Badkamer ventilatie

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Je badkamer is een van de vochtigste ruimtes in huis. Tijdens het douchen en baden komt er veel vocht vrij. Een goede ventilatie is cruciaal om vochtproblemen, muffe luchtjes en condens te voorkomen. Wat zijn je mogelijkheden voor goede badkamer ventilatie?

Hoe kun je het beste badkamer ventileren?

Natuurlijke ventilatie is een optie in badkamers, maar werkt doorgaans niet afdoende. Door koude lucht van buiten naar binnen te halen, kan je namelijk ook meer vochtproblemen krijgen. Koude lucht neemt namelijk minder vocht op dan warme lucht. Gecontroleerd ventileren met behulp van mechanische ventilatie is de betere optie.

badkamer ventilatie

Afzuiging met badkamerventilator

Wil je geen centraal ventilatiesysteem plaatsen, maar enkel de badkamer ventileren en afzuigen? Je kunt dan decentrale ventilatie in de vorm van een losse badkamerventilator plaatsen. Deze ventilator is beschikbaar in verschillende varianten:

 • Opbouwventilatoren
 • Buisventilatoren
 • Kanaalventilatoren

Zorg wel dat er ook een mogelijkheid tot luchttoevoer is als de afzuiging aanstaat, zoals een ventilatierooster of een geopend raam.

Bediening van badkamerventilator

 • Aan/uit-stand: met wandschakelaar of trekkoord. Schakelaar kan ook verwerkt worden in lichtschakelaar: ventilator gaat dan aan zodra licht aan gaat.
 • Naloop-timer: een badkamer ventilator met naloop timer is aan te raden. Na het verlaten van de badkamer blijft de ventilator nog een instelbare tijd draaien. Zo wordt de badkamer goed verlucht.
 • Hygrostaat: sensor die luchtvochtigheid meet. Ventilator schakelt zichzelf in bij te hoge luchtvochtighed.
 • Bewegingssensor: ventilator gaat aan zodra er beweging wordt geregistreerd.

Kan ik een losse badkamerventilator zelf installeren?

Ga je voor een losse ventilator in de badkamer? Die kun je met behulp van de montagehandleiding zelf installeren. Zorg wel altijd dat je de stroom uitschakelt voordat je aan de slag gaat.

Beste positie afzuiging in badkamer

Waar kun je de afzuiging in de badkamer het beste plaatsen? Je moet met enkele zaken rekening houden:

 • Afstand tot bad/douche: vanwege de veiligheid mag je ventilatoren in natte ruimtes niet vlakbij bad of douche monteren. Hoog boven de douche of badkuip is doorgaans wel een optie.
 • Juiste buisdiameter en lengte van afvoerkanaal: je wilt dat de ventilator krachtig werkt. Is een afvoerkanaal van max. 1 meter het beste? Dan wil je hier de positie van de afzuiging in de badkamer ook op aanpassen.
ventilatie badkamer

Mechanisch ventilatiesysteem in badkamer

Met een losse badkamerventilator wordt alleen de lucht in de badkamer afgezogen. De beste oplossing voor goede ventilatie in huis is een mechanisch ventilatiesysteem. Je hebt de optie uit ventilatiesysteem C of ventilatiesysteem D.

 • Ventilatie type C: hier is de aanvoer natuurlijk, maar wordt de lucht mechanisch afgezogen. Dit is de meest gebruikte optie in bestaande woningen.
 • Ventilatie type D: dit is balansventilatie. Zowel de aanvoer als afvoer van lucht gaat mechanisch. Bij balansventilatie wordt ook vaak warmteterugwinning gebruikt. Dit betekent dat de warmte uit de gebruikte, vochtige lucht wordt gebruikt om de toegevoerde lucht te verwarmen.
Mechanische ventilatie in badkamer plaatsen?
Gratis offertes

Hoe werkt mechanische ventilatie in badkamer?

Mechanische ventilatie staat 24 uur per dag aan. Door mechanische ventilatie verlies je meer warmte, maar dit gebeurt ook bij natuurlijke ventilatie zoals geopende ramen.

In de badkamer, keuken en toilet wordt de gebruikte lucht uit huis afgezogen. Zodra gebruikte lucht is afgezogen ontstaat er onderdruk, die moet worden aangevuld met verse lucht. Er is daarom altijd een ventilatieopening nodig waarlangs lucht de badkamer in kan stromen. Dit kan een ruime kier onder de deur zijn, maar de badkamerdeur openen werkt ook. Ventileer de badkamer goed na het douchen of baden. Zet de mechanische ventilatie een uur op de hoogste ventilatiestand, zodat vocht en vervuilde lucht goed wordt afgevoerd en ververst.

Schimmel in badkamer?

Schimmel in badkamer?

Iedereen krijgt wel een keer te maken met kalkaanslag of schimmelvorming in de badkamer. Hoe kun je kalk of schimmel verwijderen of zelfs voorkomen? Dankzij de onderstaande tips heb je in no-time weer een frisse badkamer.
Schimmel verwijderen

Badkamer ventilatie laten plaatsen door specialist?

Badkamer ventilatie

Ben je op zoek naar betere ventilatie in je badkamer? Vraag gratis ventilatie offertes aan en laat je adviseren door een specialist. Decentraal of centraal? Systeem C of systeem D? Wel of geen warmteterugwinning? Een specialist bespreekt de beste ventilatiemogelijkheden voor jou.

Direct ventilatie installateurs vergelijken

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis ventilatie offertes?
Geheel vrijblijvend
Badkamer ventilatie