• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 138.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Hybride warmtepomp

Wat kost een hybride warmtepomp?

Ga naar
Minimale kosten € 5.000,- Maximale kosten € 8.000,- Gemiddeld Gemiddelde kosten € 6.500,-
Gemiddelde prijs hybride warmtepomp, excl. cv ketel

Wil je jouw huis op een duurzame manier verwarmen, maar wil je (nog) niet helemaal van het gas af? Een hybride warmtepomp is een uitstekende tussenstap richting gasloos wonen. Deze warmtepomp werkt samen met je cv ketel en is dus een tussenfase van een vol elektrisch huis.

Voordelen hybride warmtepomp

 • Goedkoper dan volledige warmtepomp
 • Eenvoudig te installeren
 • CO2 uitstoot daalt met ong. 25%
 • Subsidie mogelijk
 • Minder ruimte nodig dan all electric
 • Matige woningisolatie is voldoende

Nadelen hybride warmtepomp

 • Minder energie besparen dan met all electric
 • Afstemming warmtepomp & ketel nodig
 • Tussenoplossing als je van gas af wilt

Voorwaarden hybride warmtepomp

Is jouw woning geschikt voor een hybride warmtepomp? Het is belangrijk te achterhalen of jouw woning voldoende geïsoleerd is, voordat je een warmtepomp laat aansluiten op je cv ketel.

 • Matige isolatie is voldoende: dubbel glas, spouwmuurisolatie en matige vloer- en dakisolatie.
 • Heb je goede of uitstekende isolatie? Dan kun je ook een volledige warmtepomp overwegen.

Hoe beter de isolatie van de woning is, hoe langer de warmtepomp kan verwarmen zonder hulp van de cv ketel. Dit zie je dan terug in de opbrengst.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Soorten
Prijs*
Subsidie**
Hybride warmtepomp excl. cv ketel € 5.000 - 7.000 € 1.500 - 1.800
Hybride warmtepomp incl. cv ketel € 6.700 - 8.700 € 1.500 - 1.800

* Gemiddelde prijs hybride warmtepomp, incl. btw en installatie.

Ben je benieuwd naar de kosten van een hybride warmtepomp? Bekijk dan bovengenoemde indicatieprijzen van de warmtepomp aangesloten op de cv ketel. De prijs is afhankelijk van de soort warmtepomp, installatie en het al dan niet plaatsen van een nieuwe cv ketel. Wil je de exacte prijs weten van jouw nieuwe hybride warmtepomp?

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met een ander soort toestel, zoals de gas cv ketel. Hybride warmtepompen werken op elektriciteit. Ze verwarmen het huis en/of leveren warm water, zolang er voldoende energie uit de lucht kan worden gehaald.

Is de warmtevraag hoger dan de warmtepomp kan leveren? Dan springt de cv ketel bij om de ruimte of het (tap)water te verwarmen.

Meer over de werking?

Hybride warmtepomp soorten

Een hybride warmtepomp haalt energie uit lucht. Dit kan op 2 manieren:

 1. Lucht-water warmtepomp: warmte wordt uit buitenlucht gehaald.
 2. Lucht-lucht warmtepomp: warmte wordt uit afgevoerde ventilatielucht gehaald. De woning heeft wel een ventilatiesysteem nodig, dit is vooral het geval bij jaren 80 woningen.

Daarnaast is er ook een combinatieysteem mogelijk: de warmte kan dan gehaald worden uit de buitenlucht (met buitenunit) of de ventilatielucht.

Hybride warmtepomp met bestaande radiatoren

Een hybride warmtepomp verwarmt tot 45-55 graden, dit is een lagere temperatuur dan met de cv-ketel. Radiatoren in oudere woningen zijn vaak geschikt voor deze lage temperatuurverwarming, omdat ze ontworpen zijn om woningen zonder isolatie te verwarmen. Hierdoor hebben ze een grote capaciteit.

Hybride warmtepompen zijn het meest efficiënt in combinatie met vloerverwarming of andere lage temperatuurverwarming. Ze kunnen de warmte dan beter afgeven. Het is echter niet noodzakelijk.

Optimale afstemming warmtepomp en cv ketel

Het is essentieel om een hybride warmtepomp en cv ketel goed in te regelen. Schakel hiervoor altijd een gecertificeerde vakman in, die precies weet hoe jouw woning het beste verwarmd kan worden. Door de warmtepomp en cv goed in te regelen en op elkaar af te stemmen, zorg je voor het beste rendement.

Hoe hoger het rendement van de warmtepomp, hoe meer je bespaart. Op deze manier is de terugverdientijd van de hybride warmtepomp korter dan bij een niet optimale afstemming.

Meer over rendement hybride warmtepomp?

Voordelen gecertificeerde installateur

Laat je hybride warmtepomp installeren door een gecertificeerde installateur. Maar waarom is het verstandig een erkende vakman in te schakelen?

 • Advies over beste warmtepomp voor jouw situatie.
 • Vakman zorgt voor correcte installatie.
 • Vakman zorgt voor optimale afstemming warmtepomp & cv ketel.
 • Alleen recht op warmtepomp subsidie bij installatie door erkende vakman.
Laat een verwarmingsprogramma instellen op thermostaat Een verwarmingsprogramma op je slimme thermostaat zorgt voor een optimaal rendement. Zo hoef je niet zelf aan de thermostaat te draaien en kan de warmtepomp stabiel en continu verwarmen.

Beste deal vinden voor nieuwe hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is nog steeds een flinke investering. Daarom raden wij je altijd aan om meerdere bedrijven te vergelijken voordat je een keuze maakt. Zo bepaal je zelf welke (erkende) vakman het beste bij jouw wensen én je budget past. Bij Slimster kom je alleen in contact met vakmannen die in jouw regio werken, waardoor de voorrijkosten betaalbaar blijven. Vraag gratis warmtepomp offertes aan en beslis welke installateur de warmtepomp gaat plaatsen.

Direct warmtepomp installateurs vergelijken

Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal