Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
Btw teruggave zonnepanelen

Btw teruggave zonnepanelen 2021

Vind beste installateur
Gratis & vrijblijvend
Ga naar

Heb je zonnepanelen laten plaatsen, dan kun je als particulier de btw op de aanschaf én installatie van de zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Maar hoe kun je de btw van zonnepanelen terugkrijgen?

Niet-geïntegreerde zonnepanelen worden alleen gebruikt om stroom op te wekken, en hebben geen functie als dakbedekking. Je mag alle btw terugvragen van deze zonnepanelen.

Geïntegreerde zonnepanelen wekken stroom op, maar hebben ook een functie als dakbedekking. Om deze reden mag je niet alle btw terugvragen van deze zonnepanelen: je kunt als particulier 1/3 deel van de btw terugvragen.

Ben je ondernemer? Dan kan je zelf bepalen hoeveel btw je terugvraagt van geïntegreerde zonnepanelen. 

Btw zonnepanelen terugvragen als particulier

Ook in 2021 heb je als particulier recht op btw teruggave van zonnepanelen. Deze btw (21%) kan je terugkrijgen van de Belastingdienst. Er zijn bedrijven die deze zonnepanelen btw teruggave voor je willen regelen, maar de teruggave kan je ook prima zelf regelen.

Let op: vanaf 1 januari 2019 is er een aangepaste regeling voor het terugvragen van btw van zonnepanelen voor particulieren:

Btw zonnepanelen 2021 Terugvragen voor 1 juli 2022
Btw zonnepanelen 2020 Terugvragen voor 1 juli 2021

Ben ik ondernemer voor de btw?

Heb je zonnepanelen op je dak, dan ben je altijd een ondernemer in de ogen van de Belastingdienst. Je bent een btw ondernemer als je regelmatig goederen of diensten levert. Met zonnepanelen op je dak lever je doorgaans energie terug aan het net. In theorie moet je als ondernemer ieder kwartaal btw-aangifte doen. Gelukkig is het mogelijk om een ontheffing aan te vragen.

Geen ondernemer = geen btw teruggave

Ben je alleen ‘ondernemer’ omdat je stroom levert met je zonnepanelen, en denk je minder dan € 1.345 aan btw te moeten betalen aan de Belastingdienst? Dan ben je niet verplicht om je aan te melden als ondernemer en krijg je een automatische ontheffing.

Let op: Meld je je niet aan als ondernemer, dan kun je ook niet de btw terugvragen over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen.

Hoe btw van zonnepanelen terugvragen?

Je kunt de btw teruggave van zonnepanelen zelf regelen. De btw van zonnepanelen terugvragen doe je aan de hand van de volgende 3 stappen.

 1. Btw teruggave zonnepanelen formulier invullen
 2. Belastingdienst reageert
 3. Btw aangifte doen in jaar van aankoop

1. Formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ invullen

Formeel gezien ben je een ondernemer vanaf het moment dat je stroom levert aan het net, dit is vanaf de installatiedatum. Om btw terug te vragen, moet je jezelf als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst (energierekening moet wel op jouw naam staan).

 • Aanmelding moet gebeuren binnen maand na afloop van het kwartaal waarin de zonnepanelen zijn gekocht.
 • Je kunt je ook al aanmelden als ondernemer voordat de panelen zijn geïnstalleerd.
 • Formulier in kwestie heet: 'Opgaaf Zonnepaneelhouders'.

2. Belastingdienst reageert

De Belastingdienst reageert in drie delen, met ongeveer 5 werkdagen tussen iedere reactie.

 1. Brief met de bevestiging dat je bent aangemerkt als ondernemer + een btw nummer
 2. Brief met je inlognaam om digitaal btw-aangifte te doen
 3. Brief met je wachtwoord om digitaal btw-aangifte te doen

3. Btw-aangifte doen

Wil je de btw over de zonnepanelen terugvragen, dan moet je dit bedrag terugvragen in het jaar van de aankoop. Nu je ondernemer bent, moet je ieder kwartaal digitaal btw-aangifte doen, tot je van de Belastingdienst een ontheffing ontvangt (je kun hier al in het formulier in stap 1 om vragen).

Hoe lang duurt btw teruggave zonnepanelen?

Hoe lang duurt het voordat je de btw terugbetaald krijgt van de Belastingdienst? Dit is afhankelijk van wanneer je de zonnepanelen btw aangifte hebt gedaan. Meestal duurt btw teruggave van zonnepanelen circa 6-8 weken na het indienen van de aangifte.

 • Aangifte ingediend in april (1e kwartaal): btw terug in mei/juni
 • Aangifte ingediend in juli (2e kwartaal): btw terug in augustus/september
 • Aangifte ingediend in oktober (3e kwartaal): btw terug in november/december
 • Aangifte ingediend in januari (4e kwartaal): btw terug in februari/maart

Btw aangifte doen met forfait (vastgesteld bedrag)

Hoe kun je berekenen hoeveel btw je moet betalen? Hiervoor moet je weten hoeveel stroom je aan het bedrijf levert en hoeveel stroom je in diezelfde periode hebt verbruikt. Ook moet je btw in rekening brengen aan het energiebedrijf.

Eerste kwartaalaangifte: btw forfait invullen

Het bedrag dat je terugkrijgt is de totale btw die je hebt betaald minus een vast bedrag (het forfait). Hoe hoog het forfait is, is afhankelijk van het opwekvermogen van je zonnepanelensysteem. Dit hoef je gelukkig niet zelf uit te rekenen, de Belastingdienst heeft een tabel opgesteld waaruit je dit eenvoudig kunt aflezen.

Forfait niet-geïntegreerde zonnepanelen

Opwekvermogen in Wattpiek
Forfait
0 - 1000 € 20
1001 - 2000 € 40
2001 - 3000 € 60
3001 - 4000 € 80
4001 - 5000 € 100
5001 - 6000 € 120
6001 - 7000 € 140
7001 - 8000 € 160
8001 - 9000 € 180
9001 - 10000 € 200

Voorbeeld: je systeem heeft een opwekvermogen van 2700 Wattpiek en je hebt € 800 btw betaald. Uit de tabel is af te lezen dat je met 2700 Wattpiek een forfait van € 60 moet betalen. Je hebt recht op € 800 - € 60 = € 740 btw teruggave.

 • Maak je gebruik van forfaits? Dan mag je geen btw in rekening brengen bij het energiebedrijf en daar ook geen facturen naartoe sturen.

Heb je geïntegreerde zonnepanelen? Dan gelden er andere bedragen, zoals te lezen is bij de Belastingdienst.

Volgende kwartalen: nul invullen

Je kunt bij het 1e kwartaal het volledige forfait invullen en vervolgens bij de overige kwartalen nul invullen.

Het is belangrijk om ieder kwartaal btw aangifte te doen. Doe je jouw aangifte niet of te laat, dan riskeer je een boete en een geschatte aanslag.

Nog meer besparen op zonnepanelen?

Zonnepanelen kopen is een flinke investering en alle besparingen zijn welkom. Door verschillende offertes te vergelijken, voorkom je dat je te veel moet betalen voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Vraag gratis zonnepanelen offertes aan via Slimster en beslis zelf met welke installateur je in zee gaat.

Eenvoudig 464 zonnepaneel bedrijven vergelijken

Energiecontrol Duurzame energie
Solar2enjoy Zonnepanelen
Zonnemarkt Zonnepanelen
Kroon Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal