Waarom overstappen op zonnepanelen? 9 tips zonne-energie

Waarom overstappen op zonnepanelen? 9 tips zonne-energie
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
2 minuten

Wil je zelf energie opwekken en je huis verduurzamen? Duurzame oplossingen op zonne-energie leveren veel voordelen op. Wij geven je 9 redenen waarom wij voorstander zijn van zonne-energie.

1. Er is genoeg zonne-energie voor iedereen

Waar fossiele brandstoffen uit te putten zijn, geeft de zon voldoende energie voor iedereen. En het kost niets om zonne-energie te gebruiken voor je woning.

2. Je kunt stroom opwekken én je huis verwarmen!

Met behulp van zonnepanelen kun je zelf stroom opwekken. Maar wist je dat je met zonne-energie ook je huis kunt verwarmen? Een zonneboiler zet zonne-energie namelijk om in warmte en kan je huis verwarmen of warm water leveren.

3. Je huis wordt meer waard

Met zonnepanelen of een zonneboiler wordt je woning meer waard. Je huis wordt namelijk aantrekkelijker voor kopers. Daarnaast verbeter je ook je energielabel. Plaats je zonnepanelen? Dan stijgt je energielabel automatisch al met minimaal 1 letter (A-F is mogelijk).

voordelen zonne energie

4. Je kunt een subsidie aanvragen

Ga je een zonneboiler plaatsen? Dan kan je gebruikmaken van de ISDE-subsidie als je aan de voorwaarden voldoet. Voor zonnepanelen is helaas in 2024 geen landelijke subsidie meer beschikbaar.

Meer informatie?
Zonneboiler subsidie

5. Je kunt btw van zonnepanelen terugvragen

Heb je zonnepanelen aangeschaft? Dan kan je een deel van je investering terugkrijgen: je kunt namelijk de btw terugvragen bij de Belastingdienst.

6. Het is goed voor je portemonnee..

Zonnepanelen zijn een investering, maar leveren je ook veel op. Gemiddeld verdien je de panelen al in 7 à 8 jaar terug en is alles daarna winst. En de terugverdientijd neemt dankzij de snelle technologische ontwikkelingen alleen maar meer af.

Terugverdientijd berekenen?
Zonnepaneel terugverdienen

7. ..en goed voor het milieu

Met zonne-energie kun je op een duurzame manier elektriciteit opwekken of water verwarmen. De CO2 uitstoot van je woning daalt en zijn je zonnepanelen na vele jaren aan vervanging toe? De panelen zijn grotendeels recyclebaar als je ze inlevert bij een gespecialiseerd afvalverwerkingsbedrijf.

8. Groeiende vraag zorgt voor lagere prijzen

Enkele jaren terug waren zonnepanelen nog erg duur. De laatste jaren daalt de aanschafprijs aanzienlijk door een groeiende vraag. Is er meer vraag naar zonnepanelen, dan is het goedkoper om de panelen te produceren.

9. Je bent minder afhankelijk van energieleveranciers & prijsontwikkelingen

Stijgende energie- of gasprijzen zijn vervelend, maar niet aan te ontkomen als je nog gebruikmaakt van grijze stroom. Wek je zelf elektriciteit op of verwarm je jouw huis met behulp van zonne-energie? Dan ben je minder afhankelijk van de stijgende energiekosten. Voor het terugleveren van stroom ben je natuurlijk wel afhankelijk van de energiemaatschappij.

Zonne-energie opwekken met duurzame oplossingen

zonne energie woning
Waarom overstappen op zonnepanelen

Meer weten over de duurzame mogelijkheden om zonne-energie te gebruiken voor je woning?