisventilator wordt hier vaak gebruikt: deze ventilator wordt tussen 2 buizen geplaatst en is krachtiger dan andere ventilatoren.

Mechanische ventilatie plaatsen

Bij kelderventilatie is het belangrijk dat de toegevoerde lucht een lagere luchtvochtigheid heeft dan de lucht in de kelder zelf. Anders heeft het geen zin om te ventileren. Zorg daarom voor kelder ventilatie met vochtsensor. Het beste is om een mechanisch ventilatiesysteem te plaatsen die zowel de toevoer als afvoer reguleert. Dit is balansventilatie (ventilatie type D).

Ventilatiesysteem C+ is ook een mogelijkheid. Hierbij gaat de luchtafvoer mechanisch, maar is de luchttoevoer niet gereguleerd. Hierdoor heb je naast systeem C vaak ook nog een ontvochtiger nodig in de kelder.

Tip: bij centrale ventilatiesystemen gebeurt de luchttoevoer in andere ruimtes dan de luchtafvoer. Het kan voorkomen dat lucht juist condenseert als het vanuit de woning de koude kelder in komt. Laat je adviseren wat de beste optie is in jouw kelder: een centraal systeem of decentrale ventilatie.

Heb je plekken in de kelder waar het lastig ventileren is? Daar kun je een ontvochtiger neerzetten. Een ontvochtiger is een toestel dat het teveel aan vocht continu afvoert. Zo kun je de luchtvochtigheid in een kelder verlagen. Plaats je een ontvochtiger? Zorg dan wel dat er alsnog ventilatie aanwezig is in de kelder.

Vochtbestrijding of ventilatie plaatsen?

Kelder ventilatie

In een kelder kunnen verschillende vochtproblemen ontstaan. Niet ieder vochtprobleem komt door een slechte ventilatie. Heb je vochtproblemen in de kelder zoals doorslaand vocht of optrekkend vocht? Vraag dan gratis vochtbestrijding offertes aan om het vochtprobleem op te laten lossen door een expert.

Heb je condenvorming en schimmel in de kelder? Dit komt door een slecht geventileerde ruimte. Schakel de hulp in van een ervaren ventilatie specialist: vraag gratis ventilatie offertes aan.

Kelder ventilatie aanbrengen door deskundige

  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis ventilatie offertes?
Geheel vrijblijvend
Kelder ventilatie