Wat kosten zonnepanelen?
Vergelijk beste zonnepanelen deals
 • Gratis & vrijblijvend
Minimale kosten € 4.100 Gemiddelde kosten € 6.200 Maximale kosten € 8.300
Gemiddelde prijs zonnepanelen.

Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen kopen en laten plaatsen is een flinke investering, maar wat kosten zonnepanelen en hoe wordt deze prijs bepaald? Bekijk hier de kosten en mogelijkheden van zonnepanelen inclusief montage.

Ben je benieuwd naar de zonnepanelen kosten? De prijs van zonnepanelen kan erg variëren, onder meer door het rendement van de panelen. De gemiddelde zonnepanelen prijzen zijn inclusief montage en kunnen oplopen, afhankelijk van de situatie.

Huishouden
Gem. energieverbruik
Aantal
Gem. prijs excl btw*
Gem. opbrengst
1 persoon 2.000 kWh per jaar 9 panelen € 3.300 € 450 per jaar
2 personen 3.000 kWh per jaar 12 panelen € 4.300 € 650 per jaar
3 personen 3.500 kWh per jaar 14 panelen € 5.000 € 750 per jaar
4 personen 4.000 kWh per jaar 16 panelen € 5.600 € 825 per jaar
5 personen 4.500 kWh per jaar 18 panelen € 6.000 € 975 per jaar
6 personen 5.000 kWh per jaar 20 panelen € 6.500 € 1.100 per jaar

* Gemiddelde prijs, inclusief installatie en installatiemateriaal. Na aftrek van de btw teruggave.

Vrijblijvende zonnepanelen offertes

Vergelijk 569 zonnepaneel specialisten.

Zonnepanelen prijzen vergelijken is niet eenvoudig. De zonnepanelen prijs per paneel, zonnepanelen prijs per m2 of zonnepanelen prijs per Wp: de termen vliegen je om de oren. Hoe kun je het beste de prijzen vergelijken?

Zonnepanelen prijs per m2 of paneel

De zonnepanelen prijs kan per m2 of per paneel worden gegeven. Het is echter veel nuttiger om te kijken naar de kosten per Wattpiek. Gemiddeld ligt het piekvermogen per zonnepaneel tussen de 275 en 320 Wattpiek. Uitschieters zijn zonnepanelen tot wel 400 Wattpiek. Deze zijn niet altijd efficiënter, soms zijn ze ook veel duurder (hogere prijs per Wp) of groter qua formaat.

Zonnepanelen laten plaatsen
Gratis offertes

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De hoeveelheid Wattpiek van zonnepanelen staat voor de opbrengst in de meest ideale situatie. Een zonnepaneel van 250Wp levert dus alleen in de meest ideale situatie 250Wp op.

Wil je zonnepanelen prijzen vergelijken met elkaar, maar verschilt het vermogen? Tip: kijk dan altijd naar de zonnepanelen prijs per Wattpiek.

Zonnepanelen prijs per Wattpiek berekenen

Zonnepaneel A

 • Vermogen: 290 WP
 • Prijs: € 325

Zonnepaneel B

 • Vermogen: 325 WP
 • Prijs: € 400

Als je puur kijkt naar de prijs per zonnepaneel, dan lijkt zonnepaneel A de beste optie. Maar het vermogen van de panelen verschilt, waardoor het lastig vergelijken is. Door de zonnepanelen prijs per Wattpiek te berekenen, kun je deze zonnepanelen beter met elkaar vergelijken:

Zonnepaneel
Prijs per Wattpiek = Prijs / Vermogen
Zonnepaneel A € 325 / 290 = € 1,12
Zonnepaneel B € 400 / 325 = 1,23
lightbulb
Zodra je de Wattpiek van zonnepanelen weet, kan je ook de terugverdientijd van zonnepanelen berekenen.

Opbouw zonnepanelen prijs

Btw terugvragen op aanschaf & installatie?
Btw zonnepanelen

Je kunt kiezen voor 2 verschillende opbouw zonnepanelen; glas-glas zonnepanelen en glas-folie zonnepanelen. Beiden soorten zijn geschikt voor de verschillende soorten zonnecellen, maar bij glas-glas zonnepanelen kun je de transparantie kiezen.

opbouw zonnepanelen

Opbouw glas-folie zonnepanelen

1. Glas
2. Lijmlaag
3. Zonnecellen
4. Lijmlaag
5. Folie

Opbouw glas-glas zonnepanelen

A. Glas
B. Lijmlaag
C. Zonnecellen
D. Lijmlaag
E. Glas

soorten zonnecellen
soorten transparante zonnepanelen

Bij glas-glas zonnepanelen kun je kiezen welke transparantie je wilt hebben. Je kunt kiezen uit:

 • Niet transparante zonnepanelen
 • Semi transparante zonnepanelen
 • Transparante zonnepanelen

Bij glas-folie zonnepanelen zijn alleen niet doorzichtige zonnepanelen mogelijk.

soorten zonnedakpannen

Een nieuw soort zonnepaneel zijn zonnedakpannen. Deze zijn niet voor iedere woning geschikt, maar vooral een oplossing voor monumentale panden.

De prijs van een zonnepaneel met montage wordt ook bepaald door extra materiaal, wat nodig is om het systeem aan te sluiten:

 • Omvormer
 • Montagematerialen
 • Bekabeling van zonnepanelen
 • Aansluitmaterialen

Een omvormer is verkrijgbaar in verschillende prijzen. De prijs wordt onder meer bepaald door de kwaliteit en het vermogen (Wp).

Welke omvormer is geschikt?
Omvormer voor zonnepanelen
zonnepanelen prijzen

Zonnepanelen installeren is niet eenvoudig en we raden je aan dit niet zelf te doen. Een ervaren vakman heeft verstand van zaken en kan de installatie snel en correct uitvoeren. Ook kan hij je goed adviseren over de beste zonnepanelen en het legplan maar ook de eventuele financieringsvorm. Voor meer informatie zie ook zonnepanelen huren of leasen.

Ga op zoek naar een goed en betrouwbaar bedrijf. Vergelijk meerdere bedrijven op prijs en kwaliteit met elkaar. Heb je een bedrijf op het oog voor de zonnepanelen inclusief montage? Ga op zoek naar referenties en laat het bedrijf altijd langskomen voor een eerste afspraak.

Zonnepanelen subsidie mogelijk?

Welke zonnepanelen subsidie is mogelijk in 2021? Welke regelingen zijn er voor particulieren of zakelijke gebruikers vanuit de overheid? Ontdek de mogelijkheden voor zonnepanelen subsidie en bekijk andere stimuleringsregelingen.

Zonnepanelen subsidie

Er zijn verschillende soorten garanties van toepassing als je zonnepanelen laat plaatsen door een vakman. Welke garanties zijn het meest belangrijk?

Productgarantie zonnepanelen

Deze productgarantie is van invloed op de zonnepanelen en de omvormer(s). Het gaat hier om defecten op de producten en niet op een geleidelijke achteruitgang van de opbrengst. Op zonnepanelen is 10 jaar productgarantie normaal, maar er zijn ook fabrikanten die tot wel 30 jaar aanbieden. Bij omvormers is 5 jaar productgarantie het minimum, 10 jaar of meer komt ook voor.

Vermogensgarantie zonnepanelen

Vermogensgarantie is altijd aanwezig op zonnepanelen. 80% garantie op het vermogen na 20/25 jaar komt het meeste voor, maar hogere percentages of langere termijnen zijn ook mogelijk.

Installatiegarantie zonnepanelen

Laat je de zonnepanelen monteren door een vakman, dan krijg je vrijwel altijd garantie op de installatie. Voor deze garantie is 2 jaar het minimum, maar 5 of 10 jaar garantie komen gelukkig steeds meer voor.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
Levensduur zonnepanelen
calculator
Bespaar op voorrijkosten
Bij Slimster kom je alleen in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Zo houd je de voorrijkosten eenvoudig in de hand.

Wil je nieuwe zonnepanelen kopen en laten plaatsen? Vraag gratis en vrijblijvend zonnepaneel offertes aan via Slimster en vergelijk vakmannen uit jouw regio op basis van prijs, kwaliteit en service. Bepaal vervolgens zelf welke vakman jouw nieuwe zonnepanelen gaat plaatsen.

Direct 569 zonnepanelen installateurs vergelijken

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal