Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Wat kosten zonnepanelen installeren?

Marvin Grouw
Content Manager
21 minuten

Wat kosten zonnepanelen? Een logische vraag als je overweegt zonnepanelen te laten installeren. Het antwoord op die vraag hangt af van vele factoren. Denk aan het aantal panelen dat je nodig hebt, het soort panelen, of je panelen wilt huren of kopen en de kosten van de omvormer.

Minimale kosten € 4.450
Gemiddelde kosten € 9.680
Maximale kosten € 12.280
Gemiddelde zonnepanelen kosten met installatie (ex. btw)

We vertellen je hier alles over de kosten van het laten installeren van zonnepanelen. Ook leggen we je uit hoe je de opbrengsten van je zonnepanelen berekent en geven we je andere tips die met dit onderwerp te maken hebben.

Het is zeker verstandig om zonnepanelen te laten installeren. Je bespaart zo namelijk al gauw honderden euro’s per jaar op je energierekening en je draagt bij aan een duurzame, groene toekomst. Bovendien wordt je huis aantrekkelijker voor toekomstige kopers.

slimster
Zonnepanelen kosten vergelijken sinds 2011
Bij Slimster vergelijken we al sinds 2011 de kosten van zonnepanelen voor onze bezoekers. We hebben al tienduizenden mensen geholpen met het aanvragen van offertes voor zonnepanelen.

Indicatie voor jouw situatie

Benieuwd naar de zonnepanelen kosten? We kunnen je een indicatie geven van de kosten van zonnepanelen in jouw specifieke situatie. Kijk daarvoor in onderstaande tabel.

Aantal gezinsleden 1 persoon 2 personen 3 personen 4 personen 5 personen
Gem. verbruik 1.500 - 2.000 kWh 2.750 - 3.000 kWh 3.300 - 3.500 kWh 3.800 - 4.000 kWh 4.000 - 4.500 kWh
Aantal zonnepanelen 6 - 9 panelen 8 - 14 panelen 10 - 17 panelen 12 - 19 panelen 12 - 20 panelen
Kosten panelen € 2.650 - 4.000 € 3.500 - 6.200 € 4.500 - 7.500 € 5.300 - 8.400 € 5.300 - 8.800
Kosten omvormer € 750 - 1.250 € 950 - 1.800 € 1.200 - 2.100 € 1.400 - 2.400 € 1.400 - 2.500
Kosten elektricien € 300 - 980

€ 300 - 980

€ 300 - 980

€ 300 - 980

€ 300 - 980

Gem. prijs* € 4.450 - 6.230 € 5.700 - 8.980 € 7.200 - 10.580 € 8.400 - 11.780 € 8.400 - 12.280

* Gemiddelde prijs zonnepanelen inclusief installatie, elektricien en omvormer. Excl. btw zonnepanelen.

Exacte zonnepanelen prijs weten?
Gratis offertes

Wat zijn de kosten voor jouw situatie?

Vraag vrijblijvend zonnepanelen offertes aan en vergelijk 983 zonnepaneel specialisten.

Om de exacte kosten te weten te komen kun je hier direct offertes aanvragen. Of lees hieronder hoe je de kosten van zonnepanelen kunt berekenen.

wat kosten zonnepanelen

In het kort: dit bepaalt de prijs van zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen wordt in principe bepaald door de volgende elementen:

 • De kwaliteit (techniek, vermogen, levensduur) van de zonnepanelen
 • De kwaliteit van de gehele installatie (omvormer, bekabeling, optimizers)
 • De kosten voor het laten installeren van de zonnepanelen
 • Het wel of niet plaatsen van een thuisbatterij
 • De kosten voor onderhoud en garantie van de zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen gemiddeld?

Op dit moment is de prijs van een set van 10 zonnepanelen ongeveer € 7.500 inclusief installatie. De exacte prijs hangt natuurlijk af van verschillende factoren, zoals het aantal panelen dat je nodig hebt en de soort zonnepanelen die je kiest. Houd daarom rekening met een prijs van € 2.700 tot 9.680, inclusief installatie.

Geen btw op zonnepanelen

Je betaalt sinds 1 januari 2023 geen btw meer op zonnepanelen, want de overheid heeft de btw op zonnepanelen afgeschaft. Dit geldt overigens alleen voor panelen die worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Je hoeft de btw dus niet meer achteraf terug te vragen bij de Belastingdienst. Dat maakt het nog makkelijker om voor zonnepanelen te kiezen.

Stijgen of dalen de prijzen van zonnepanelen?

 • Let op: de prijzen van zonnepanelen zijn iets gestegen

De prijzen van zonnepanelen zijn tussen 2011 en 2021 steeds verder gedaald. Maar, door de toenemende vraag en de hogere kosten voor transport en productie, zijn zonnepanelen in 2022 weer iets duurder geworden. In 2023 lijken de prijzen door de concurrentie tussen de vele aanbieders te stabiliseren. Vraag altijd meerdere offertes op voor de beste prijs voor jouw wensen.

Direct meerdere zonnepanelen offertes vergelijken?
Gratis zonnepanelen offertes

Wil je zonnepanelen kopen, huren of leasen?

De meest voordelige manier van zonnepanelen leggen is door ze te kopen. Als je kiest voor het huren of leasen van zonnepanelen, ben je vrijwel altijd duurder uit. Bovendien zit je bij huur of lease vaak vast aan een lang contract, met hoge boetes als je deze voortijdig opzegt.

Bij de meeste verhuurders van zonnepanelen betaal je voor 10 panelen ongeveer tussen de € 70 en € 80 euro per maand.

Kosten voor het huren van zonnepanelen per maand

Kijk in deze tabel voor een indicatie van de kosten voor het huren van zonnepanelen.

Aantal panelen 4 6 8 10 12 16
Gemiddelde kosten per maand € 25 € 35 € 45 € 55 € 65 € 85

Kosten van het installeren van zonnepanelen

De offertes die je via Slimster vergelijkt, zijn voor de aanschaf van zonnepanelen inclusief installatie. De kosten van de installatie van de panelen zijn meestal zo’n 25 tot 30% van de totale prijs.

Bij ons zijn honderden erkende installateurs aangesloten. Maak gebruik van dit ruime aanbod en doe een offertevergelijking via Slimster.

Zelf zonnepanelen leggen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf je zonnepanelen te installeren. Dit is toegestaan. In principe kun je online alles vinden wat je nodig hebt om het zelf te doen, van spullen tot instructies voor het leggen. Denk er wel aan dat je goed weet waar je aan begint.

Het voordeel van het zelf leggen van je panelen is dat je goedkoper uit bent dan wanneer je een installateur inschakelt. Maar, er zijn ook een aantal nadelen te bedenken die je goed in overweging moet nemen.

Nadelen zelf zonnepanelen leggen

Het zelf installeren van je zonnepanelen heeft een aantal nadelen ten opzichte van het inhuren van een installateur.

 • Verzekering: Als je een paneel beschadigt bij het leggen, ben je niet verzekerd en zul je een nieuw paneel moeten kopen.
 • Zware last: Een paneel weegt al snel tussen de 40 en 50 kilo, dus dat kan lastig plaatsen zijn op een schuin dak.
 • Garantie: Je hebt geen garantie op de installatie als je dit zelf doet. Denk hierbij niet alleen aan de zonnepanelen, de elektra en de constructie, maar ook aan je dak. Door onjuiste plaatsing van de constructie kan je dak beschadigd raken, met bijvoorbeeld vochtschade tot gevolg.
 • Verkeerde aansluiting: Als je niet goed weet wat je doet, loop je het risico dat je de panelen, de bekabeling en de omvormer niet goed aansluit op de groepenkast.
 • Veiligheidsrisico’s: Werken op hoogte brengt risico’s met zich mee. Zorg dus dat je veilig werkt, onder andere door valbescherming te gebruiken.

Ons advies: schakel een erkend installateur in. Zo weet je zeker dat alles goed gebeurt en ben je verzekerd tegen schade en fouten.

Opbouw zonnepanelen prijs

Zonnepanelen
Omvormer
Installatie & voorrijkosten
Montagesysteem

Zo zijn de kosten van zonnepanelen opgebouwd

Het totale kostenplaatje van het laten installeren van zonnepanelen, bestaat uit een aantal variabelen. Sommige van deze variabele kosten zijn vast, die maak je altijd. Andere kosten zijn optioneel. Dat wil zeggen dat je die kosten niet per se hoeft te maken.

We lichten de verschillende kosten hieronder toe.

De kwaliteit van de zonnepanelen

Een belangrijke factor in de prijs van zonnepanelen is de kwaliteit van de panelen. Zonnepanelen worden overal ter wereld geproduceerd, dus hoe weet je welke goed zijn en welke minder goed? Een Europees zonnepaneel is niet per definitie beter dan bijvoorbeeld een Chinees zonnepaneel.

De kwaliteit van een zonnepaneel wordt ruwweg bepaald door de opbrengst en de levensduur van het paneel. Het paneel dat het meeste oplevert en het langste meegaat is het beste zonnepaneel. Het is onmogelijk een paneel aan te wijzen dat op dit moment koploper is naar deze factoren, want er worden continu nieuwe panelen ontwikkeld en geïntroduceerd.

Probeer hier dus mee te vergelijken in de offertes die je opvraagt. Op welke panelen wordt het langste de hoogste vermogensgarantie gegeven? Dat zijn waarschijnlijk de beste zonnepanelen.

Het vermogen van de zonnepanelen

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hoe meer vermogen per vierkante meter, hoe beter het zonnepaneel.

Voorbeeld: een paneel van 340 Wp met een afmeting van 1,00 bij 1,35 meter heeft een vermogen van 251,85 Wp per vierkante meter. Een paneel van 350 Wp van 0,95 x 1,25 meter heeft een vermogen van 294,73 Wp. Een zonnepaneel met een hoger vermogen per vierkante meter heeft meestal een hogere prijs.

De levensduur van de zonnepanelen

De meeste zonnepanelen gaan wel 25 tot 40 jaar mee. Maar, het vermogen van de zonnepanelen neemt met de jaren langzaam af. Er wordt meestal een vermogensgarantie bij de verkoop van zonnepanelen gegeven. Hoe langer de garantie, hoe hoger de kwaliteit van het zonnepaneel doorgaans is.

Een zonnepaneel met een langere verwachte levensduur is vaak duurder.

Het aantal zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen dat je wilt leggen is natuurlijk grotendeels bepalend voor de totale kosten. Hoe meer panelen je gebruikt, hoe hoger de totale kosten zullen zijn.

Het soort zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen te koop. Wij maken onderscheid tussen glas-glas zonnepanelen en glas-folie zonnepanelen. Het verschil tussen deze twee soorten is de opbouw van het paneel. Beide zonnepanelen bestaan uit vijf lagen. De onderste laag is bij glas-glas zonnepanelen van glas, terwijl deze laag bij glas-folie zonnepanelen van folie is.

Glas-glas zonnepanelen hebben daarom (met name op termijn) een hoger rendement, maar zijn ook duurder in de aanschaf.

Deze twee soorten zonnepanelen zijn onder te verdelen in panelen met monokristal, polykristal en dunne film. In deze tabel vind je per soort paneel de gemiddelde prijs:

Glas-folie panelen Glas-glas panelen
Monokristallijn € 175 - 400 € 225 - 525
Polykristallijn € 150 - 300 € 225 - 525
Dunne film € 100 - 220 € 225 - 525

Wat kosten transparante zonnepanelen?

Bij ‘gewone’ zonnepanelen zijn alleen niet doorzichtige zonnepanelen mogelijk. Bij glas-glas zonnepanelen kun je kiezen welke transparantie je wilt hebben. Je kunt kiezen uit:

Prijs per paneel*
Niet transparante zonnepanelen € 225 - 475
Semi transparante zonnepanelen € 245 - 525
Transparante zonnepanelen € 265 - 575

* Indicatieve transparante zonnepanelen plaatsen kosten.

Wat is de zonnepanelen in dakpannen prijs?

Een nieuw soort zonnepaneel zijn zonnedakpannen. Deze zijn niet voor iedere woning geschikt, maar vooral een oplossing voor monumentale panden. Doordat zonnepanelen in dakpannen nog in ontwikkeling zijn is het lastig om een dakpannen met zonnepanelen prijs te noemen.

Prijs weten voor een zonnepanelen installeren?
Gratis offertes
zonnepanelen kopen prijs

Het merk zonnepanelen

Er zijn veel verschillende merken zonnepanelen te koop. Ieder merk heeft zo zijn eigen plus- en minpunten en ook zijn eigen prijs. Enkele voorbeelden van goede merken zijn SunPower, Solarwatt, DMEGC, Longi en Trinar.

Hieronder vind je de gemiddelde prijzen (inlcusief btw, omvormer en plaatsing) van deze merken per paneel:

Merk Gemiddelde prijs per zonnepaneel
SunPower € 250 - 450
Solarwatt € 300 - 500
DMEGC € 210 - 300
Longi € 200 - 400
Trina Solar € 300 - 500

Soort bekabeling

Deze factor zie je misschien snel over het hoofd, maar ook bekabeling is bepalend voor de prijs van zonnepanelen. Zonnepanelen gebruiken speciale solarkabels. Deze zijn UV-bestendig en waterafstotend. De kabels kunnen op verschillende manieren gelegd worden. Bijvoorbeeld in serie, via een omvormer naar de groepenkast. Of, bij zonnepanelen met een geïntegreerde micro-omvormer of optimizer, direct vanaf het dak naar de groep in de meterkast.

De prijzen van de bekabeling kunnen behoorlijk verschillen. Bekijk dit goed in je offerte. Gemiddeld moet je rekening houden met een prijs voor de bekabeling van € 400 tot € 600.

De omvormer

Bij het installeren van zonnepanelen heb je altijd een omvormer nodig. Dat komt doordat de spanning die jouw zonnepanelen leveren niet geschikt is voor gebruik in het huishouden. Een omvormer zorgt ervoor dat dit goed functioneert. Er zijn verschillende merken en soorten omvormers verkrijgbaar.

Bekijk hier de indicatieve prijzen van omvormers:

Capaciteit omvormer Prijs*
1.000 - 2.000 kWh € 500 - 1.100
2.000 - 3.000 kWh € 600 - 1.300
3.000 - 4.000 kWh € 850 - 1.650
4.000 - 5000 kWh € 1.100 - 2.300
5.000 - 20.000 kWh € 1.400 - 3.000

De plaats van installatie

Op welk type dak komen de zonnepanelen te liggen? Is er verschil in kosten tussen plaatsing op een plat dak of een schuin dak? Zeker, dit heeft invloed op de prijs. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is installatie op een schuin dak vaak goedkoper dan op een plat dak. Dit komt doordat er op een plat dak een ander soort constructie nodig is, waardoor de panelen alsnog in de juiste hellingshoek komen te staan.

Voor het montagesysteem moet je rekening houden met kosten van € 200 tot € 350.

Optionele kosten

Sommige kosten hoef je niet altijd te maken. Sommige onderdelen heb je misschien niet nodig of doe je zelf.

De installatie

Zoals hiervoor al even genoemd, kun je de zonnepanelen zelf installeren, als je over de juiste apparatuur beschikt en goed weet wat je doet. In alle andere gevallen zul je een installateur moeten laten komen. Voor de installatie wordt meestal ongeveer 30% van de prijs van de totale kosten gerekend.

Op zoek naar een erkende zonnepanelen installateur?
Gratis zonnepanelen offertes

Het aanleggen van een extra groep in de meterkast

In de meeste gevallen heb je een extra groep nodig in je meterkast. De opgewekte stroom moet namelijk wel op de juiste manier verwerkt kunnen worden. Gemiddeld kost het aanbrengen van een extra groep in je meterkast tussen de € 100 en € 125.

De thuisaccu

De energie die je opwekt met zonnepanelen moet je direct in je eigen stroomnetwerk gebruiken of terugleveren aan het energienetwerk. Tenzij je een thuisbatterij aanschaft. Met een thuisbatterij kun je zelf je opgewekte energie opslaan en later gebruiken. Een reguliere thuisbatterij kost tussen de € 4.000 en € 5.000. Voor de installatie moet je daar nog eens € 500 tot € 1.000 bijrekenen.

Deze kosten zijn nog zo hoog dat ze op dit moment niet opwegen tegen de besparing die het oplevert.

 • Een thuisbatterij is nog erg duur: dit levert je vooralsnog geen besparing op.

De optimizers

Een optimizer is een kastje dat tussen het zonnepaneel en de omvormer wordt geplaatst. Hierdoor kunnen de zonnepanelen parallel geschakeld worden. Hierdoor haal je net wat meer capaciteit uit elk zonnepaneel. Dit is ideaal als je zonnepanelen af en toe deels in de schaduw liggen (door bijvoorbeeld een boom of een schoorsteen die tussen de panelen en de zon komt).

Met een serieel geschakeld zonnestroomsysteem leveren de zonnepanelen allemaal minder stroom als er één in de schaduw ligt, met gebruik van optimizers is dat niet het geval.

 • Een optimizer kost gemiddeld € 60 per zonnepaneel.

Hoe bereken je zelf de kosten per zonnepaneel?

Als je offertes voor zonnepanelen gaat vergelijken, kun je de prijs per paneel eenvoudig berekenen door het totaalbedrag van de offerte door het aantal panelen te delen.

Het is beter om offertes te vergelijken op prijs per vierkante meter of met de prijs per Wp Wattpiek).

De prijs per m2

Dit is een redelijk omslachtige manier om de prijs van zonnepanelen te berekenen. Je moet namelijk eerst de afmetingen van de zonnepanelen opzoeken. Hiermee bereken je het aantal vierkante meters per paneel. Vervolgens deel je de prijs per zonnepaneel door het aantal vierkante meters.

Voorbeeld:

 • Afmetingen zonnepaneel: 1,65 m x 0,99 m
 • Prijs zonnepaneel: € 229
 • Aantal vierkante meters zonnepaneel: 1,65 m x 0,99 m = 1,6335
 • Prijs per m2: 229 / 1,6335 = € 140,19

De prijs per Wp

De beste manier om de kosten van zonnepanelen te vergelijken is door de prijs per Wattpiek (Wp) te berekenen. Dit is het maximale vermogen van een zonnepaneel. Door het aantal Wp op verschillende offertes met elkaar te vergelijken, kun je eenvoudig berekenen welk voorstel het meeste vermogen (Wp) levert tegen de laagste prijs.

Voorbeeld:

 • Prijs installatie zonnepanelen: € 3.499
 • Aantal panelen: 8 Wp per paneel: 320
 • Totale vermogen: 8 x 320 = 2560
 • Prijs per Wp: 2560 / € 3.499 = € 1,37

Natuurlijk is dit niet de enige factor van belang. Zoals we hiervoor ook aangeven, moet je ook rekening houden met bijvoorbeeld de kwaliteit van de zonnepanelen en de kwaliteit van de omvormer.

prijs zonnepanelen per m2

Kosten onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen hebben niet veel onderhoud nodig. Houd er rekening mee dat de omvormer na 10 tot 15 jaar vervangen moet worden. Daarnaast kun je de panelen het beste zo nu en dan reinigen of laten reinigen. Ook kun je ervoor kiezen om de installatie af en toe te laten inspecteren. De kosten van zonnepanelen onderhoud zijn jaarlijks gemiddeld 150 tot 200 euro.

Soort onderhoud Gemiddelde kosten
Zonnepanelen reinigen € 5 - 10 per zonnepaneel
Inspectie zonnepanelen installatie € 80 - 100 per dak
Omvormer vervangen € 1.000 - 1.200 per installatie

Wat kosten zonnepanelen met een warmtepomp?

Wil je je zonnepanelen met een warmtepomp combineren? Dat is een zeer duurzame combinatie. Je bespaart dan namelijk op je gasverbruik. Je hebt wel extra stroom nodig voor je warmtepomp, maar die kun je dus zelf opwekken.

Denk eraan dat je alleen om je warmtepomp van energie te voorzien al 5 tot 9 zonnepanelen nodig hebt. Wil je dus ook nog energie overhouden voor de rest van je huishouden, dan heb je meer panelen nodig.

Een warmtepomp bestaat in verschillende varianten, met elk een eigen kostenplaatje. De goedkoopste variant, een lucht-lucht warmtepomp, is verkrijgbaar voor gemiddeld € 6.000. Voor andere types betaal je wel tot zo’n € 25.000.

Garantie op zonnepanelen

Neem in je kostenberekening ook de garantie op zonnepanelen mee. Stel dat een zonnepaneel over 5 jaar kapot is, waar heb je dan recht op? Komt er een monteur langs of moet je zelf iets regelen?

Verschillende merken geven verschillende garanties. Het kan ook geen kwaad om wat onderzoek te doen naar het merk: als een merk 15 jaar garantie geeft, maar over 5 jaar niet meer bestaat, kun je daar geen aanspraak meer op maken.

De keuze van de fabrikant is dus van belang voor de garantie. Bij grote, bekende merken kun je er eerder vanuit gaan dat ze over 20 jaar nog bestaan dan bij kleine, onbekende merken.

Garantiefondsen zonne-energie

Wil je jezelf zo goed mogelijk beschermen tegen bijvoorbeeld faillissement van de leverancier of installateur? Dan kun je kiezen voor een installateur die is aangesloten bij een garantiefonds. Deze fondsen nemen voor jou als klant een deel van de risico’s van de aanschaf van zonnepanelen weg. Zo wordt bijvoorbeeld je aanbetaling gegarandeerd.

Er bestaan verschillende garantiefondsen waarbij installateurs van zonnepanelen zich kunnen aansluiten. Bekende garantiefondsen zijn Stichting GarantieFonds Duurzame Energie, Stichting Garantiefonds ZonneEnergie en Stichting Garantiefonds ZonZeker.

Elk fonds biedt zijn eigen specifieke voorwaarden. Bij sommige fondsen betaal je een kleine bijdrage, anderen zijn gratis.

Er zijn ook installateurs die bewust niet aangesloten zijn bij een garantiefonds, bijvoorbeeld omdat ze vinden dat dat als financieel gezonde onderneming niet nodig is.

hoe duur is een zonnepaneel plaatsen

Soorten garanties

Installateurs bieden vaak verschillende soorten garanties aan. Onderstaande soorten garanties op zonnepanelen zien we vaak terug. Kijk goed in je offerte welke garantie jouw installateur biedt en lees de voorwaarden daarvan altijd goed door.

Vaak wordt er een combinatie van garanties aangeboden.

Systeemgarantie

Een systeemgarantie geeft garantie op het totale systeem: van panelen tot constructie en van omvormer tot bekabeling. Zo hoef je je geen zorgen te maken over een defect in je systeem.

Productgarantie

Productgarantie wordt geboden op specifieke producten die onderdeel zijn van je installatie. Bijvoorbeeld alleen op de zonnepanelen of alleen op de omvormer.

Vermogensgarantie

Een vermogensgarantie garandeert dat de zonnepanelen na een bepaald aantal jaar nog een bepaald vermogen leveren. Bijvoorbeeld 80% na 25 jaar. Hoe langer de garantie en hoe hoger het vermogen, hoe beter.

Garantie op installatie

Deze garantie heeft betrekking op de installatie van het systeem. Is er een fout gemaakt in de installatie, waardoor er iets kapot gaat of minder goed functioneert? Dan wordt dat binnen deze garantie opgelost.

Keurmerken zonnepanelen

Om de kwaliteit van zonnepanelen te waarborgen zijn er diverse keurmerken in het leven geroepen waar fabrikanten aan kunnen voldoen. Hieronder noemen wij de belangrijkste keurmerken voor zonnepanelen.

 • TÜV: Dit keurmerk waarborgt onder meer de afname van het vermogen en de veiligheid van de zonnepanelen en is één van de belangrijkste keurmerken voor zonnepanelen.
 • RoHS: Een zonnepaneel met het RoHS keurmerk voldoet aan de wettelijke richtlijnen voor veilig gebruik.
 • Zonnekeur: Dit is een Nederlands keurmerk voor leveranciers, fabrikanten, installateurs en onderhoudsmonteurs van zonnepanelen. Met dit keurmerk zit je zeker goed qua kwaliteit.

Zonnepanelen verzekeren

Ben je eigenaar van je woning? In de meeste gevallen hoef je je zonnepanelen dan niet apart te verzekeren. Ze vallen namelijk onder de opstalverzekering. Het is wel verstandig om aan je verzekeraar door te geven dat je zonnepanelen gaat plaatsen. Zo weet je zeker of ze zijn meeverzekerd en of je hier nog bepaalde actie voor moet ondernemen.

Als je geen eigenaar van je woning bent, is het misschien wel nodig een aparte verzekering voor je zonnepanelen af te sluiten. Controleer dit met de eigenaar van je huis.

zonnepanelen kosten

Wat brengen zonnepanelen op?

Een cruciaal punt voor de interpretatie van de kosten van zonnepanelen, is wat ze opbrengen. Een paneel dat goedkoop is in aanschaf, maar weinig energie levert, is uiteindelijk mogelijk toch duurder dan een exemplaar dat meer kost en meer energie levert.

 • Bereken de opbrengst van zonnepanelen met deze formule: (Vermogen in Wp x 0,85) x het aantal panelen x stroomprijs per kWh = opbrengst per jaar in euro's

Met deze opbrengst kun je ook je terugverdientijd berekenen. Deel de uitkomst simpelweg door het bedrag dat je in de zonnepanelen hebt geïnvesteerd.

Let op: bij deze berekening gaan we uit van de huidige salderingsregeling t/m 2025. Deze wordt de komende jaren afgebouwd (zie verderop in dit artikel), waardoor je niet voor elk teruggeleverde kWh dezelfde opbrengst krijgt.

Rekenvoorbeeld opbrengst zonnepanelen

Stel, je ontvangt een offerte voor 12 zonnepanelen met elk een vermogen van 310 Wp. De stroomprijs in jouw energiecontract per kWh is gemiddeld € 0,54. Dan bereken je de opbrengsten van deze zonnepanelen op jaarbasis als volgt:

(310 Wp x 0,85) x 12 panelen x € 0,54 = € 1707,48 Vanaf 2025 moet je in je berekening ook de afbouw van de salderingsregeling meenemen.

opbrengst zonnepanelen

Regelmatig schoonmaken verhoogt de opbrengst

Zonnepanelen wekken minder energie op als ze vies zijn. En er kan wel eens wat vogelpoep of Saharazand op terecht komen. Maak ze dus af en toe schoon. Dat doe je het beste met ontkalkt water en een zachte borstel. Gebruik een zachte spons (geen schuurspons) voor hardnekkig vuil. Een schoon zonnepaneel levert meer op, dus kost minder.

Denk bij het schoonmaken natuurlijk wel om je eigen veiligheid.

Verhoog je zelfgebruik

Een slimme manier om de opbrengsten van je zonnepanelen te verhogen (en dus de uiteindelijke kosten te verlagen en de terugverdientijd te verkorten) is door het zelfgebruik te verhogen. De energie die je bij het opwekken direct zelf gebruikt, levert het meeste op. Dat komt doordat je voor het terugleveren aan het stroomnetwerk een lagere vergoeding krijgt.

Je kunt je zelfverbruik bijvoorbeeld op de volgende manieren verhogen:

 • Zet huishoudelijke apparaten overdag aan, het liefste tussen 12.00 uur en 15.00 uur (maar niet tegelijk)
 • Programmeer je elektrische boiler zodat hij overdag aangaat in plaats van ‘s nachts
 • Installeer een warmtepomp
 • Installeer een laadpaal en laad je elektrische auto thuis op
Zonnepanelen prijs voor je situatie weten?
Gratis offertes
zelfgebruik zonnepanelen

De salderingsregeling en de afbouw hiervan

Stroom die je zelf opwekt en niet direct gebruikt, lever je terug aan het energienetwerk. Hiervoor krijg je hetzelfde bedrag als wat je voor je stroom betaalt.

Als je op jaarbasis meer gebruikt dan je opwekt, betaal je alleen voor het deel dat je meer gebruikt. Dit wordt salderen genoemd. De salderingsregeling wordt vanaf 2025 afgebouwd en in 2031 gestopt. Daarna krijg je nog steeds een terugleververgoeding.

Jaar Percentage salderen
2023 100%
2024 100%
2025 64%
2026 64%
2027 55%
2028 46%
2029 37%
2030 28%
2031 0%

Terugverdientijd van zonnepanelen

Hoe snel verdien je de investering in je zonnepanelen terug? Dat is geheel afhankelijk van het zonnestroompakket dat je laat aanleggen. Daarnaast speelt de afbouw van de saldering een rol in de berekening.

Je kunt de terugverdientijd zelf berekenen. Dat doe je door eerst de opbrengst van je zonnepanelen te berekenen. Vervolgens deel je deze uitkomst door de totale investering die je in de zonnepanelen hebt gedaan.

 • Totale investering / (Vermogen in Wp x 0,85) x het aantal panelen x stroomprijs per kWh = terugverdientijd zonnepanelen in jaren

In deze berekening is de afbouw van de salderingsregeling niet meegenomen.

Rekenvoorbeeld terugverdientijd

Stel, je ontvangt een offerte voor 8 zonnepanelen met elk een vermogen van 300 Wp. De stroomprijs in jouw contract per kWh is gemiddeld € 0,49. De totale investering is € 5.499. Dan bereken je de terugverdientijd van deze zonnepanelen als volgt:

€ 5.499 / (300 Wp x 0,85) x 8 panelen x € 0,49 = 5,5 jaar

Kosten voor extra zonnepanelen

Heb je al een zonnepaneleninstallatie en wil je deze uitbreiden? Dan moet je daar in de eerste plaats natuurlijk ruimte voor hebben. Daarnaast moet je omvormer geschikt zijn voor de uitbreiding.

De kosten voor het plaatsen van extra zonnepanelen hangen af van het soort paneel dat je wilt bijplaatsen en van de installatiekosten. Reken per paneel op kosten tussen de € 600 en € 1.000.

Plaats extra zonnepanelen zodra je omvormer aan vervanging toe is: zo sla je twee vliegen in één klap!

Kosten zonnepanelen vervangen

Wil je je zonnepanelen vervangen? Omdat ze niet goed functioneren, defect zijn of niet voldoende meer opleveren? Dat kan. Doordat je al een montagesysteem hebt liggen, is het goedkoper dan het maken van een nieuwe installatie.

Je krijgt vaak ook nog een bedrag terug voor het inleveren van je oude panelen: de restwaarde.

Aantal gezinsleden Aantal panelen Gem. nieuwprijs* Gem. restwaarde** Vervangingsprijs
2 personen 8 - 14 panelen € 2.000 - 4.500 € 1.077 - 2.424 € 923 - 2.076
3 personen 10 - 17 panelen € 2.500 - 5.500 € 1.346 - 2.962 € 1.154 - 2.538
4 personen 12 - 19 panelen € 3.000 - 6.000 € 1.615 - 3.231 € 1.385 - 2.769
5 personen 12 - 20 panelen € 3.000 - 6.500 € 1.615 - 3.500 € 1.385 - 3.000
prijs zonnepaneel vervangen berekenen

Het financieren van zonnepanelen

Je behaalt het hoogste rendement op zonnepanelen door ze zelf te betalen. Kun of wil je dat niet, dan zijn er een aantal andere mogelijkheden om zonnepanelen te financieren.

Subsidie voor zonnepanelen

Doordat de btw op zonnepanelen op 0% is gezet, zijn de meeste subsidies stopgezet. Wellicht biedt jouw gemeente of provincie nog een subsidie aan.

Groene lening of energiebespaarlening

Je kunt een persoonlijke groene lening afsluiten om je zonnepanelen te financieren. Let er daarbij op dat je rendement op de zonnepanelen hoger is dan de rente die je over de lening betaalt. Laat je hiervoor goed adviseren.

Kijk ook of je in aanmerking komt voor de energiebespaarlening. Dan heb je te maken met gunstigere voorwaarden.

Hypotheek

Je kunt de investering in zonnepanelen in sommige gevallen bij je hypotheek onderbrengen. In dat geval profiteer je ook van de hypotheekrenteaftrek over dat bedrag. Bespreek dit met je hypotheekadviseur.

Collectief zonnepanelen kopen

In sommige gemeenten, wijken of buurten bestaat er een initiatief om gezamenlijk zonnepanelen in te kopen. Dan kun je gebruik maken van mooie collectieve kortingen.

Checklist: zo kies je de beste deal (+ ons advies)

Wil je zonnepanelen aanschaffen en weet je niet goed waar je wel en niet op moet besparen?

Ons advies: kies bij de aanschaf van zonnepanelen voor de deal met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Om dat te bepalen kun je bij de offertevergelijking beginnen met de volgende vraag:

 • Wat is de prijs per Wp? Met andere woorden: welk voorstel levert het meeste vermogen voor het minste geld?

Maar, laat dit alleen je keuze niet bepalen. Om je afweging compleet te maken, probeer je vervolgens een antwoord op de volgende vragen te formuleren:

 • Hoe goed is de kwaliteit van de zonnepanelen?
 • Hoe goed is de kwaliteit van de installatie?
 • Wat is de verwachte levensduur van de zonnepanelen en de installatie?
 • Welke garantie wordt er door de leverancier op de verschillende onderdelen in het voorstel gegeven?
 • Is de installateur en het materiaal voorzien van het juiste keurmerk?
 • En tot slot: hoeveel risico ben je bereid zelf te nemen? Kies je bijvoorbeeld voor extra garanties via een fonds of vind je dit niet belangrijk?

Als je deze punten op een rij zet, kun je een weloverwogen keuze maken voor de beste deal in jouw situatie.

hoeveel kost een zonnepaneel installeren

Waarom zonnepanelen monteren door vakman?

 • Verzekerd van kwaliteit
 • Vrijblijvend advies bij jou thuis
 • Je bespaart tijd en geld
 • Regionale specialisten
Bespaar op voorrijkosten zonnepanelen
Bij Slimster kom je alleen in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Zo houd je de voorrijkosten eenvoudig in de hand.

De beste vergelijking maak je met Slimster

Tienduizenden mensen gingen je al voor en vroegen een offerte via ons aan. Bij Slimster maak je de keuze uit honderden aangesloten erkende installateurs. Onze nominatie voor website van het jaar in 2020, 2021 en 2022 bevestigt dat we goed op weg zijn ons doel te bereiken: jou zo goed mogelijk helpen bij het vinden van de beste deal. Heb je nog meer vragen? Onze experts weten alles over zonnepanelen.

Vind de beste deal voor je zonnepanelen

Kosten zonnepanelen

Bij ons vraag je gratis, eenvoudig en vrijblijvend offertes aan voor het laten installeren van zonnepanelen. Je weet nu precies hoe je de kosten van zonnepanelen kunt berekenen en hoe je offertes met elkaar kunt vergelijken.

Jij kiest uit installateurs die werken in jouw regio op basis van prijs, kwaliteit en service. Bepaal vervolgens zelf welke vakman jouw nieuwe zonnepanelen gaat plaatsen.

Direct 983 zonnepanelen installateurs vergelijken

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal