Gratis warmtepomp offertes?
Gratis & vrijblijvend

Wat kost een hybride warmtepomp?

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Wil je jouw huis op een duurzame manier verwarmen, maar wil je (nog) niet helemaal van het gas af? Een hybride warmtepomp is een uitstekende tussenstap richting gasloos wonen. Deze warmtepomp werkt samen met je cv-ketel en is dus een tussenfase van een vol elektrisch huis.

Minimale kosten € 6.000
Gemiddelde kosten € 7.100
Maximale kosten € 8.100
Gemiddelde prijs hybride warmtepomp zonder cv-ketel.

Voordelen hybride warmtepomp

 • Goedkoper dan volledige warmtepomp
 • Eenvoudig te installeren
 • CO2 uitstoot daalt met ong. 25%
 • Subsidie mogelijk
 • Minder ruimte nodig dan all electric
 • Matige woningisolatie is voldoende

Nadelen hybride warmtepomp

 • Minder energie besparen dan met all electric
 • Afstemming warmtepomp & ketel nodig
 • Tussenoplossing als je van gas af wilt

Voorwaarden hybride warmtepomp

Is jouw woning geschikt voor een hybride warmtepomp? Het is belangrijk te achterhalen of jouw woning voldoende geïsoleerd is, voordat je een warmtepomp laat aansluiten op je cv ketel.

 • Matige isolatie is voldoende: dubbel glas, spouwmuurisolatie en matige vloer- en dakisolatie.
 • Heb je goede of uitstekende isolatie? Dan kun je ook een volledige warmtepomp overwegen.

Hoe beter de isolatie van de woning is, hoe langer de warmtepomp kan verwarmen zonder hulp van de cv ketel. Dit zie je dan terug in de opbrengst.

Woning geschikt voor hybride warmtepomp? Doe de check

Zet de maximale aanvoertemperatuur van de cv-ketel op 50 of 55 graden (meestal kan dit eenvoudig zelf). Houd in de gaten of jouw woning in de komende periode goed warm wordt:

 • Krijg je jouw huis goed warm? Dan is een hybride warmtepomp geschikt.
 • Krijg je jouw huis enkel op koude dagen minder goed warm? Ook dan is een hybride warmtepomp mogelijk, indien nodig springt de cv-ketel namelijk bij.
 • Krijg je jouw huis niet warm genoeg, ook als het niet vriest? Dan is het verstandig eerst je huis beter te isoleren.
slimster
Warmtepompen vergelijken sinds 2011
Bij Slimster vergelijken we al sinds 2011 de prijzen van een hybride warmtepomp voor onze bezoekers. We hebben al tienduizenden mensen geholpen met het aanvragen van warmtepomp offertes.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Soorten Gem. prijs¹ Subsidie²
Hybride warmtepomp zonder cv-ketel € 5.000 - 7.000 € 2.550
Hybride warmtepomp met cv-ketel € 7.100 - 9.100 € 2.550

¹ Gemiddelde prijs hybride warmtepomp met installatie, zonder subsidie.
² Gemiddeld subsidiebedrag.

Benieuwd naar de kosten van een hybride warmtepomp? Bekijk dan bovengenoemde indicatieprijzen van de warmtepomp aangesloten op de cv ketel. De prijs is afhankelijk van de soort warmtepomp, installatie en het al dan niet plaatsen van een nieuwe cv ketel.

Hoe zijn de hybride warmtepomp kosten berekend?
De prijzen & subsidies van een hybride warmtepomp zijn gebaseerd op informatie van de RVO. De exacte prijzen & subsidies voor een warmtepomp kunnen verschillen per installateur of per vermogen van de warmtepomp. Vraag vrijblijvend warmtepomp offertes aan voor een prijs op maat voor jouw situatie of raadpleeg onze subsidiepagina's voor de exacte subsidiebedragen.

Wil je de exacte prijs weten van jouw nieuwe hybride warmtepomp? Vraag vrijblijvend warmtepomp offertes aan en laat je adviseren door een van onze aangesloten vakmannen.

Vergelijk direct 338 warmtepomp installateurs

hybride warmtepomp

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met een ander soort toestel, zoals de gas cv ketel. Hybride warmtepompen werken op elektriciteit. Ze verwarmen het huis en/of leveren warm water, zolang er voldoende energie uit de lucht kan worden gehaald.

Is de warmtevraag hoger dan de warmtepomp kan leveren? Dan springt de cv ketel bij om de ruimte of het (tap)water te verwarmen. De combinatie van de cv ketel en warmtepomp wordt ook wel UHR ketel genoemd.

Wat is een UHR ketel?

De UHR ketel staat voor Ultra Hoog Rendement ketel. Deze UHR ketel kan een rendement van 140% behalen. Dit doet hij dankzij de slimme combinatie van hr ketel en warmtepomp.

Simpel gezegd is de UHR ketel de combinatie van hybride warmtepomp en hr ketel.

Meer over de werking?
Werking warmtepomp

Hybride warmtepomp soorten

Een hybride warmtepomp haalt energie uit lucht. Dit kan op 2 manieren:

 1. Lucht-water warmtepomp
 2. Lucht-lucht warmtepomp

Daarnaast is er ook een combinatieysteem mogelijk: de warmte kan dan gehaald worden uit de buitenlucht (met buitenunit) of de ventilatielucht.

Hybride warmtepomp met bestaande radiatoren

Een hybride warmtepomp verwarmt tot 45-55 graden, dit is een lagere temperatuur dan met de cv-ketel. Radiatoren in oudere woningen zijn vaak geschikt voor deze lage temperatuurverwarming, omdat ze ontworpen zijn om woningen zonder isolatie te verwarmen. Hierdoor hebben ze een grote capaciteit.

Hybride warmtepompen zijn het meest efficiënt in combinatie met vloerverwarming of andere lage temperatuurverwarming. Ze kunnen de warmte dan beter afgeven. Het is echter niet noodzakelijk.

Optimale afstemming warmtepomp en cv ketel

Het is essentieel om een hybride warmtepomp en cv ketel goed in te regelen. Schakel hiervoor altijd een gecertificeerde vakman in, die precies weet hoe jouw woning het beste verwarmd kan worden. Door de warmtepomp en cv goed in te regelen en op elkaar af te stemmen, zorg je voor het beste rendement.

Hoe hoger het rendement van de warmtepomp, hoe meer je bespaart. Op deze manier is de terugverdientijd van de hybride warmtepomp korter dan bij een niet optimale afstemming.

Meer over rendement hybride warmtepomp?
Rendement warmtepomp

Voordelen gecertificeerde installateur

Laat je hybride warmtepomp installeren door een gecertificeerde installateur. Maar waarom is het verstandig een erkende vakman in te schakelen?

 • Advies over beste warmtepomp voor jouw situatie.
 • Vakman zorgt voor correcte installatie.
 • Vakman zorgt voor optimale afstemming warmtepomp & cv ketel.
 • Alleen recht op warmtepomp subsidie bij installatie door erkende vakman.
Laat een verwarmingsprogramma instellen op thermostaat
Een verwarmingsprogramma op je slimme thermostaat zorgt voor een optimaal rendement. Zo hoef je niet zelf aan de thermostaat te draaien en kan de warmtepomp stabiel en continu verwarmen.

Beste deal vinden voor nieuwe hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp kosten

Een hybride warmtepomp is nog steeds een flinke investering. Daarom raden wij je altijd aan om meerdere bedrijven te vergelijken voordat je een keuze maakt. Zo bepaal je zelf welke (erkende) vakman het beste bij jouw wensen én je budget past. Bij Slimster kom je alleen in contact met 4 vakmannen die in jouw regio werken, waardoor de voorrijkosten betaalbaar blijven. Vraag gratis warmtepomp offertes aan en beslis welke installateur de warmtepomp gaat plaatsen.

Direct 338 warmtepomp installateurs vergelijken

Zonnepanelenhuis
Warmtepomp Benelux
SmartClimate Systems
Metis Green
Dok88Projects
DLE
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal