• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 163.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
Kosten zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen?

Ga naar
Minimale kosten € 4.100,- Maximale kosten € 8.300,- Gemiddeld Gemiddelde kosten € 6.200,-
Gemiddelde prijs zonnepanelen.

Zonnepanelen kopen en laten plaatsen is een flinke investering, maar wat kosten zonnepanelen en hoe wordt deze prijs bepaald? Bekijk hier de kosten en mogelijkheden van zonnepanelen.

Wat kosten zonnepanelen?

Panelen
Prijs per Wp
Wp (vermogen)
Prijs*
Prijs ex. btw**
Opbrengst
6 1,73 1.800 € 3.100 € 2.600 € 350 per jaar
10 1,58 3.000 € 4.700 € 4.000 € 600 per jaar
18 1,40 5.400 € 7.600 € 6.400 € 1.050 per jaar

* Gemiddelde prijs, inclusief installatie, btw en installatiemateriaal.
** Prijs na aftrek van de btw teruggave.

Zonnepanelen prijzen vergelijken is niet eenvoudig. De zonnepanelen prijs per paneel, zonnepanelen prijs per m2 of zonnepanelen prijs per Wp: de termen vliegen je om de oren. Hoe kun je het beste de prijzen vergelijken?

Zonnepanelen prijs per m2 of paneel

De zonnepanelen prijs kan per m2 of per paneel worden gegeven. Het is echter veel nuttiger om te kijken naar de kosten per Wattpiek. Gemiddeld ligt het piekvermogen per zonnepaneel tussen de 280 en 320 Wattpiek. Uitschieters zijn zonnepanelen tot wel 400 Wattpiek. Deze zijn niet altijd efficiënter, soms zijn ze ook veel duurder (hogere prijs per Wp) of groter qua formaat.

Zonnepanelen laten plaatsen

Zonnepanelen prijs per Wattpiek

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De hoeveelheid Wattpiek van zonnepanelen staat voor de opbrengst in de meest ideale situatie. Dit betekent dat een zonnepaneel van 250Wp niet per definitie 250Wp oplevert. Verschillende factoren zijn van invloed op de daadwerkelijke zonnepanelen opbrengst. Zodra je de Wattpiek van zonnepanelen weet, kan je ook de terugverdientijd van zonnepanelen berekenen.

Opbouw zonnepanelen prijs

Btw terugvragen op aanschaf & installatie?

Prijs per soort zonnepaneel

Je kunt kiezen voor 2 verschillende opbouw zonnepanelen; glas-glas zonnepanelen en glas-folie zonnepanelen. Beiden soorten zijn geschikt voor de verschillende soorten zonnecellen, maar bij glas-glas zonnepanelen kun je de transparantie kiezen.

opbouw zonnepanelen

Opbouw glas-folie zonnepanelen

1. Glas
2. Lijmlaag
3. Zonnecellen
4. Lijmlaag
5. Folie

Opbouw glas-glas zonnepanelen

A. Glas
B. Lijmlaag
C. Zonnecellen
D. Lijmlaag
E. Glas

soorten zonnecellen
soorten transparante zonnepanelen

Bij glas-glas zonnepanelen kun je kiezen welke transparantie je wilt hebben. Je kunt kiezen uit:

 • Niet transparante zonnepanelen
 • Semi transparante zonnepanelen
 • Transparante zonnepanelen

Bij glas-folie zonnepanelen zijn alleen niet doorzichtige zonnepanelen mogelijk.

soorten zonnedakpannen

Een nieuw soort zonnepaneel zijn zonnedakpannen. Dit zijn zonnepanelen verwerkt in dakpannen. Ze zien er uit als gewone dakpannen met als voordeel dat je zelf het rendement kunt bepalen. Bij zonnedakpannen kun je kiezen uit:

 • Keramische zonnedakpannen
 • Sneldek zonnedakpannen
 • Brede zonnedakpannen
 • Leien zonnepannen

Kosten omvormer & bekabeling

Naast de zonnepanelen heb je uiteraard extra materiaal nodig om de panelen te plaatsen en aan te sluiten:

 • Omvormer
 • Montagematerialen
 • Bekabeling van zonnepanelen
 • Aansluitmaterialen

Een omvormer is verkrijgbaar in verschillende prijzen. De prijs wordt onder meer bepaald door de kwaliteit en het vermogen (Wp). De omvormer gaat gemiddeld 12 jaar mee, wat betekent dat je doorgaans eenmaal de omvormer moet vervangen in de levensduur van de zonnepanelen (ong. 25 jaar).

zonnepanelen prijzen

Kosten zonnepanelen monteren door vakman

Zonnepanelen installeren is niet eenvoudig en we raden je aan dit niet zelf te doen. Een ervaren vakman heeft verstand van zaken en kan de installatie snel en correct uitvoeren. Ook kan hij je goed adviseren over de beste zonnepanelen en het legplan.

Ga op zoek naar een goed en betrouwbaar bedrijf. Vergelijk meerdere bedrijven op prijs en kwaliteit met elkaar. Heb je een bedrijf op het oog? Ga op zoek naar referenties en laat het bedrijf altijd langskomen voor een eerste afspraak.

Garantie op zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten garanties van toepassing als je zonnepanelen laat plaatsen door een vakman. Welke garanties zijn het meest belangrijk?

Productgarantie zonnepanelen

Deze productgarantie is van invloed op de zonnepanelen en de omvormer(s). Het gaat hier om defecten op de producten en niet op een geleidelijke achteruitgang van de opbrengst. Op zonnepanelen is 10 jaar productgarantie normaal, maar er zijn ook fabrikanten die tot wel 30 jaar aanbieden. Bij omvormers is 5 jaar productgarantie het minimum, 10 jaar of meer komt ook voor.

Vermogensgarantie zonnepanelen

Vermogensgarantie is altijd aanwezig op zonnepanelen. 80% garantie op het vermogen na 20/25 jaar komt het meeste voor, maar hogere percentages of langere termijnen zijn ook mogelijk.

Installatiegarantie zonnepanelen

Laat je de zonnepanelen monteren door een vakman, dan krijg je vrijwel altijd garantie op de installatie. Voor deze garantie is 2 jaar het minimum, maar 5 of 10 jaar garantie komen gelukkig steeds meer voor.

Bespaar op voorrijkosten Bij Slimster kom je alleen in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Zo houd je de voorrijkosten eenvoudig in de hand.

Beste deal vinden voor nieuwe zonnepanelen kopen en plaatsen

Wil je nieuwe zonnepanelen kopen en laten plaatsen? Vraag gratis en vrijblijvend zonnepaneel offertes aan via Slimster en vergelijk vakmannen uit jouw regio op basis van prijs, kwaliteit en service. Bepaal vervolgens zelf welke vakman jouw nieuwe zonnepanelen gaat plaatsen.

Direct 290 zonnepanelen installateurs vergelijken

Energiecontrol Duurzame energie
Solar2enjoy Zonnepanelen
Zonnemarkt Zonnepanelen
Kroon Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal