Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Btw teruggave zonnepanelen 2024

Pascal van de Beek
Content Specialist
6 minuten

Heb je zonnepanelen laten plaatsen, dan kun je als particulier de btw op de aanschaf én installatie van de zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Maar wat is de btw-regeling en hoe kun je de btw van zonnepanelen terugkrijgen?

Btw teruggave door specialist
Zonnepaneel specialisten adviseren je graag over de btw teruggave + wat daarbij komt kijken. Sommige specialisten kunnen de btw teruggave zelfs voor je regelen. Zo weet je zeker dat alles goed is afgehandeld!

Btw-regeling zonnepanelen 2024

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een 0% btw-regeling voor de levering en installatie van zonnepanelen. Je hoeft dan geen btw te betalen. Er zijn wel uitzonderingen waarin je alsnog 21% btw moet betalen voor zonnepanelen. Benieuwd naar alle uitzonderingen? Raadpleeg dan de website van de Belastingdienst.

Wat valt er wel onder de btw-regeling?

 • Leveren en installeren van niet-geïntegreerde zonnepanelen.
 • Leveren en installeren van geintegreerde (indak) zonnepanelen op bestaande bouw.
  Let op: voor geintegreerde zonnepanelen inclusief een nieuwbouwwoning geldt het 21% btw-tarief.
 • Accessoires van de zonnepanelen dat betrekking heeft tot de installatie van zonnepanelen (bijv. de aanleg van kabels, montagemateriaal, omvormers & optimizers). Ook het aanpassen van de meterkast geldt hieronder.

Wat valt er niet onder de btw-regeling?

 • Leveren en installeren van geintegreerde (indak) zonnepanelen inclusief een nieuwbouwwoning.
 • Leveren en installeren van PVT-panelen, zonnecollectoren of zonneramen (ook wel zonneglasramen of zonnepanelen in ramen genoemd).
 • Leveren en installeren van zonnecollectoren die zonlicht in warmte omzetten.
 • Leveren en installeren van zonnepanelen op een bedrijfspand dat niet als woning wordt gebruikt.
 • Leveren en installeren van zonnepanelen op een openbaar gebouw dat wordt gebruikt voor algemeen belang (bijv. treinstations of gemeentehuizen).
 • Verstevigen van het dak, zodat dit geschikt is voor de installatie van zonnepanelen.
 • Accessoires van zonnepanelen die niet aangeschaft zijn voor de installatie van de zonnepanelen (bijv. een nieuwe omvormer, omdat de oude omvormer kapot is gegaan).

Btw zonnepanelen terugvragen als particulier

Ook in 2024 heb je als particulier recht op btw teruggave van zonnepanelen. Deze btw (21%) kan je terugkrijgen van de Belastingdienst. Er zijn bedrijven die deze zonnepanelen btw teruggave voor je willen regelen, maar de teruggave kan je ook prima zelf regelen.

Sinds 1 januari 2019 geldt er een aangepaste regeling voor het terugvragen van btw van zonnepanelen voor particulieren. Je kunt de aanvraag doen binnen 6 maanden na het jaar dat je in zonnepanelen investeerde.

Ben ik ondernemer voor de btw?

Heb je zonnepanelen op je dak, dan ben je altijd een ondernemer in de ogen van de Belastingdienst. Je bent een btw ondernemer als je regelmatig goederen of diensten levert. Met zonnepanelen op je dak lever je doorgaans energie terug aan het net. In theorie doe je als ondernemer ieder kwartaal btw-aangifte. Gelukkig is het mogelijk om een ontheffing aan te vragen.

Geen ondernemer = geen btw teruggave

Ben je alleen ‘ondernemer’ omdat je stroom levert met je zonnepanelen, en denk je minder dan € 1.345 aan btw te moeten betalen aan de Belastingdienst? Dan ben je niet verplicht om je aan te melden als ondernemer en krijg je een automatische ontheffing.

Let op: Meld je je niet aan als ondernemer, dan kun je ook niet de btw terugvragen over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen.
btw teruggave zonnepanelen

Hoe btw van zonnepanelen terugvragen?

Je kunt de btw teruggave van zonnepanelen zelf regelen. De btw van zonnepanelen terugvragen doe je aan de hand van de volgende 3 stappen.

 1. Btw teruggave zonnepanelen formulier invullen
 2. Belastingdienst reageert
 3. Btw aangifte doen in jaar van aankoop

1. Formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ invullen

Formeel gezien ben je een ondernemer vanaf het moment dat je stroom levert aan het net, dit is vanaf de installatiedatum. Om btw terug te vragen, moet je jezelf als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst (energierekening moet wel op jouw naam staan).

Op het formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders' vul je diverse gegevens in (naam, adres waar de zonnepanelen zijn geplaatst, telefoonnummer, burgerservicenummer, factuurdatum en correspondentieadres). Daarnaast kruis je aan of je mee wilt doen met de KOR (kleine ondernemersregeling). Als je meedoet met de KOR hoef je geen btw af te dragen en slechts eenmaal aangifte te doen. Let op: je kunt dan 3 jaar geen btw terugvragen of verrekenen.

2. Belastingdienst reageert

De Belastingdienst reageert in drie delen, met ongeveer 5 werkdagen tussen iedere reactie.

 1. Brief met de bevestiging dat je bent aangemerkt als ondernemer + een btw nummer
 2. Brief met je inlognaam om digitaal btw-aangifte te doen
 3. Brief met je wachtwoord om digitaal btw-aangifte te doen

3. Btw-aangifte doen

Wil je de btw over de zonnepanelen terugvragen, dan moet je dit bedrag terugvragen in het jaar van de aankoop. Nu je ondernemer bent, moet je ieder kwartaal digitaal btw-aangifte doen, tot je van de Belastingdienst een ontheffing ontvangt (je kun hier al in het formulier in stap 1 om vragen).

Zonnepanelen en KOR

Als ondernemer moet je ieder kwartaal btw-aangifte doen. Maar als particulier kan je gebruikmaken van de kleine ondernemersregeling (KOR) als je zonnepanelen koopt. De kleine ondernemersregeling betekent dat je geen omzetbelasting betaalt (btw afdraagt) aan de Belastingdienst. Je komt hiervoor in aanmerking als je omzet minder dan € 20.000 per jaar is. Houd er rekening mee dat je deelname aan de KOR pas na 3 jaar kunt stopzetten.

Hierdoor hoef je slechts 1 keer aangifte te doen in plaats van ieder kwartaal. Je betaalt dus geen belasting over opgewekte stroom. Het nadeel is dat je de btw voor onderhoud of extra zonnepanelen ook niet kunt verrekenen.

Soms ontvang je na die eerste aangifte nog een tweede aangifte van de Belastingdienst. Het is belangrijk dat je die ook nog invult, anders krijg je een boete.

Wanneer meedoen met KOR?

 • Voordelen: geen kwartaal aangifte doen en geen belasting betalen over opgewekte stroom.
 • Nadelen: geen btw terugvragen over onderhoud, reparatie en vervanging + deelname is voor minstens 3 jaar.
 • Als je niet de komende 3 jaar als ondernemer wilt starten
 • Als je niet binnen 3 jaar nieuwe zonnepanelen koopt en plaatst
 • Als je omzet als ondernemer minder is dan € 20.000 per jaar

Wat als ik niet meedoe aan de KOR?

 • Voordelen: btw voor onderhoud, reparatie of vervanging van zonnepanelen/omvormer kan je verrekenen met de btw die je moet betalen.
 • Nadelen: kwartaal aangifte doen (of jaarlijks), btw betalen over opgewekte stroom.

Als je geen gebruikmaakt van de kleine ondernemersregeling, ziet de Belastingdienst je als gewone ondernemer. Dit betekent: ieder kwartaal btw-aangifte doen. Wil je niet ieder kwartaal aangifte doen? Dan kan je ook een verzoek indienen om eenmaal per jaar aangifte te doen.

Wat als ik al ondernemer ben?
Ben je al ondernemer voordat je zonnepanelen aanschaft? Dan gelden de normale btw-regels. Leg je zonnepanelen op je privéwoning, dan kan je de btw terugvragen.

Woon je samen en is een van jullie ondernemer? Als niet-ondernemer kan je makkelijker btw terugvragen.

Hoe lang duurt btw teruggave zonnepanelen?

Hoe lang duurt het voordat je de btw terugbetaald krijgt van de Belastingdienst? Dit is afhankelijk van wanneer je de zonnepanelen btw aangifte hebt gedaan. Meestal duurt btw teruggave van zonnepanelen circa 6-8 weken na het indienen van de aangifte.

 • 1e kwartaal: Aangifte ingediend in april = btw terug in mei/juni
 • 2e kwartaal: Aangifte ingediend in juli = btw terug in augustus/september
 • 3e kwartaal: Aangifte ingediend in oktober = btw terug in november/december
 • 4e kwartaal: Aangifte ingediend in januari = btw terug in februari/maart
hoelang duurt btw teruggave zonnepanelen

Btw aangifte doen met forfait (vastgesteld bedrag)

Hoe kun je berekenen hoeveel btw je moet betalen? Hiervoor moet je weten hoeveel stroom je aan het bedrijf levert en hoeveel stroom je in diezelfde periode hebt verbruikt. Ook moet je btw in rekening brengen aan het energiebedrijf.

Eerste kwartaalaangifte: btw forfait invullen

Het bedrag dat je terugkrijgt is de totale btw die je hebt betaald minus een vast bedrag (het forfait). Hoe hoog het forfait is, is afhankelijk van het opwekvermogen van je zonnepanelensysteem. Dit hoef je gelukkig niet zelf uit te rekenen, de Belastingdienst heeft een tabel opgesteld waaruit je dit eenvoudig kunt aflezen.

Forfait niet-geïntegreerde zonnepanelen

Opwekvermogen in Wattpiek Forfait
0 - 1000 € 20
1001 - 2000 € 40
2001 - 3000 € 60
3001 - 4000 € 80
4001 - 5000 € 100
5001 - 6000 € 120
6001 - 7000 € 140
7001 - 8000 € 160
8001 - 9000 € 180
9001 - 10000 € 200

Voorbeeld: je systeem heeft een opwekvermogen van 2700 Wattpiek en je hebt € 800 btw betaald. Uit de tabel is af te lezen dat je met 2700 Wattpiek een forfait van € 60 moet betalen. Je hebt recht op € 800 - € 60 = € 740 btw teruggave.

 • Maak je gebruik van forfaits? Dan mag je geen btw in rekening brengen bij het energiebedrijf en daar ook geen facturen naartoe sturen.

Heb je geïntegreerde zonnepanelen? Dan gelden er andere bedragen, zoals te lezen is bij de Belastingdienst.

Volgende kwartalen: nul invullen

Je kunt bij het 1e kwartaal het volledige forfait invullen en vervolgens bij de overige kwartalen nul invullen.

Het is belangrijk om ieder kwartaal btw aangifte te doen. Doe je jouw aangifte niet of te laat, dan riskeer je een boete en een geschatte aanslag.

Zonnepanelen laten plaatsen + advies van specialist?

Btw teruggave zonnepanelen
 • 979 aangesloten zonnepaneel specialisten.
 • Vergelijk bedrijven die plaatsen in jouw gemeente.
 • Offertes zijn geheel gratis & vrijblijvend.
 • Altijd inclusief advies & hulp bij subsidie aanvragen & andere regelingen.